Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Ajurvedinės mitybos specialistas atskleidė, kaip prieskoniai padeda sergant(1)

silutesnaujienos.lt | 2015-06-05 15:18:26

„Prieskoniai - galingi saulės energijos transformatoriai, padedantys išlaikyti gerą sveikatą, puikią nuotaiką ir ilgą gyvenimą. Žolelės turi kelias esmines paslaptis, kurias pritaikę kasdienybėje, pakeisite savo gyvenimo kokybę - bus skaniau, kvapiau ir sveikiau“, - šilutiškiams teigė sveikos gyvensenos ir ajurvedinės mitybos specialistas Žilvinas Užkuraitis.

Žilvinas Užkuraitis
Žilvinas Užkuraitis. © Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Jau 18 metų jis studijuoja Ajurvedą, domisi sveiku gyvenimo būdu, maistinėmis, profilaktinėmis ir gydomosiomis prieskonių savybėmis, yra Lietuvos sveikuolių sąjungos lektorius.

Ž. Užkuraitis svečiavosi Šilutėje ir skaitė paskaitą „Ajurveda: sveikatinančios prieskonių savybės ir jų panaudojimas gyvybinių galių stiprinimui“. Šilutiškiai turėjo galimybę įsigyti kokybiškų prieskonių bei paragauti mažai kam žinomo patiekalo mįslingu pavadinimu „seitanas“.

Kepinami prieskoniai „prakaituoja“

Egzistuoja 6 pagrindiniai skoniai: aštrus, sūrus, rūgštus, saldus, kartus ir aitrus. Į juos orientuoti ajurvedinės mitybos pagrindai. Ajurveda teigia, jog valgis žmogaus gyvenime yra itin svarbus, todėl, norint tinkamai maitintis, reikia turėti žinių.

Ž. Užkuraitis teigia, kad nereikia bijoti šiltų kraštų prieskonių, nes jų energetinė vertė, veikliosios medžiagos priklauso nuo saulės aktyvumo. Kuo arčiau šalis yra ties pusiauju, tuo ten statesni saulės spinduliai ir augalai prikaupia daugiau veikliųjų medžiagų.

Perkant prieskonius reikia atkreipti dėmesį, kad juose nebūtų cheminių priedų, jokių E.

Anot Ž. Užkuraičio, pagrindinė prieskonių vartojimo paslaptis - prieš dedant į patiekalus juos reikia pakepinti. Temperatūra priverčia išsiskirti eterinius aliejus - „prakaituoti“, aktyvuotis. Kai kepinant prieskonį atsiranda ryškus kvapas, tai ženklas, kad galima dėti į patiekalą - sriubą, troškinį.

Yra du idealūs riebalai - lydytas sviestas gi (ghee) ir rafinuotas aliejus. Išsilydyti sviestą galima ir patiems. Reikia kilogramą paties riebiausio (82 proc.) sviesto įdėti į sausą puodą ir kaitinti. Per 45 minutes iš sviesto išgaruoja drėgmė ir dugne pradeda atsirasti gleivės, nusėda cholesterolis, o lieka aukso spalvos skaidrus skystis. Tą skystį reikia perkošti į kokį indą ir vartoti.

Pasak Ž. Užkuraičio, vėsioje patalpoje sviestas gi gali stovėti nors 100 metų. Ajurveda sako, kad 100 metų išlaikytas lydytas sviestas gi tinka visiems ligoniams, nes jį galima vartoti ir valgant, ir tepti įvairias kūno vietas.

Čili pipirai tirpdo riebalus

Kuo piečiau yra šalis, tuo aštresnį maistą valgo jos gyventojai. Sveikuolis Ž. Užkuraitis lankėsi Pietų Indijoje, kur pavėsyje buvo 45 laipsniai karščio. Neįmanomai karšta, o vietiniai kelis kartus per dieną prieš valgį tris šviežias čili ankštis sugriaužia ir net ašara jiems neišbėga.

Pasirodo, čili pipirai didina atsparumą karščiui bei vėsina organizmą. „Jei čili mes valgysime Lietuvoje žiemą, kai šlapia ir drėgna, sušalsime. Jeigu norite sušilti šaltu oru, paimkite žiupsnelį juodųjų pipirų, susigrūskite juos kavamale ir išgerkite - žaibiškai sušilsite“, - pataria Ž. Užkuraitis.

Čili pipirai gerai tirpdo riebalus, juos reikia vartoti tiems, kam yra astma, alergija. Ajurvedinės mitybos specialistas rekomenduoja keptuvėje įkaitinti kelis šaukštus lydyto sviesto gi ir įdėti 4-5 čili pipiro ankštis - kepinamos jos išsipučia, paruduoja, paskrunda ir beveik sudega. Tuomet jas išgriebti, išmesti, o lydytą sviestą pilti į sriubą, košę, troškinį. Valgant čili ekstraktas aliejuje pamažu tirpdo riebalus nuo kepenų, dėl to sumažėja astmos priepuoliai, įvairūs bėrimai.

Kalendra yra prieskonis, kuris mažina dujų gamybą žarnyne. Kai pučia pilvą, verta susigrūsti pusę arbatinio šaukštelio kalendros, užsiplikyti verdančiu vandeniu ir išgerti - pageidautina prieš valgį.

Lotyniškai „cardium“ reiškia širdis. „Kardamonas fantastiškai gerai tirpdo mikro krešuliukus kapiliaruose aplink širdį ir yra garbės reikalas turėti šio prieskonio kur nors kišenėje ar kelionės metu“, - sako žinovas. Be to, kardamono malonus kvapas, jis dezinfekuoja burnos gleivinę, tonizuoja ir aktyvina smegenų veiklą.

Saldymedis yra 7 kartus saldesnis už cukrų. Jis gerai sutraukia gleives ir tobulai dera su imbieru. Džiovintas imbieras turi daugiau veikliųjų medžiagų negu šviežias, jeigu žemas kraujospūdis, imbieras jį pakelia.

„Jeigu taip sumažėjo kraujospūdis, kad net žaliuoja akyse, pasitarkuokite arbatinį šaukštelį krieno, sumaišykite su tiek pat medaus ir mišinuką prarykite“, - pataria Ž. Užkuraitis.

Žvaigždinis anyžius tirpdo toksinus

Pasak Ž. Užkuraičio, užvalgius nesuderinto, sunkiai virškinamo maisto susidaro toksinai, kurie patenka į kraują, šis žaibiškai parūgštėja ir susidaro mikro krešuliukai, kurie keliauja po visą organizmą. Dažnai po sunkaus maisto pradeda skaudėti galvą, o tai reiškia, kad badauja nervų ląstelės.

Toksinai gali susidaryti ne tik dėl netinkamo maisto, bet ir dėl streso ar alkoholio vartojimo.

Tokiais atvejais (susidarius toksinams) reikia pasirinkti kokį nors patinkantį saldų prieskonį - žvaigždinį anyžių, kardamoną, cinamoną, pankolį - ir gabalėlį jo pasikišti po liežuviu. Eteriniai aliejai iškart prasiskverbia į kraują ir pradeda tirpdyti mikro krešuliukus, kurie užkimšo nervų ląsteles.

Lietuviškas anyžius turi panašų poveikį kaip ir žvaigždinis, tik silpnesnį. Anyžius dar labai gerai nuo peršalimo, kosulio.

Pelynas „galabija“ kirminus

Pelyno anksčiau vaikams duodavo nuo kirminų. „Iš kur pas vaiką kirminai?“ - kelia klausimą Ž. Užkuraitis.

„Mes kiekvienas nuo gimimo esame vaikščiojantys „zoologijos sodai“, nes organizme turime iki 30 rūšių parazitų, kurie išskiria toksinus. Jeigu mūsų imuninė sistema stipri, organizmas susitvarko, bet kai nusilpsta, ląstelės pradeda mutuoti, o tai jau onkologija“, - šokiruoja sveikuolis.

Jis rekomenduoja periodiškai daryti organizmo apvalymus. Tam tinka pelynas, kuris gerai „galabija“ suaugėlius kirminus. Užsiplikykite arbatinį šaukštelį pelyno iš vakaro ir palikite per naktį, o ryte, tik atsikėlę, išgerkite. Ir taip - dvi savaites. Pelynas žaibiškai sustabdo kirminų veiklą, bet ne visų.

Kirminų vystymasis organizme turi 3 stadijas. Ką tik „susiženiję“ parazitai padeda kiaušinėlį arba kapsulę. Kapsulės organizme gali išbūti pusę metų, kai jos subręsta, išsirita lervutės, kurios, anot Ž. Užkuraičio, „turi proto“: nenori, kad organizmas jas pašalintų ir priverčia organizmą jas apauginti audiniu. Tai vadinama cistomis.

Pasak sveikuolio, atsiradus onkologinėms problemoms pirmiausia reikia išbandyti natūralius dalykus - keisti mitybą ir gyvenimo būdą, pradėti sportuoti ir apvalyti organizmą.

Organizmo apvalymams tinka ir gvazdikėlis. Reikia sugrūsti arbatinį šaukštelį šio prieskonio, bet ne užplikyti, o vėsiu vandeniu užpilti ir išgerti pietų metu prieš valgį. „Tai natūralus stiprus antibiotikas“, - sako sveikuolis.

Galima dvi savaites iš ryto gerti pelyno, o per pietus - gvazdikėlių užpilą. Tuomet be pėdsakų dingsta ir cistos, ir padidėję limfmazgiai susitvarko.

Tačiau išsivalius organizmą, parazitais vėl užsikrečiama iš mėsos, žuvies ir kiaušinių.

„Taip jau surėdyta, kad žinduoliai imunitetą įgauna, kai mama žindo kūdikį. Imunitetas perduodamas visam gyvenimui. Nežindyti arba žindyti trumpą laiką kūdikiai užaugę tampa onkologinių klinikų pacientai“, - teigia Ž. Užkuraitis. Anot jo, vienas būdų pastiprinti imuninę sistemą yra pavartoti karvės priešpienio. Žmogui pakanka nuo šaukšto iki pusės stiklinės per dieną, per metus karvės priešpienio reikėtų gerti 1-2 kartus.

Druskos vartojame norėdami sušilti

Jeigu jums plečiasi venos, vartokite muskato riešutą, kuris stiprina kraujagysles. Anot mitybos specialisto, dirbant sėdimąjį darbą reikia atlikti du namų darbus: iš raciono išbraukti baltą cukrų ir per dieną suvartoti bent po pusę muskato riešuto.

Baltas cukrus vadinamas baltąją mirtimi, nes rūgština limfos terpę ir kaulai pradeda išskirti kalcį, kad neutralizuotų tą rūgštingumą. Dėl to nusilpsta kraujagyslės, kaulai tampa trapesni. Vietoje cukraus rekomenduojama vartoti medų, mirkytas datules, džiovintus vaisius. O muskato riešutą galima tarkuoti į bulves, moliūgų salotas.

Ožragė - nepelnytai pamirštas prieskonis, stiprinantis kremzles ir sąnarius. Jeigu dirbate fizinį darbą ir skauda sąnarius, reiškia raiščiai per silpni arba sąnario audinys padilęs, tokiu atveju reikia gerti arbatą iš ožragės sėklyčių. Rekomenduojama pradėti nuo trečdalio arbatinio šaukštelio stiklinei vandens ir gerti vakare prieš miegą, o po to didinti dozę. Išgėrę arbatą, sukramtykite sėkliukes, nes jose lieka apie 50 proc. veikliųjų medžiagų.

Dar viena sąnarių skaudėjimo priežastis ta, kad juose nusėda druskos, kurios kristalizuojasi galūnių sąnariuose. Ajurveda sako, kad druska - ugnies elementas kristalo formoje. Tą patikrinti lengva: jei turite kur nors žaizdelę, užsibarstykite druskos - degins.

Kai būna šalta, norėdami sušilti, valgome sūresnį maistą ir perdozuojame druskos.

Norint išvalyti druskas iš organizmo, reikia bent mėnesį pavartoti moliūgų sulčių - po litrą pirmoje dienos pusėje.

Gali pagelbėti ir laukinio saliero sėklos, kurios yra natūralus diuretikas - gerai valo iš inkstų „smėlį“, iš sąnarių - druskas.

Akis reikia mankštinti

Juodgrūdė - dar vienas lietuvių pamirštas prieskonis, stiprinantis akies tinklainę. Ž.Užkuraitis pasakojo, kad pagal statistiką, tik vienam žmogui iš 1000 akiniai padeda. Įprastai naudojant akinius, vėliau reikia vis stipresnių, žmogus, užsidėjęs akinius, žiūri tiktai tiesiai, todėl nusilpsta akies obuolį reguliuojantys raumenys.

Akių raumenims sustiprinti jis rekomendavo paprastą pratimą. Atsistoti prie lango, per kurį kuo toliau matosi horizontas, pažiūrėti tolyn, kiek siekia akys, ir staiga prisikišti delną prie nosies. Vėliau delną atitraukti ir vėl žiūrėti į tolį. Ši mankšta turėtų trukti 3-4 minutes, ją atlikti reikėtų kelis kartus per dieną. Anot sveikuolio, gana greitai sustiprėja akies raumenys.

Neturite ciberžolės - neikite į virtuvę

„Jeigu virtuvėje neturime ciberžolės, išvis nėra ko į ją vaikščioti“, - sako mitybos specialistas. Jeigu šąla galūnės, tirpsta kojos, reiškia cholesterolis yra užkišęs kapiliarus, kraujotaka suprastėjo. Ciberžolė puikiai tirpdo cholesterolį, skystina kraują. Ciberžolė yra pats universaliausias prieskonis, jos pakanka ant šaukštelio galiuko įdėti į bet kurį patiekalą - ką tik begamintume.

Jeigu didelis cholesterolio kiekis kraujyje, rekomenduojama mėnesį, kiekvieną rytą, tik atsikėlus išgerti mišinį iš arbatinio šaukštelio ciberžolės ir medaus. Per mėnesį galima numušti cholesterolį per vieną punktą.

Būtina atsisakyti kiaušinių ir lydytų sūrių.

Kartais žmonės sako, kad vartoja žoleles, bet jos neveikia. Tuomet Ž. Užkuraitis jų paklausia, ar pakankamai jų vartojo. Į arbatinį šaukštelį telpa apie 2 gramus žolelių, to šaukštelio pakanka žmogui, sveriančiam iki 70 kg. Jeigu žmogus sveria daugiau, jam reikia dvigubinti dozę iki dviejų šaukštelių.

Ž. Užkuraitis sako, kad vien augalais pasikliauti nereikia, būtini ir fiziniai pratimai. Jeigu suderinsite fizinius veiksmus su žolelėmis - rezultatai stulbins, nebus jokio šalutinio poveikio kaip nuo cheminių vaistų.

 


Logo

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų