Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Urologo užrašai. Kodėl širdis viena, o sėklidės – dvi?

vlmedicina.lt | 2015-04-22 00:01:05

Kodėl, sėdėdamas susirinkime, darbingo amžiaus vyras ima snūduriuoti ir žiovauti? Ką jauni vyrai privalo žinoti apie savo organizmą, kad nereikėtų drovėtis? Dėl kokių priežasčių nyksta sėklidės? Kas žinotina jauniems tėvams ir berniuko besilaukiančioms mamytėms? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus - knygoje „Urologo užrašai“. Leidyklos „Tyto  alba“ išleista knyga atsirado iš žurnalistės Danutės Jonušienės pokalbių su aukščiausios kvalifikacijos urologu, nefrologu, chirurgu prof. habil. dr. Baliu Dainiu.

Dviratininkai
Kai neįtardama nėštumo moteris ir toliau geria kontraceptines tabletes, kyla didelis pavojus, kad gims berniukas, kuriam bus nustatyta kuri nors lytinės sistemos anomalija. © Photl.com

Urologinės ligos, nuo kurių priklauso vyrų lytinė sveikata, daug kam tebėra neprestižinės, o seksualiniai sutrikimai – menkniekis. Dėl to esą galima šiek tiek pakentėti, nors tai susiję su vaisingumu ir gebėjimu susilaukti palikuonių. Be fizinių kančių, lytiniai negalavimai teikia daug dvasinio skausmo, priverčia ligonį pasijusti bejėgį, negalintį mylėtis su savo moterimi. Su jais susidūrę vyrai rausta iš gėdos ir dažniausiai tyli, yra ir tokių, kurie mano, kad tai normalu, kad seksas skirtas tik jauniems. „Man nebereikia“, – mintyse rašydami nuosprendį vyrai apkartina gyvenimą ne tik sau, bet ir savo moterims. Jie kaltina andropauzę, vidur­amžio krizę, tačiau retai susimąsto, kad tai gali būti įspėjimas apie tokias rimtas ligas kaip infarktas ar insultas. Jei sėdėdamas susirinkime darbingo amžiaus vyras ima snūduriuoti, žiovauti, dėl to dažnai kaltas ne lėtinis nuovargis ar stresas, – priežasčių reikėtų ieškoti žemiau bambos. Tai ženklas, kad sumažėjo vyriškojo lytinio hormono testosterono kiekis kraujyje. <...>

Kodėl širdis viena, o sėklidės – dvi

Ne vienam iš mūsų kyla klausimas, kodėl širdis yra viena, o sėklidės – dvi. Siūlyčiau šį klausimą užduoti ne tik moksleiviams, kuriems per biologijos pamokas dėstoma žmogaus anatomija, bet ir jų tėvams. Tai apsaugotų juos nuo daugelio nesusipratimų, o jauniems vyrams, kamuojamiems nusiskundimų, nebereikėtų drovėtis. Štai kad ir į kapšelį nenusileidusi sėklidė, sakyčiau, yra tiksinti bomba. Mes gyvename informacinių technologijų amžiuje, tačiau pasitaiko tokių užleistų atvejų, kokių būta nebent tada, kai chirurgo darbo imdavosi barzdaskučiai.

Urologo užrašai
Viršelio dailininkė Asta Puikienė

„Aš visada maniau, kad pakanka vienos sėklidės. Buvau įsitikinęs, kad taip ir turi būti“, – neretai prisipažįsta jaunas vyras, kuriam reikia skubios urologo pagalbos. „O jūsų mergina irgi nieko nepastebėjo?“ – tęsiu pokalbį, kad sumišęs jaunuolis nusiramintų. Jis nedvejodamas teisinasi: „Mano mergina manė, kad taip ir turi būti.“ Išgirdęs tokį atsakymą, nieko nebesakau. Mintyse imu svarstyti, kodėl širdies draugei nekilo įtarimų, kad jos išrinktajam trūksta vienos sėklidės. Ar ji to nepastebėjo? Kodėl taip dažnai ne tik jauni vyrai, bet ir moterys nežino paprasčiausių dalykų, nuo kurių priklauso ne tik jų giminės pratęsimas, bet ir gebėjimas patirti palaimą?

Laimė, ir viena gera sėklidė gali atstoti abi sėklides. Neretai ji būna didesnė, mat jai tenka atlikti dviejų sėklidžių darbą, tačiau nieko blogo – dėl to nenukenčia nei vyro vaisingumas, nei lytinė potencija. Tačiau tai mažai guodžia vyrą ieškant atsakymo į klausimą „Kodėl aš, vyras kaip mūras, turiu tik vieną sėklidę?“ Pasėtas nerimas gali jį psichologiškai palaužti, praradęs pasitikėjimą savo jėgomis, jis netgi ima vengti lytinių santykių.

Dingusios sėklidės paieškoms taikomas ultragarso tyrimas, padedantis aptikti ją, įstrigusią, pavyzdžiui, kirkšnyje. Kartais neišsivysčiusi sėklidė būna tokia maža, kad galima kalbėti tik apie jos liekanas. Nė vienas chirurgas nesugebėtų subrendusiam vyrui atgaivinti sunykusios sėklidės – ji nebegali normaliai funkcionuoti. Kad vyras nesijaudintų dėl kosmetinio defekto, jam siūloma plastinė operacija. Šiuo metu yra įvairaus dydžio sėklidės implantų, vyras gali pasirinkti tokią dirbtinę sėklidę, kokios pageidauja. Įdėta į kapšelį, ji niekuo nesiskirs nuo natūralios.

Dėl kokių priežasčių nyksta sėklidė? Vystantis gemalui, sėk­lidės pradeda formuotis juosmens srityje, pilve, šalia inkstų. Bręstant vaisiui, jos pamažu leidžiasi žemyn. Sėklidėms tenka įveikti ilgą kelią – nuo inksto iki kapšelio. Šiame kelyje pasitaiko daug kliūčių, viena sudėtingiausių – kirkšnies kanalas. Vienai sėklidei įstrigus kirkšnies kanale, jos kelionė baigiasi, tačiau kita sėklidė gali sėkmingai nusileisti į kapšelį. Nors įstrigusi sėklidė ilgainiui sunyksta, ji gali pridaryti daug bėdų, nes yra linkusi suvėžėti, todėl būtina ją šalinti.

Tačiau grįžkime prie klausimo, kodėl gamta taip padarė, kad žmogus turi vieną širdį, o sėklides dvi. Iš tikrųjų ir širdis sudaryta iš dviejų dalių – kairės ir dešinės. Maždaug kumščio dydžio tuščiavidurė širdis yra netaisyklingo kūgio formos. Du trečdaliai jos yra kairėje, vienas trečdalis – dešinėje nuo vidurinės krūtinkaulio linijos. Ilgainiui tos širdies dalys taip suaugo, jog mums atrodo, kad krūtinėje plaka viena širdis.

Širdis atsigauna, pailsi diastolės metu – kai širdies raumuo atsipalaiduoja. Širdies veikla cikliška, ciklas trunka 0,8 sekundės. Iš pradžių susitraukia prieširdžiai (0,1 sek.), vėliau – skilveliai (0,3 sek.), o pauzė (diastolė), kurios metu širdis dirbdama ilsisi, trunka 0,4 sekundės.

Didžiausias krūvis širdžiai tenka, kai ji susitraukia; tai – sistolė. Atsipalaidavus širdies raumeniui, ateina poilsis; tai – dia­stolė. O kiti svarbūs organai, pavyzdžiui, inkstai ar sėklidės kiaurą parą dirba be poilsio. Ne veltui gamta sukūrė šiuos organus porinius – jei vienas pavargtų, kitas galėtų jį pavaduoti.

<...> Neretai mano pacientai vaikinai klausia: „Skaičiau, kad sėklidei reikia žemesnės nei kūno temperatūros. Ar galiu maudytis vonioje? Kaitintis pirtyje? Ar nebus blogai?“ Kadangi kvailų klausimų nebūna, būna tik dviprasmiškų atsakymų, stengiuosi pateikti pavyzdžių, nuraminsiančių abejojantį vyrą: „Lepinkitės ir sėdėkite vonioje tiek, kiek širdis geidžia, nieko blogo jūsų sėklidei neatsitiks, pirties irgi nereikia bijoti. Jei dėl to kiltų rimtas pavojus, pusė Afrikos gyventojų, įsikūrusių dykumose, kur oras įkaista net iki 40 laipsnių karščio, taptų nevaisingi.“ Demografiniai tyrimai rodo, kad vaikų gimstamumas ne mažėja, o didėja valstybėse, kurios yra arčiausiai pusiaujo. <...> Vadinasi, karštas klimatas, kaip ir kaitinimasis pirtyje ar maudymasis vonioje, nedaro poveikio vyrų vaisingumui.

Kas žinotina jauniems tėvams

Noriu priminti jauniems tėvams, kad augindami sūnų jie turi būti itin atidūs. Tėvai turėtų pasižiūrėti, ar jų kūdikis neturi varpos apsigimimų – hipospadijų. Šį apsigimimą turintiems berniukams šlaplės anga žioji ne varpos viršūnėje, o arčiau jos pagrindo ar net kapšelyje, todėl būtina plastinė operacija. Toks apsigimimas gali susiformuoti dėl cheminių medžiagų poveikio, užterštos aplinkos ar genų mutacijos.

Taip pat būtina įsitikinti, ar naujagimis turi abi sėklides. Berniukui gimus arba praėjus trims ar keturiems mėnesiams nuo gimimo, abi sėklidės jau turi būti kapšelyje. Kartais šis procesas užtrunka, todėl būtina kūdikį parodyti urologui. Šis gali skirti jam specialių vaistų, tačiau jų veiksmingumas nėra įrodytas, todėl dažniausiai berniuką tenka operuoti.

Kada turi būti taikomas šis chirurginis metodas? Anksčiau vyravo nuostata, kad operaciją būtina atlikti per pirmuosius septynerius metus, kol vaikas nepradėjo lankyti mokyklos. Dabar vyrauja požiūris, kad sėklidės nuleidimo operaciją geriausia atlikti, kol berniukui nesukako ketveri. Jam augant trumpėja sėklidės pasaitėlis, jungiantis ją su kitais organais, dėl šios priežasties delsti pražūtinga – kuo toliau nukeliama operacija, tuo ji būna sudėtingesnė.

Kas trukdo vystytis sėklidėms

Yra daug veiksnių, trukdančių vystytis sėklidėms. Vienas jų – kontraceptikų vartojimas, nes jie turi milžinišką dozę moteriškųjų lytinių hormonų estrogenų. Nors menka tikimybė, kad vartodama kontraceptines tabletes moteris pastos, tačiau, sprendžiant iš to, kiek gimsta neplanuotų vaikų, akivaizdu, kad taip gali nutikti. Kai netyčiukas būna berniukas, kontraceptikuose esantys estrogenai atlieka savo juodą darbą – sutrikdo normalią sėklidžių raidą. Dar blogiau, kai neįtardama nėštumo moteris ir toliau geria kontraceptines tabletes. Tokiu atveju kyla didelis pavojus, kad gims berniukas, kuriam bus nustatyta kuri nors lytinės sistemos anomalija.

Normaliai berniuko raidai svarbi ir būsimos motinos mityba, todėl nėščiosios neturėtų praktikuoti vegetarizmo. Negerai, kai su maistu patenka daug fitoestrogenų, tai irgi veikia vaisiaus raidą. Fitoestrogenai – tai medžiagos, kurių yra augaluose ir kurių struktūra labai panaši į moteriškuosius lytinius hormonus. Organizme jie atlieka panašią funkciją kaip ir estrogenai, be kurių moteris prarastų savo grožį ir seksualumą. Fitoestrogenų šaltinis – soja, žirniai, pupelės ir kitos ankštinės daržovės, šių medžiagų turi ir kai kurie grybai, kopūstai, šermukšniai, vaistinis augalas šalavijas. Šie maisto produktai netgi vadinami jaunystės produktais. Moterys, norėdamos išsaugoti skaisčią odą ir vešlius gražius plaukus dažnai griebiasi dietų, tačiau nežino, kad fitoestrogenai pragaištingai veikia jų įsčiose bręstantį vyriškosios lyties vaisių.

Manoma, kad lytinės sistemos raidos sutrikimus gali lemti ir įvairūs maisto priedai, konservantai, tirštik­liai, dažai, skonio stiprikliai ir kitokios medžiagos, žymimos raide E. Šių medžiagų molekulės turi į estrogenus panašių junginių.

Taip pat skaitykite:  Urologo užrašai. Apie tobulą varpą ir Mikelandželo skulptūrą

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų