Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Egzamine abiturientas pasitikrina žinias, išleistuvėse – kaip išmoko gerti(2)

Ligita Sinušienė | 2015-07-29 00:01:19

Liepa – abiturientų išleistuvių metas. Pirmajai svarbiai šventei, žyminčiai jauno žmogaus gyvenimo reikšmingo etapo užbaigimą, rūpestingai ruošiasi ir tėvai, ir dvyliktokai. Puošniomis suknelėmis ir kostiumais pasidabinę aštuoniolikmečiai, dauždami šampano (ir ne tik) taures, viešai pareiškia: „Aš – jau suaugęs žmogus!“. O argi negalima pasidžiaugti pilnametyste ir pirmuoju žingsniu į suaugusiųjų pasaulį blaivia galva? Tie, kurie renkasi pastarąjį kelią, tiesiog atsisako paskutinio pasibuvimo su buvusiais bendraklasiais.

Degtinė
Tradicija jaunuolį į suaugusiojo gyvenimą palydėti su gausiu alkoholio kiekiu ne vieną abiturientą priverčia atsisakyti dalyvauti išleistuvių šventėje. © Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Už 50 Eur – 1 patiekalas ir gėrimai

Vienos abiturientės mama straipsnio autorei parodė nuotrauką, kas jos dukrai buvo patiekta ant stalo už 50-ies Eur mokestį išleistuvių šventėje – vienas karštas patiekalas ir krūva taurių su svaigiaisiais gėrimais. Be abejo, į kainą įėjo ir patalpų nuoma aukštos klasės viloje. Tačiau moteris neslėpė, jog, iš anksto žinodama tokį meniu pasirinkimą, su sutuoktiniu atsisakė išleisti tam dar 100 Eur. „Mes buvome oficialioje brandos atestatų teikimo ceremonijoje“, - paaiškino aštuoniolikmetės tėvas.

Tradicija į suaugusiojo gyvenimą išlydėti su gausiu alkoholio kiekiu ne vieną tos pačios mokyklos abiturientą apskritai privertė atsisakyti dalyvauti tokiame baliuje. Panaši situacija, regis, yra daugelyje šalies gimnazijų.

Mokyklas baigė 532 septyniolikmečiai

Preliminariais Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, bendrojo ugdymo mokyklas šiemet baigė ir atestatus gavo 27 654 mokiniai, iš jų 532 iki atestato išdavimo datos buvo dar nepilnamečiai. Tačiau, nors Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia asmenims iki 18 metų vartoti alkoholį, kažin, ar buvusiems bendraklasiams daužiant šampano taures šie pusė tūkstančio septyniolikmečių nuo to susilaikė ar buvo sulaikyti tėvų, pedagogų.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos (NTAKK) prezidentas Aurelijus Veryga sako, kad tik Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) draudžia alkoholio vartojimą iki 21-erių metų, o kai kuriose valstybėse iki šio amžiaus ribojami tam tikros rūšies spiritiniai gėrimai. Tačiau esti šalių, kur svaigintis gėrimais legalu jau nuo šešiolikos, taigi - ir moksleiviams. O yra ir tokių, kur vyno vartojimui netaikomi jokie apribojimai. Lietuvoje bet kokio amžiaus asmenims, net ir suaugusiems, alkoholis draudžiamas švietimo įstaigose ir jų prieigose.

Audronė Pitrėnienė
Švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė išleistuves švęsti rekomenduoja be svaigiųjų gėrimų. ŠMM nuotr.

ŠMM portalui sakė neturinti duomenų apie Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus abiturientų išleistuvių metu, nors dėl neblaivios tradicijos skaudžių nelaimių Lietuvoje įvyko ne kartą. Pakanka į „Google“ paieškos sistemą įvesti atitinkamą frazę, pavyzdžiui, „išleistuvės mirtis“, ir pabyra straipsniai apie nuskendusius ar žuvusius kelyje neblaivius moksleivius.

Švietimo ministrė: ne visi vartoja

Tad kaip vertina lietuvišką išleistuvių tradiciją Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė? „Alkoholio vartojimą vertinu neigiamai – jaunam žmogui jis nereikalingas. Vis dėlto apibendrintai kalbėti negalime – tikrai ne visi abiturientai jį išleistuvių metu vartoja. Žinoma, yra visokių patirčių, pasitaiko ir nelaimių per tokias šventes, bet tai – retos išimtys, o ne taisyklė. Skatinu visus gyventi sveikai, nevartojant nei alkoholio, nei kitų svaigalų“.

Robertas Badaras
„Alkoholis – ne vienintelė svaiginimosi priemonė, kurią vartoja abiturientai, ir net ne pati baisiausia“, - sako toksikologas R. Badaras. Audriaus Privedos nuotr.

Ne didžiausia problema

„Alkoholis – ne vienintelė svaiginimosi priemonė, kurią vartoja abiturientai, ir net ne pati baisiausia, - sako toksikologas Robertas Badaras. – O kalbant apie apsinuodijimus alkoholiu, išleistuvės nėra išskirtinė diena, kad jų ypatingai padaugėtų. Būna, bet tikrai ne itin daug. Pagaliau, baigusiems mokyklą svaigieji gėrimai jau nebebūna naujiena. Turime tokią tradiciją, kurią ne patys sukūrėme, ir mūsų pamokslavimai ne ką pakeis, nors gal ir geriau, jei išleistuvėse alkoholio nebūtų“.

Atsakomybių dar mokosi

Daugiau ką pasakyti šiuo klausimu turi NTAKK prezidentas A. Veryga: „Net nežinau, ar yra tokių mokyklų, kur išleistuvės būtų švenčiamos be alkoholio – tai būtų labai jau originalu. Mokyklos baigimas – įdomus momentas. Absoliuti dauguma ją baigusių yra jau suaugę žmonės, tad, kaip matė kitus suaugusiuosius elgiantis, taip jie dabar ir elgiasi. Ir aišku, kad ne išleistuvių metu jie pirmą kartą paragauja alkoholio. Tos patirties jie būna įgiję gerokai anksčiau, tik ši diena yra toji, kai jie gali tai daryti legaliai ir parodyti, ko išmoko. Brandos egzaminuose jie pademonstruoja savo žinias, o išleistuvėse – savo supratimą, kas yra šventė. Ir niekas neatsižvelgia į tai, kad būtent todėl per išleistuves naujai įžengusieji į suaugusiųjų pasaulį ir nuskęsta, ir žūva eismo įvykių metu. Juk nepaisant to, kad jie jau yra pilnamečiai, atsakomybių jie dar tik mokosi. Kita vertus, jie ir gali elgtis savo nuožiūra. Gavę brandos atestatus, jie jau nebėra moksleiviai ir netgi nebe bendraklasiai, o buvę bendramoksliai, pažįstami ir, švęsdami ne mokyklos teritorijoje, jie gali elgtis kaip tinkami“.

Aurelijus Veryga
A. Veryga švenčių organizatoriams siūlo iššūkį – geriausiai egzaminus išlaikiusiai abiturientų laidai padovanoti blaivias išleistuves. Karolinos Marcinkevičiūtės nuotr.

A. Veryga pabrėžia, kad ne jie patys kalti dėl tokio šventimo. „Ką išmoko iš suaugusiųjų, tą jie ir daro. Iki šiol turiu vieno straipsnio iškarpą, kuriame rašoma apie tai, kaip vienos mokyklos direktoriumi tėvai pasipiktino dėl to, kad jis neleido šimtadienio metu mokykloje vartoti alkoholio. O jis tiesiog laikėsi įstatymų! Manau, kad didžioji problema prasideda anaiptol ne išleistuvių metu, o gerokai anksčiau. Ir pats esu susidūręs su atveju, kai vaikų darželyje kalėdinės šventės metu vaikai gėrė sultis, o tėveliai siurbčiojo šampaną. Paklausiau: „Kam jums to reikia?“ O jie: „Juk mes nepasigersime, to ir nenorime“. O kartą skrisdamas lėktuvu mačiau turbūt baisiausią vaizdą. Tada dar išdalindavo po pakuotę alkoholinio gėrimo. Kartu skrido treneris su moksleiviais, kurie jau atrodė beveik suaugę. Treneris liepė kiekvienam pasiimti po tą pakuotę ir atiduoti jam. Jis viską išgėrė ir taip apsvaigo, kad lėktuvui leidžiantis pradėjo skambinėti savo draugužėms. Suprantu, kad ne kiekvienas, net ir sporto treneris, sportą sieja su sveikata ir blaivybe, bet kai vaikai mato tėvus, trenerius, mokytojus, darželio auklėtojas kilnojant taures, taip ir vyksta tarsi neurolingvistinis programavimas. Vėliau, kai jam pasakai, kad tradiciją galima keisti, kad galima švęsti ir be taurelės, nuoširdžiai to nesupranta“, - mintimis dalijosi portalo pašnekovas.

Iššūkis organizatoriams – blaivios išleistuvės

NTAKK prezidentas prasitarė, kad yra net kalbėjęs su ne vienu renginių organizatoriumi, ragindamas juos imtis naujo verslo – organizuoti blaivias šventes. „Gal galima būtų netgi pirmą kartą geriausiai brandos egzaminus išlaikiusiai mokyklai padovanoti blaivias išleistuves ir jas paskui paviešinti, išreklamuoti? Juk yra ir atlikėjų, kurie pasisako už blaivybę: Svaras, Samas, Andrius Mamontovas ir kiti, - svarstė A. Veryga. – Juk su alkoholiu atšventę išleistuves vėliau ir studentiškuose vakarėliuose, grubiai sakant, pila. Kas tarp studentų dedasi, baisu! Ir niekuo neišsiskiria nei būsimieji medikai, nei pedagogai. Ne žinių lygis lemia blaivybės vertinimą arba nevertinimą. O nutikus nelaimei visi imasi už galvos ir dar net pasako, jog valdžia kalta“.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika vaikystė
skaityti komentarus (2)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų