Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Juozas Dapšauskas. Šiandien tinkamiausias laikas sveikatingumo klausimus kelti į politines diskusijas(2)

Juozas Dapšauskas | 2015-04-07 14:31:43

Gediminas Norvilas straipsniu „Ar jau tinkamas laikas riboti alkoholio prieinamumą?“ reaguoja į diskusiją, kurią užkūrė kelių Seimo narių iniciatyva nukelti draudimą alkoholiu prekiauti degalinėse nuo 2016 metų, teigdamas, kad „yra ir neigiamų „kovos“ su alkoholiu padarinių“, kad ši diskusija „neretai po visuomenės blaivinimo idėjomis slypi politiniai motyvai“.

Juozas Dapšauskas
Juozas Dapšauskas. Algirdo Kubaičio nuotr.

Pirmiausia būtina patikslinti kai kuriuos akivaizdžius faktinius netikslumus straipsnyje, o tada oponuoti išsakomai nuomonei: minima Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė nėra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė. Antra – Ramūnas Karbauskis, šios sąjungos pirmininkas, nėra Seimo narys (yra buvęs Seimo vicepirmininku).

Autorius teigia: „Tačiau visuomenės sveikatinimo politizavimas yra kaip šaukštas deguto, pagadinantis visą statinę medaus, nes po kilniais siekiais galima įžvelgti asmeninės ir partinės naudos motyvus.“ Viliuosi, kad nereikia pradėti aiškinti apie politikos ABC, kad politika savo esme yra šventas dalykas, o ne kažkas nešvaraus, nors taip masiškai manoma, o neretai praktiškai taip ir yra. Bet tai nereiškia, kad tai yra norma.

O kaip galima vykdyti priklausomybių kontrolę, sveikatingumą, švietimą to nepolitizuojant? Gyvename pasaulyje, kur tiesiog visi vadovaujasi kažkokiu nerašytu Dangaus tvarkos principu, nėra įstatymų, mokesčių, viešų išlaidų? Visi tiesiog gyvena kilniais motyvais, atsakomybe ir pan.? Kam valstybė ir visos politinės struktūros?

O kas yra politiniai motyvai? Blogiausia, kad tų politinių motyvų blaivinti visuomenę partijose visai nėra.

Labai gerai, kad pirmiausia bent viena (o taip norėtųsi, kad to siektų visos) politinė organizacija - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga labai aiškiai savo programoje įvardija blaivios ir sveikos visuomenės sukūrimo būtinumą vadovaujantis mokslu pagrįstomis rekomendacijomis. Tai yra naujas ir labai geras dalykas. Matydamos, kad kažkas šias idėjas kelia, bus sutramdytos ir kitos politinės organizacijos, kad akivaizdžiai tarnaujant siauro verslo interesams bus oponentai, kurie tai viešins ir kritikuos, galiausiai taip pritraukdami ir rinkėjus (suprask, pagal G. Norvilą, o tai jau blogai, tai jau egoistiniai motyvai?).

O gal R. Karbauskis neturi teisės išreikšti pozicijos tautos blaivinimo klausimu? Be abejo, neretai ypač prieš rinkimus kandidatai laksto net po oponuojančias viena kitai auditorijas ir prižada abiem pusėms, kad atsilieps būtent į jų lūkesčius. Tačiau kalbant apie R. Karbauskį, asmeninis pavyzdys suteikia jei ne pareigą, tai bent jau teisę kelti šias problemas. Kaip pats viešumoje teigia: „nežinau alkoholio skonio“, t. y. jis visiškai nevartoja alkoholio. Antra, šią vasarą jau šeštą kartą vyksiantis R. Karbauskio remiamas visiškai be svaigalų festivalis „Naisių vasara“ pritraukia kelias dešimtis tūkstančių žmonių – yra akivaizdi švietimo priemonė (apie ką kalba G. Norvilas), kuri ir parodo, kad įmanoma saugiai ir blaiviai linksmintis. Šiuo pavyzdžiu jau paseka kiti festivaliai ar net miestų tarybos uždrausdamos, kai kuriuose renginiuose alkoholio prekybą ir vartojimą.

Kiek politinėse diskusijose prieš rinkimus yra išvis paminima alkoholizmo, nesveiko gyvenimo būdo problematika tiek moraline, tiek ekonomine prasme? Tai tariamai net neaktualu, o tuo labiau praktiškai nedaroma šia linkme jau turint valdžios (tarnystės) įgaliojimo svertus. Arba daroma priešingai (Apie tai esu rašęs „Žuvis genda nuo galvos. Partijos galvos“ ). O R. Karbauskis sveikos gyvensenos problematiką kėlė ne kartą („Prezidente, pranešame: karas seniai vyksta, daug žuvusių, sužeistų, išsižudžiusių, pabėgėlių“) ir, viliuosi, dar daug kartų kels. Nežinantiems galima priminti, kad kaip verslininkais R. Karbauskis jau daug metų remia medicininės patikros programą „Išsaugokime vyrus“, kuriais siekiama nustatyti ankstyvos stadijos prostatos vėžio atvejus. Jo veikla šioje srityje yra nuosekli.

O reikia priminti, kad ir pats esu „susitepęs politika“, nes dalyvavau rinkimuose į Europos parlamentą LVŽS sąraše, nors ir nesu šios partijos narys. Tai buvo rinkiminės programos palaikymas, suprantama, be realių šansų, kad gali išrinkti. Beje, neketinu kandidatuoti ir kituose Seimo rinkimuose, nors būtent raginu naujus žmones, sveikuomenės atstovus eiti į politiką, kandidatuoti ir kelti sveikos gyvensenos, visuomenės problemas, sveikatingumo klausimus, priimti politinius skaidrius sprendimus šioje srityje.

Tačiau esmė, kodėl norima, kad alkoholizmo, sveikos gyvensenos tema nebūtų politinėse diskusijose, yra ta, kad supranta, kad kitos kadencijos Seime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tikrai bus parlamentinė partija, peržengusi 5 proc. ribą (tai rodo 2 paskutiniai rinkimai – Europos parlamento ir savivaldos tarybų, šiandien Seime turi tik vieną atstovą, išrinktą vienmandatėje, Rimą Baškienę). Kai kurie apžvalgininkai ir politikai įvardija, kad LVŽS gali būti būtent naujoje valdančiojoje koalicijoje su savo programa ir atstovais. O tai labai negerai bijantiems sveikatos ir priklausomybių kontrolės srityje permainų.

O politikų darbus (balsavimus), objektyviais rodikliais paremtą vertinimą galima rasti Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos puslapyje. Kai kurie Seimo nariai ir tai vertina kaip politikavimą. Bet juk tai faktai. O, manau, kad dabar net bijos Seimo nariai „stumti“ po pirmos viešos reakcijos į bandymą nukelti draudimą prekiauti alkoholiu degalinėse. Tai tikrai sulauks viešinimo ir neigiamos reakcijos, o juk artėja Seimo rinkimai... Viliuosi, kad alkoholio pramonės „karinė aviacija“ šiuo klausimu sunaikinta dar nepakilusi. Bet tai galėsime pasakyti tik baigiantis šiems metais, kai bus visiškai aišku: ar bent jau degalinėse kitais metais nebebus alkoholio.

O galiausiai sveikinu su šiandien minima Pasauline sveikatos diena.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (2)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų