Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Kosmetinių aparatų naudojimas namuose: ar tai patikima?

Kosmetologė Eglė Stalaučinskytė | 2015-07-14 14:00:53

Neretai bendraujant su klientais išsiaiškinama, kad dažnas jų įvairias kosmetikos procedūras atlieka namuose pats, įsigijęs kosmetinį aparatą. Tačiau kiekviena procedūra ir naudojamas aparatas gali turėti ir teigiamą, ir neigiamą poveikį.

Limfodrenažinės kojinės
Limfodrenažinės kojinės. © Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

 

Neigiamas poveikis:

Dažnai rinkoje pasirodo ir dažnas klientas bandydamas sutaupyti įsigyja iš Kinijos pigius aparatus. Pasitaiko tokių atvejų, kad gamintojas suklastoja aparato sertikatus, taip pat gali kilti problemų dėl garantinio aptarnavimo.

Gali būti, kad techniniai parametrai neatitiks gamintojų nurodytų parametrų. Ne specialistas  gali to ir nepastebėti.

Netinkamai sudaryta naudojimo instrukcija, dažnai pasitaiko informacijos trūkumas.

Aparato naudojimas ne pagal instrukciją.

Netinkamų, nepritaikytų aparatinėms procedūroms kosmetikos produktų pasirinkimas.

Trumpas aparato veikimo laikas (greitai sugenda).

Teigiamas poveikis:

Paveikiami įvairūs odos procesai, kurie nurodomi kaip procedūros indikacijos.

Įvairių problemų prevencija.

Matomas ir jaučiamas rezultatas, ypač jei procedūros atliekamos reguliariai.

Aparatas tarnauja ilgą laiką, negenda (nors nuo to nė vienas nėra apsaugotas).

Ar tai prilygsta apsilankymui pas specialistus?

Manau, ne vienas specialistas pritars, kad priemonės uždėjimas ir procedūros atlikimas profesionalo rankomis yra kur kas efektyviau. Sudėtingiausia atrasti „savo“ specialistą, kuris garantuos gerus rezultatus. Procedūros ilgalaikiškumas priklauso ir nuo tinkamos priežiūros namuose. Jei specialistas – savamokslis, rezultatų mažai galima tikėtis.

Apsilankymas pas kosmetologus yra ir geras laisvalaikio praleidimo būdas. Kai prie odos  prisiliečia kitas asmuo – visai kiti ir pojūčiai.

Dažno kliento pasiteisinimas sau: „Neturiu laiko ar negaliu skirti lėšų kad ir vienkartiniam apsilankymui pas specialistus,  ne tik procedūrai, bet ir paprasčiausiai konsultacijai.“ Bet lentynose pastatyti brangūs aparatai savo funkcijos tikrai neatliks.

Be abejonės, profesionalūs kosmetikos aparatai yra veiksmingesni, kokybiškesni, geresnių  techninių parametrų. Jie sertifikuoti, jų įsigijimas galimas tik profesionalams ir dažniausiai po specialių apmokymų. Šiuo metu rinkoje yra ir pigesnių profesionalių aparatų, kurie atkeliavę iš Kinijos, bet pasitaiko „profesionalių kosmetinių aparatų“, kurių licencijos ir sertifikatai padirbti.

Tikėdamiesi kokybiškos paslaugos jūs turite teisę pareikalauti iš specialisto parodyti jo išsilavinimą įrodantį dokumentą, taip pat sertifikatą ar diplomą, kad yra apmokytas dirbti nurodytu aparatu, taip pat aparatai privalo turėti instrukcijas lietuvių kalba. Taip pat kosmetiniai aparatai turi būti pritaikyti dirbti su tam tikromis kosmetikos priemonėmis.

Mano nuomone, namų sąlygomis naudotis skirti aparatai – tai daugiau profilaktikos priemonė, su kuria reikia mokėti elgtis. Tai gali būti palaikomosios procedūros tarp apsilankymų pas kosmetologą, norint gauti greitesnį rezultatą. Dažnai gamintojai „pagražina“ aparatų aprašymus, kad veikia giliai, kad greitas ir matomas rezultatas, raukšlių išlyginimas, spuogų naikinimas ir kt. Kita medalio pusė – svarbu tiksliai žinoti savo odos būklę, tipą ar atsiradusius pakitimus, nes kitu atveju galima save ir „nugydyti“.

Trumpai apie kiekvieną aparatinį metodą

Dermaroleriai (mezoroleriai) – dažnai parduodami grupinio pirkimo puslapiuose. Neretai specialistai skeptiškai ar net neigiamai vertina jų naudojimą namų sąlygomis dėl sterilumo ir higieniškumo stokos. Taip pat pasitaiko netikslus informavimas apie naudojimo dažnumą. Klaida – naudojimas kiekvieną dieną, pasirenkamas adatėlių dydis, prastos kokybės produktas naudojamas po intervencijos.

Popling valymo šepetėliai  - rinka šiuo metu užpildyta šiais prietaisais, bet nemažai klastočių. Dažnai klientus sugundo ypač maža kaina. Tai prietaisas, dalinai prilygstantis kosmetiniam aparatui „brušingui“. Bet per dažnas valymas šiuo aparatu gali pažeisti odos lipidinį barjerą bei sudaryti palankią terpę daugintis bakterijoms, paskatinti odos dehidrataciją bei pleiskanojimą. Tai prilygsta kosmetiniams šveitimams, kuriuos reikėtų naudoti 1-2 kartus per savaitę, priklausomai nuo esamos būklės.

Rotacinis šepetys („brosažas“) gali nuvalyti negyvas paviršines ląsteles ir nusėdusias dulkes paprastu mechaniniu būdu, šitaip atgaivindamas odą ir padarydamas ją sveikesnę.

Rankiniai elektroporacijos, galvanikos ar ultragarso aparatai. Dažniausiai netiksliai nurodomas aparato veikimo galingumas. Tokie rankiniai aparatai dažnai parduodami su baterijomis ir aprašymas atitinka normalaus ir tik profesionaliam naudojimui skirto aparato techninius duomenis. Kad tokie aparatai sužadins ląstelių veiklą labai giliuose  odos sluoksniuose – neretai išpūstas reikalas.

Ultragarsas – garsas, kurio dažnis didesnis už žmogaus ausies juntamo diapazono dažnį, t. y. už 20 000 Hz. Šios bangos taikomos daugelyje sričių

Ultragarsą galima išgauti šiais būdais:

Magnetiniu – stipraus magnetinio lauko veikiami feromagnetikai (nikelis, geležis) keičia savo matmenis. Šiuo būdu gaunamo ultragarso dažnis siekia 50 000 Hz.

Elektriniu – stipraus elektrinio lauko veikiamos kai kurios medžiagos (bario titanidas, kvarcinė plokštelės) virpa dideliais dažniais ir gali skleisti iki 104 kHz dažnio ultragarsą.

Mechaniniu – pramoninės sirenos, mažų matmenų kamertonai, specialūs švilpukai sukelia virpesius, kurių dažnis daugiau kaip 20 000 Hz.

Ultragarsinio valymo teigiami poveikiai odai:

Mechaninis – fizinis  (šveitimo bei  mikrovibracijos). Mechaninio poveikio ultragarsu metu sukeliama mikrovibracija tarpląsteliniame lygmenyje. Vidutinis ultragaso dažnis 2800 kHz, dėl to ląstelių membranos pradeda virpėti 2,8 milijono kartų per sekundę.

Cheminis (apykaitos produktų atidavimas ląsteliniame lygmenyje).

Terminis (gerina mikrocirkuliaciją odoje). Dėl ultragarso  terminio poveikio odos  temperatūra pakyla vienu ar dviem laipsniais, dėl to pagreitėja mainų reakcijos ląsteliniame lygmenyje,  mikrocirkuliacija bei 13 proc.  padidėja  medžiagų apykaitos procesai audinyje.

Galvanizacija – tai mažo stiprumo, žemos įtampos nuolatinės srovės naudojimas gydymui. Jonoforezė. Aktyvių medžiagų (BAM) įvedimas į giliuosius odos sluoksnius naudojant pastovią žemos įtampos srovę. Elektros srovė į audinius patenka pro prakaito ir riebalines liaukas, odos epidermio plyšius, kraujo ir limfos takais. Geri elektros srovės laidininkai – nervų skaidulos, kraujagyslės. Blogi laidininkai – riebalinis audinys, kaulai. Galvaninė srovė gali sukelti dvi skirtingas chemines reakcijas, priklausomai nuo to, kokį polių - teigiamą  ar neigiamą – naudosime.

Teigiamas polius:

Sutraukia poras;

Ramina nervų sistemą;

Lėtina kraujotaką.

Neigiamas polius:

Atveria poras;

Skatina kraujotaką;

Stimuliuoja nervų sistemą.

Vakuuminiai masažo aparatai  veikia daugiau kaip paviršiniai prietaisai, tad gydomasis ar anticeliulitinis poveikis kartais mažai tikėtinas dėl mažos siurbiamosios galios. Taip pat galima sau pasidaryti meškos paslaugą netaisyklingai naudojant aparatą.

Vakuuminis masažas — tai procedūra, kurios metu ant odos uždedami įvairios formos antgaliai, pripildyti subatmosferinio slėgio. Kai antgaliai prisisiurbia prie odos, susidaro vakuumas, o oda įtraukiama į specialaus antgalio ertmę. Vakuuminis masažas veikia panašiai kaip siurblys.

Limfodrenažo aparatai (oro batai) – mažo galingumo ir pasiekti geriems rezultatams to nepakanka. Galingesni ir profesionalūs aparatai piniginiu atžvilgiu ne kiekvienam įkandami.

Presoterapija (dar vadinama limfodrenažiniu masažu ar kompresine terapija) – tai procedūra kompresinės terapijos aparatu, kuris sudarydamas vibruojančio slėgio bangas suaktyvina bendrą limfos apytaką norimoje srityje (paprastai kojų ir pilvo) ir tiesiogine prasme išstumia limfą iš periferijos į stambiąsias limfagysles ir kraujagysles. Taip yra koreguojamos kūno formos, mažinamas celiulitas, nuimamas patinimas, gerinama kraujotaka. Limfodrenažas skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, sumažina paburkimą ir tinimą.

Dermabrazija – tai mechaninis epidermio šalinimas.

Biocheminė dermabrazija (su atitinkamu preparatu) bei atliekant mechaninį odos šlifavimą (plastikine, vienkartine galvute);

Kristalinė dermabrazija (su aliuminio oksido ar natrio bikarbonato kristalais);

Deimantinė dermabrazija (su deimantinėmis galvutėmis).

Per dažnas ir ne pagal indikacijas šio prietaiso naudojimas gali pakenkti odos būklei, skatinti dehidrataciją ar uždegiminių darinių formavimąsi.

Kaip išsirinkti aparatą naudoti namuose:

Apsispręsti ką norite daryti, kokią problemą spręsti, kiek galite išleisti aparatui įsigyti.

  1. Paskaityti forumus, pasiteirauti jau įsigijusių klientų nuomonės apie aparato poveikį ir veiksmingumą;
  2. Aparatus įsigyti tik iš sertifikuotų gamintojų, tiekėjų (nesvarbu, kad kiniškos -analogiškos prekės kaina gerokai mažesnė).
  3. Įsitikinti dėl aparato licencijos teisėtumo;
  4. Įvertinti aparato techninius parametrus;
  5. Susirasti informaciją, kokias kosmetikos priemones galima naudoti kartu su aparatu, dažniausiai gamintojas įvardija rekomenduojamas kosmetikos priemones.
  6. Pasikonsultuoti su nepriklausomu specialistu, kosmetologu, dermatologu dėl procedūros efektyvumo, kaip tiksliai atlikti procedūrą, nepadarant žalos sau.

Straipsnio autorė kosmetologė Eglė Stalaučinskytė yra portalo VLMEDICINA.LT konsultantė. Klausimus jai galite siųsti adresu info@vlmedicina.lt


Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Transarterinė chemoembolizacija – veiksmingas įrankis kovoje su kepenų vėžiu
Tiek Europoje, tiek visame pasaulyje daugėja kepenų vėžio atvejų. Iš onkologinių kepenų susirgimų labiausiai paplitusi s...
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tr...
Kaip prižiūrėti dantų implantus?
Gana dažnai girdimas mitas, kad įsidėjus dantų implantus – daugiau nereikės rūpintis savo burnos ertme. Odontologa...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai...
Šienligės rizikos banginiai – kaip juos suvaldyti?
Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, ka...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų