Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Supermaistas prieš žarnyno vėžį

vlmedicina.lt | 2015-05-18 14:00:55

Žarnyno vėžys (arba tiksliau - gaubtinės žarnos vėžys) - viena iš tų vėžio formų, kurią laiku pastebėjus galima greitai ir efektyviai išgydyti. Be to, žarnyno vėžio prevencija labai paprasta ir duoda gerus rezultatus. Vis dėlto žarnyno vėžys ir toliau pirmauja pagal mirtingumą ir sergamumą, tik šiek tiek nusileisdamas plaučių vėžiui.

Imbieras
Imbieras yra ne tik puikus produktas žarnyno vėžio prevencijai, bet ir padeda nužudyti jau susiformavusias šio vėžio ląsteles. Algirdo Kubaičio nuotr.

Kodėl taip gali būti? Gydytojai pastebi, kad daugelis pacientų dėl specifinės vėžio lokacijos drovisi kalbėti apie užklupusias sveikatos problemas, pasireiškusius simptomus. Žarnynas glaudžiai susijęs su išeinamąja anga, gaubtinės žarnos vėžio simptomai dažnai pasireiškia nemaloniais reiškiniais tuštinantis ir pacientams tai tampa ne ta tema, apie kurią laisvai ir be kompleksų galima kalbėti. Tad visame pasaulyje steigiamos pačios įvairiausios organizacijos, užsiimančios šviečiamąja veikla, padedančios sergantiesiems ir jų šeimos nariams susidoroti su šiuo vėžiu.

Kaip pridera, atliekami ir įvairūs moksliniai tyrimai, ieškantys efektyviausių prevencijos priemonių. O jos ne tokios jau ir sudėtingos.

Pagrindinės prevencijos priemonės taip pat susijusios su vėžio lokacija ir labiausiai orientuojasi į subalansuotą mitybą. Tada - į kasdieninį fizinį krūvį, žalingų įpročių vengimą.

Ypač rekomenduojama riboti raudonosios mėsos kiekį, o jei esate didelės rizikos grupėje (pavyzdžiui, gaubtinės žarnos vėžiu sirgo artimieji), rekomenduojama dažniau tikrintis ir atidžiai sekti pakitimus, susijusius su tuštinimusi, nuovargiu, pilvo skausmu, greitu ir dideliu svorio netekimu.

Kad jau prakalbome apie mitybą, ji turi būti ne šiaip sau. Svarbiausia - daug skaidulų, antioksidantų, probiotikų turintys maisto produktai ir prieskoniai. Mokslininkai išskyrė kelis pagrindinius maisto produktus, efektyviausiai padedančius žarnyno vėžio prevencijai.

Pirmiausia, superproduktu vadinamas avokadas. Avokade gausu skaidulų. Skaidulos gerina žarnyno peristaltiką, švelnina žarnyno judesius ir neleidžia susidaryti polipams. Panašiomis savybėmis pasižymi ne tik avokadai, bet ir viso grūdo gaminiai, rudieji ryžiai, juodosios pupelės.

Antras produktas - antioksidantų „prifarširuotos“ saldžiosios bulvės. Dėl gausios antioksidantų sudėties šios bulvės - puikus produktas prieš bet kokio tipo vėžį. Lygiai tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi ir špinatai, brokoliai, morkos.

Įvairaus pobūdžio prieskoniai veikia kaip natūralios priešuždegiminės medžiagos. Štai kad ir imbieras - įrodyta, jog jis yra ne tik puikus produktas prevencijai nuo žarnyno vėžio, bet ir padeda nužudyti jau susiformavusias žarnyno vėžio ląsteles. Kiti naudingi prieskoniai: česnakas, raudonėlis, svogūnai. Drąsiai gardinkite salotas ir kitus patiekalus šiais prieskoniais.

Galiausiai, žarnyno draugas - jogurtas ir kiti rauginto pieno produktai. Šiuose vertinguose produktuose gausu gerųjų bakterijų, kurios garantuoja optimalią žarnyno veiklą, padeda palaikyti sveiką terpę žarnyne, gerina virškinimą ir peristaltiką. Gerai būtų į racioną įtraukti ir miso sriubą, obuolių actą, kurie taip pat padeda palaikyti tinkamą žarnyno terpę.

Tad mažais mitybos žingsneliais sveiko žarnyno link.

Šaltinis:

https://www.medicaldaily.com/wear-blue-colon-cancer-month-raise-awareness-4-foods-lower-your-risk-324414


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų