Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Vytautas Valevičius. Kam reikalingos smegenys, arba Per senas dirbti, per jaunas mirti

Vytautas Valevičius | 2015-07-21 00:01:22

Neseniai perskaičiau labai man patikusį straipsnį apie amžių ir protines galias. Dabar visi žinome senėjimo ligas ir dėl to daugelis smarkiai jaudinasi. Gydytojo G. Coheno iš Vašingtono universiteto medicinos centro mintys suteikia didesnio optimizmo žvelgiant į netolimą ateitį.

Senjorai mankštinasi
Kiekvienas gali rasti tokią sporto rūšį, kuri jam tuo metu tinka. © Redakcijos archyvo nuotr.

Trumpai apie mokslininką. Dr. Gene D. Cohen (1944-2009) buvo Amerikos psichiatras, kuris nutiesė naujus geriatrinių psichikos sveikatos mokslinių tyrimų kelius. Jis buvo pirmasis Vyriausybės remiamo psichikos centro senėjimo nacionalinio instituto vadovas ir pirmasis G. Washingtono universiteto senėjimo, sveikatos ir humanitariniai mokslų centro direktorius.

Kaip matome, yra pasaulyje žmonių, kurie gerokai labiau už mus tyrė senėjimą. Nors ir mes tokių piliečių turime apsčiai. Tačiau man svarbu ne tiek kiekis, kiek jų kokybė. Lygindami žmonių,  kuriems per 60, sveikatą Japonijoje, Vokietijoje ar Lietuvoje, aiškiai matytume mūsų nesveikatos sistemos atsilikimą. Ji turi gydyti daug ir brangiai, o anuose kraštuose senoliai gerokai sveikesni ir jiems medicinos mažiau reikia.

Natūralu, jog žmogus sensta. Tačiau pastaruosius kelis šimtmečius vyrauja nuostata, kad senesnis žmogus mažiau juda, mažiau valgo, blogiau protauja. Todėl remiantis tokiomis nuostatomis priimami klaidingi strateginiai ar politiniai sprendimai. Tačiau moksliniai tyrimai vienareikšmiškai nepatvirtina tokių minčių. Greičiaui priešingai. Jeigu jau ir senovės Graikijoje Aristotelis, Platonas ar Sokratas gyveno ilgokai ir mąstė (t.y. moksliškai protavo) iki pat mirties, tai šiais laikais galėčiau vardinti dešimtis politikų, mokslininkų ar menininkų, kurie sėkmingai dirbo iki labai ilgos senatvės.

Kuo gi skiriasi tie, kurių galva išlieka darbinga, nuo tų, kuriems reikia ligoninių ir prižiūrėtojų? Nesiimsiu daryti skubotų išvadų apie mūsų gyvenimo būdą, bet pradžioje dar noriu pateikti vieną įdomų rezultatą, kurį radau minėto specialisto darbe. Jo nuomone, smegenys pradeda pilnai veikti tik tarp 60 ir 80-ies. Kodėl tai atsitinka? Pagyvenusio žmogaus smegenys yra daug plastiškesnės nei jaunesnio, jo skirtingų veiklos pusrutulių veikla integruojasi, o tai gerokai išplečia kūrybines galias.  Aišku, kad mąstymas nėra toks greitas kaip anksčiau, tačiau padidėja plastiškumas, labilumas. Būtent todėl šiame amžiuje daromos tikslesnės išvados ir gimsta išmintis. Įdomu ir tai, kad su amžiumi smegenys mažiau reaguoja į neigiamas emocijas. Vyresni žmonės mažiau impulsyvūs, daugiau racionalūs.

Nesiimsiu tvirtinti, kad žinau daugiau nei Gene Cohen, tačiau man tapo įdomūs teiginiai:

Smegenų ląstelės su amžiumi neišmiršta, jų kiekis pakankamai stabilus visą gyvenimą.  

Su amžiumi galvoje išauga mielino kiekis. Jo maksimumas susidaro apie 60 gyvenimo metus, todėl tai padidina smegenų funkcionavimo greitį ir jos tampa efektyvesnės 30 kartų.

Išsiblaškymas ir atminties mažėjimas yra mokestis už pernelyg daug sukauptos informacijos – mažėja „operatyvinės“ smegenų galimybės.

Vidutinio amžiaus žmogus (kai jam 60 metų), spręsdamas problemas, panaudoja abu smegenų pusrutulius tuo pat metu (ambidekstrija).

Kognityvinių sugebėjimų viršūnė pasiekiama 60-70 gyvenimo metais.

Gyvenant sveikai, intelekto galia ne mažėja, o auga ir gali pasiekti viršūnę, kai asmeniui 80, kartais net 90 metų.

Brandaus amžiaus žmogaus sprendimas daugiau remiasi intuicija, jos pamatas yra patirtis, todėl netinkamų sprendimų variantai atmetami, o jaunesni nesugeba atskirti perspektyvaus sprendimo nuo iliuzinio.

Po šių faktų gali pasirodyti, kad brandaus amžiaus žmonės (t.y. tie, kuriems per 60) turėtų tapti visokiais vadovais, vadybininkais, o jaunesni turėtų bręsti, laukti. Tiesa yra kitokia. Šio amžiaus reikia sulaukti sveikiems, o po to pakankamai prižiūrėti savo smegenų veiklą, kad ji būtų tokia, kokia aukščiau aprašyta.

1. Visada sportuokite. Kiekvienas gali rasti tokią sporto rūšį, kuri jam tuo metu tinka. Negalite bėgioti - vaikščiokite, nenorite vaikščioti – užsiimkite joga.

2. Treniruokite mąstymą. Svarbūs ne tik fiziniai pratimai. Jūs galite vystyti skirtingas smegenų dalis, priversdami jas dirbti. Jeigu jūs dešiniarankis, pabandykite rašyti kaire arba priešingai. Bandykite naujus skonius ir kvapus. Užsiimkite menais, skaitykite klasikų darbus.

3. Klauskite, kodėl ir kuriam tikslui. Žmogus priklauso gyvūnų grupei, kuriems prigimtas smalsumas. Nustebsite, kokios galimybės atsiveria darbe ir gyvenime.

4. Venkite blogų minčių. Mūsų mintys veikia ne tik biologines organizmo funkcijas, bet ir pačių smegenų veiklą. Teigiamos mintys veikia raminamai, o neigiamos gali sukelti depresiją ar nerimą. Geriau visai negalvoti negu galvoti blogai.

5. Spręskite uždavinius: vieni mėgsta kryžiažodžius, kai kurie sudoku, treti dėlioja mozaikas. Žinokite, kad tokia „laisvalaikio“ forma vysto smegenis, neleidžia joms „sustingti“.

6. Klausykite Mocarto. Vienas žymus psichologas atrado, kad Mocarto muzikos klausymas gerina žmogaus matematinius sugebėjimus. Net žiurkės labirinte po kūrinių perklausos greičiau atrasdavo tikslą. Tiesa, ne visiems tai padeda, tad atraskite savo kompozitorių.

7. Bendraukite su kitais žmonėmis. Vienišumas ar vienatvė silpnina ne tik organizmą, bet ir smegenų veiklą. Bendravimas ją aktyvina, reikalauja vis naujų įgūdžių, o tai aktyvina skirtingas smegenų dalis.

8. Nepamirškite poilsio. Dirbdami kas valandą darykite 10-15 minučių pertraukas. Trumpas poilsis leidžia surikiuoti mintis, kartais padaryti nelauktas išvadas.

9. Veikla. Nebijokite peržengti savo ribų, jei norite naudos. Sveikatos pridės tiek fizinė, tiek ir protinė veikla. Kelkite sau kaskart vis didesnius tikslus. Pavyzdžiui, jei vakarais einate pasivaikščioti, kaskart didinkite nueinamą atstumą. Jei mėgstate spręsti kryžiažodžius, pradėję nuo lengvų pereikite prie sudėtingesnių.

10. Neišsprendžiamų užduočių sprendimas – geriausias būdas treniruoti smegenis. Kaip ir bendravimas su smarkiai už jus protingesniais žmonėmis.

Tai tik kai kurie patarimai, jų yra labai daug. Mano minėtas senėjimo proceso specialistas Gene D. Cohen atidarė specialų centrą brandaus amžiaus žmonėms, kuriame gali atsiskleisti nelaukti žmonių talentai. Yra JAV ir kūrybinis centras brandaus amžiaus žmonėms. Tikiuosi, bus ir pas mus.


Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų