Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Diabetas: ką po ko valgyti, kad būtų lengviau sureguliuoti gliukozės kiekį kraujuje

vlmedicina.lt | 2015-07-01 14:00:19

Žmonėms, turintiems didesnių ar mažesnių problemų dėl padidėjusio gliukozės kiekio kraujuje, nelengva – kai kam reikia vartoti insuliną, kai kas turi vartoti kitus gliukozės kiekį mažinančius vaistus, dar kiti turi laikytis griežtos dietos. Bet kuriuo iš paminėtų atvejų didesnis dėmesys mitybai, jos sureguliavimas ir subalansavimas yra būtinas. Tačiau savarankiškai ar su gydytojo pagalba beieškant idealaus mitybos plano, pravartu atkreipti dėmesį ir į dar vieną labai svarbų dalyką – kada kokius produktus valgyti. Pasirodo, skirtingų produktų valgymo eiliškumas turi didelės įtakos mūsų gliukozės kiekiui kraujuje ir gali padėti jį sureguliuoti.

Skanus maistas
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Vieno nedidelio tyrimo, atlikto Niujorko medicinos kolegijoje, metu paaiškėjo, kad diabetikai, kurie prieš valgydami angliavandenius, pirmiau valgė daržoves ir baltymų gausius produktus, lengviau susidorojo su padidėjusiu gliukozės kiekiu kraujuje. Tokia maisto tvarka padėjo greičiau organizmui tą gliukozės kiekį „numušti“.

Tyrimą organizavę mokslininkai teigia, kad jie pasitiki pacientams skiriamais medikamentais, bet mityba atlieka ne mažiau svarbų vaidmenį diabetiko gyvenime: tai, ką jis valgo, kaip valgo ir kokia seka valgo. Mitybos pokyčiai yra neišvengiami, nors ir atneša daug diskomforto. Tačiau žinant ir tiksliai laikantis veiksmingo mitybos plano, rezultatų ilgai laukti neriekia.

Sunkiausia žmonėms mityboje yra apriboti angliavandenių kiekį, kadangi tai – dažnai daugiausiai suvartojamų produktų grupė. Ieškodami būdų, kaip tai padaryti lengviau, mokslininkai atliko tyrimą. Į jį buvo pakviesti dalyviai, sergantys 2–ojo tipo diabetu ir nutukimu. Jie vartojo peroralinius vaistus nuo diabeto.

Visą savaitę pacientai maitinosi dviem būdais: iš pradžių jiems būdavo duodami angliavandenių gausūs produktai, tada daržovės ir produktai, kuriuose gausu proteinų. Kitas būdas buvo priešingas – daržovės ir proteinai prieš angliavandenius. Pastebėta, kad kai pacientai suvalgydavo angliavandenių 15 minučių prieš daržoves ir baltymus, jų gliukozės kiekis šoktelėdavo aukščiau, nei tai atlikus atvirkštine tvarka. Proteinus ir daržoves valgant prieš angliavandenius, gliukozės kiekis šoktelėdavo net 37 proc. mažiau, nei angliavandenius valgant prieš daržoves ir proteinus.

Remiantis tokiais tyrimais, pacientams galėtų būti duodamos rekomendacijos ne kažko griežtai atsisakyti, bet riboti tam tikrų produktų kiekį ir valgyti juos tam tikra tvarka.

Šaltinis:

Shukla A.P., et al. Food Order Has a Significant Impact on Postprandial Glucose and Insulin Levels. Diabetes Care. 2015.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų