Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kodėl moterų pamėgti aukštakulniai tampa jų pėdų priešu?

silutesnaujienos.lt | 2015-03-31 12:12:17

Ar aukštakulniai bateliai ir sveikos pėdos yra nesuderinami? Kokią įtaką mūsų pėdoms turi judėjimo stoka? Į šiuos ir kitus daugeliui rūpimus klausimus apie pėdų grožį ir jų sveikatą atsako gydytojas ortopedas - traumatologas Aleksas Makulavičius.

Kojos
© Fotolia.com

Kas nulemia pėdų deformacijas?

Deformacijų priežastys gali būti įgimtos ir įgytos. Įgimtas priežastis lemia mūsų genetika - tam tikrą pėdų formą mes atsinešame gimdami. Įgytos priežastys gali veikti visą gyvenimą ir lemti tam tikrų deformacijų atsiradimą arba esamų progresavimą. Tačiau įgytos priežastys gali būti valdomos. Jos priklauso nuo mūsų dėvimos avalynės, gyvenimo būdo, darbo pobūdžio, nes visa tai veikia mūsų sąnarius ir raumenyną, kuris yra vienas iš svarbiausių stabilizuojančių veiksnių pėdoje. Pėdos deformuotis gali ir dėl įvairių neurologinių ar sisteminių sąnarių ligų, dėl patirtų traumų.

Ar aukštakulniai bateliai, be kurių daugelis moterų neįsivaizduoja savo gyvenimo, iš tiesų kelia didžiausią pavojų pėdoms?

Moterys visais laikais norėjo atrodyti gražiai ir sudėtinga reikalauti, kad taip nebūtų. Tačiau iš tiesų ilgai dėvimi aukštakulniai bateliai kelia pavojų pėdoms, todėl būtina tai žinoti ir suprasti. Be abejo, ypatingomis progomis galima pasipuošti aukštakulniais.

Ir man pačiam yra gražu, kai moterys dėvi dailius batelius, su kuriais jos atrodo ne tik aukštesnės, bet ir labiau pasitempusios. Bet labai svarbu išlaikyti tam tikrą balansą ir stengtis, kad tokia avalynė nebūtų avima ilgą laiką, ypač kai tai nėra būtina.

Kokią įtaką pėdų deformacijai daro nejudrus gyvenimo būdas?

Didžiausias pavojus yra tai, kad žmonės, ilgą laiką sėdėdami biuruose, prie automobilio vairo ar namuose prie televizoriaus, sudaro sąlygas tam tikrų raumenų tonuso disbalansui. Kai kojos ilgai būna sulenktos, vienų raumenų tonusas didėja, o kitų yra mažesnis. Dėl to vaikštant, keičiant padėtį iš sėdimos į stovimą, atsiranda tam tikra perkrova, kuri per ilgus metus, žingsnis po žingsnio, veikia mūsų pėdos sąnarius ir sudaro palankias sąlygas tam tikroms deformacijoms atsirasti ir progresuoti.

Jei žmogus ilgai sėdi, blauzdos raumenynas, nulemiantis pėdos atsispyrimą, trumpėja ir praranda elastiškumą. Esant ištiestoms kojoms, tai yra vaikštant, „užrakinamas“ čiurnos sąnarys - jis praranda tam tikrą dalį judrumo, ypač nukenčia sąnarių ištiesimo funkcija ir pėdos galimybė amortizuoti.

Tas judesių praradimas neišvengiamai nulemia perkrovą pėdos sąnariuose. O atsiradusi perkrova sudaro sąlygas pėdos sąnarių kremzlinių paviršių pokyčams, kurie lemia sąnarių susidevėjimą (artrozę) ir dėl to atsirandančius skausmus.

Tad ar galima teigti, kad pėdų skausmai atsiranda dėl judėjimo stokos?

Žmogus, kaip ir bet kuris gyvūnas, yra sutvertas judėti. Fizinis aktyvumas yra viena pagrindinių kokybiško gyvenimo sąlygų. Protingas subalansuotas judėjimas yra ir sąnarių ligų prevencija. Tačiau sąnariai neturi gauti nepagrįstai didelio krūvio. Galima teigti, kad didžiausios problemos kyla dėl disbalanso tarp nepastovaus judėjimo ir klaidingai stimuliuojamos raumenų jėgos, netaisyklingai sportuojant. Dauguma sportuojančiųjų nukenčia ir dėl raumenų tempimo pratimų stokos.

Šiais laikais daugelis žmonių, kurie dirba biure ir didžiąją dalį darbo savaitės praleidžia sėdėdami, savaitgalį mėgsta intensyviai sportuoti. Taigi visą savaitę jų raumenų sistema yra poilsio režime. Po to staiga jie labai apkraunami. Raumenų struktūros, kurios nėra įpratusios prie didelių krūvių, gali stipriai nukentėti. Atsiranda nuospaudų didžiausio apkrovimo zonose, tam tikrų nežymių deformacijų, o jeigu tam tikrų įgimtų subtilių deformacijų jau turima, jos gali pradėti progresuoti.

Taigi norint išsaugoti sveikas pėdas svarbu judėti reguliariai?

Reguliarus judėjimas labai svarbus. Taip pat svarbu atsiradus tam tikriems perkrovos reiškiniams laiku susirūpinti ir kreiptis į ortopedą - traumatologą, kuris gali pastebėti ir įvertinti net nežymias deformacijas, rekomenduoti tempimo pratimus, specialias raumenų ar sąnarių mankštas, padėti pritaikyti reikiamas ortopedines priemones ir taip padėti užkirsti kelią sąnarių ligų ir deformacijų atsiradimui ir progresavimui.

Didžiausia blogybė yra tuomet, kai dėl tam tikrų ilgalaikių negydytų deformacijų ir netaisyklingo pėdos sąnarių apkrovimo jie galutinai sudėvimi ir sugriūva. Tuomet galimybės kokybiškai padėti yra ribotos ir tenka stabilizuoti pakenktus sąnarius.


Logo

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų