Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Paaiškino, kodėl norintiems sulieknėti reikia vengti miesto šurmulio

delfi.lt | 2015-05-29 17:53:17

Šalia judrių kelių, geležinkelių ir oro uostų gyvenantiems žmonėms yra didesnė rizika užsiauginti riebalinį „gelbėjimosi ratą“ ant talijos, skelbia švedų mokslininkai. Jų teigimu, triukšmo keliamas stresas sukelia kortizolio gamybą organizme, kuris, savo ruožtu, skatina riebalų kaupimąsi, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

Traukinys
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Žurnale „Occupational & Environmental Medicine“ paskelbtose tyrimo išvadose teigiama, kad egzistuoja ryšys tarp transporto priemonių keliamo triukšmo ir riebalų kaupimosi aplink taliją, kuris yra vadinamas vienu pavojingiausiu riebalų kaupimosi tipų.

Tyrime, kuris vyko nuo 1999 metų, dalyvavo 5075 žmonės, gyvenantys penkiuose Stokholmo priemiesčiuose bei šalia esančiose kaimo vietovėse. Jo metu buvo tirtas eismo keliamo triukšmas šių žmonių sveikatai. Mokslininkai taip pat panaudojo oficialius duomenis apie triukšmo lygį prie kelių ir geležinkelių bei Stokholmo „Arlanda“ oro uosto.

Visi tyrimo dalyviai dalyvavo Stokholmo diabeto prevencijos programoje, kurios tikslas yra nustatyti rizikos veiksnius, kurie gali paskatinti ligos atsiradimą, ir užkirsti jiems kelią.

Dalyviai užpildė išsamias anketas apie savo gyvenimo būdą, sveikatos būklę, patiriamo streso lygį, nemigą, problemas darbe. Jų taip pat klausta apie triukšmo lygį jų gyvenamojoje aplinkoje.

Vėliau buvo patikrina tyrimo dalyvių sveikata: išmatuotas kraujospūdis, cukraus lygis kraujyje, liemens ir klubų apimtis (nustatytas santykis tarp jų), o taip pat nustatytas kūno masės indeksas.

Mokslininkai nustatė, kad 62 proc. tyrimo dalyvių kentė nuo mažiausiai 45 decibelų triukšmo, sklindančio nuo šalia esančio kelio. Kas dvidešimtas kentė nuo panašaus triukšmo, kurį kėlė šalia esatis geležinkelis. O 1108 tyrimo dalyviai gyveno šalia oro uosto, kur triukšmo lygis viršijo 45 decibelus. 54 proc. visų dalyvių kenkė nuo vieno triukšmo šaltinio, 15 proc. – nuo dviejų, o 2 proc. – nuo trijų.

Mokslininkai nustatė, kad bet kuris iš trijų triukšmo šaltinis skatino riebalų kaupimąsi ant juosmens. Triukšmo lygiui padidėjus penkiais decibelais liemens apimtis padidėdavo 0,21 cm. Ypač tai buvo pastebėta tarp moterų. O liemens ir klubų apimties santykis kisdavo 0,16 triukšmo lygiui padidėjus penkiais decibelais. Toks pokytis buvo labiau stebimas tarp vyrų.

Kuo daugiau triukšmo šaltinių veikė žmogų, tuo labiau augo juosmens apimtis, nustatė švedų mokslininkai. Visų trijų triukšmo šaltinių veikiamiems žmonėms juosmens apimties augimo rizika buvo dvigubai didesnė už 25 proc. riziką žmonėms, kuriuos veikė tik vienas triukšmo šaltinis.

Mokslininkai nepadarė galutinių išvadų dėl tokio triukšmo ir riebalų kaupimosi, tačiau mano, kad triukšmas yra svarbus psichologinis veiksnys, skatinantis organizme hormono kortizolio gamybą. Būtent didesnis šio hormono kiekis organizme skatina riebalų kaupimąsi.

Triukšmas taip pat gali veikti žmogaus medžiagų apytaką, nes trikdo miegą, keičia apetitą ir energijos sunaudojimą, sako švedų mokslininkai.

 


Logo

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų