Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Apie mėsos šviežumą nespręskite tik pagal galiojimo datą

vlmedicina.lt | 2015-05-27 10:37:55

Rinkdamiesi parduotuvėje šviežią mėsą ar jos gaminius, dažniausiai atkreipiame dėmesį tik į galiojimo datą, nurodytą ant pakuotės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai teigia, kad norint išsirinkti šviežią, kokybišką ir sveikatai nekenksmingą produktą, būtina patikrinti daugiau kriterijų ir atkreipti dėmesį į 5 svarbiausius.

Vištos
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamos temperatūros šaldytuve ar pernelyg ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja, – įspėja VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė. – Net jei ant pakuotės nurodytas galiojimo laikas, būtina patikrinti kitus šviežumo kriterijus, neleisiančius suklysti ir įsigyti vartojimui nebetinkamo produkto.“

5 patarimai, padėsiantys nustatyti mėsos šviežumą:

Laikymo temperatūra. Šviežia mėsa (kiauliena, jautiena ar aviena) turi būti laikoma ne aukštesnėje, kaip 70C, paukštiena – ne aukštesnėje, kaip 40C, o subproduktai – ne aukštesnėje nei 30C temperatūroje, nepriklausomai nuo metų laiko. Tai reiškia, kad parduotuvėje, neturėtumėte rasti ant tos pačios lentynos vištienos krūtinėlės ir jautienos išpjovos. Kartais gamintojas nurodo kitokią laikymo temperatūrą, todėl reikėtų ne tik atkreipti dėmesį į parduotuvių šaldytuvus, bet ir žvilgtelėti į pakuotėje nurodytas laikymo sąlygas.

Mėsos temperatūra. Ne tik šaldytuvo, bet ir pačios mėsos temperatūra turėtų atitikti nustatytus reikalavimus. Siekiant sustabdyti gedimo procesus, šviežia atšaldyta mėsa turi būti laikoma taip, kad temperatūra mėsos gabalo viduje būtų ne aukštesnė kaip 70C ir ne mažesnė kaip -10C. Informaciją apie mėsos temperatūrą turėtų suteikti prekybininkai.

Konsistencija. Šviežia atšaldyta mėsa yra stangri, jos raumeninis audinys elastingas. Patikrinti, ar mėsos konsistencija tinkama vartoti visai nesunku – tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Esant per mažai oro drėgmei, mėsa gali apdžiūti ir sukietėti.

Kvapas. Pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas įspėja apie vartojimui nebetinkamą produktą.

Spalva. Šviežios mėsos spalva, priklausomai nuo gyvulio rūšies, gali būti nuo šviesiai balkšvos iki tamsiai raudonos. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, jos paviršiuje padidėja dažančių medžiagų  –mioglogino ir jo darinių – koncentracija ir mėsos paviršius patamsėja. Šis procesas ypač pastebimas senų, mažiau įmitusių gyvulių mėsoje. Spalva gali pasikeisti ir dėl mikrobų, besivystančių mėsos paviršiuje, veiklos. Toks produktas gali įgauti žalsvą, pilkšvą ar kitokį atspalvį.

V. Septilkienė atkreipia dėmesį, kad net ir visus šviežumo kriterijus atitinkanti mėsa parduotuvėje ne visada pasiekia namus tinkama vartoti. Dažniausiai taip nutinka karštuoju metų laiku, kai pirkiniai ilgiau, nei reikėtų, nešiojami arba vežiojami automobilyje. Tokiu atveju geriausias būdas apsaugoti mėsą – šaltkrepšis. Neturint šio daikto ir įtarus, jog produktui galėjo pakenkti šiluma, reikėtų patikrinti parsineštos į namus mėsos konsistenciją, kvapą bei spalvą. Jei nors vienas kriterijus neatitinka standartų, greičiausiai produktas jau nebetinkamas vartoti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: mėsa
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų