Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Gana pieno propagandos, ramiai pakalbėkime apie jo kokybę(3)

Daiva Ausėnaitė | 2015-03-25 14:00:43

Į pašto dėžutę vienas po kito sukrito keli pieną šlovinantys pranešimai spaudai. Argumentuojama, kad pieno produktų paklausa auga, kad tai mūsų nacionalinis paveldas ir t.t., ir pan. Jau ėmė erzinti tokia pieno lobistų vykdoma propaganda, kad net norisi pasisakyti.

Karvės
Jono Korsako nuotr.

Manau, pats laikas polemiką apie pieną imti skirstyti – kalbėti apie pieną ir atskirai apie pieno produktus. Pieno produktai yra didelė prekių grupė. Tai ir varškė, ir kefyras, jogurtas, pasukos, sūriai. Verta apie pieno produktų grupę kalbėti atskirai ir labiau akcentuoti raugintus pieno produktus. Kefyras, pasukos, jogurtas – tai produktai, kurie savo vietą randa net gydymo įstaigose. Dažnai pacientai gauna stiklinę kefyro. Niekas neužginčys to, jog raugintuose pieno produktuose maistinių medžiagų nesumažėja, netgi atsiranda papildomų, tokių kaip probiotikai, kurie turi teigiamą poveikį imuninei sistemai. Nuolat vykdomi probiotikų tyrimai kas dieną nustebina dar kokiu nors „teigiamai veikia“. Mano įsitikinimu, būtent raugintų pieno produktų turėtų atsirasti valgyklose ir kitose maitinimo įstaigose.

O dabar apie pieną. Kodėl pieno lobistų ruporai nekalba apie kefyro stiklinę kiekvienam moksleiviui? Kodėl įkyriai kišama gryno pieno stiklinė? Juk čia rizikų daugiau negu galimos naudos. Skirtingais duomenimis, visuomenėje netoleruojančių laktozės yra nuo 30 iki 60 proc. Jau tikrai niekas apie juos negalvoja, kai kiša moksleiviui tą pieną. Negalvoja ir Lietuvos pieno monopolistai, nes pieno produktų be laktozės mūsų prekybos centruose siūlo tik užsienio gamintojai. Iškišti, greičiausiai, bandoma kokį nors pusę metų „grojantį“ pieną. Pieną, kuris atsiranda fermose iš visus metus, be atostogų melžiamų karvių. Karvių, kurios reguliariai šeriamos antibiotikais ir kitais medikamentais, kurios nemato dienos šviesos – kokią maistinę vertę jos gali palikti savo piene?

Tad, manau, būtų pats laikas keisti tą buką šneką apie „stebuklingą pieną“ į diskusiją apie pieno kokybę. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius dr. Jonas Milius savo pranešime spaudai prisiminė XIX a. garsųjį Vilniaus daktarą Cemachą Šabadą, kuris buvo projekto „Pieno lašas“ iniciatorius. Nepadoru teikti tokius gražius pavyzdžius pritraukiant juos prie dabartinių realijų. Tais laikais buvo visai kita pieno kokybė ir daktaras dalino pieną skurdžiai gyvenantiems, varguoliams. Kai neturi maisto, nuolat badauji, pienas gali tapti išsigelbėjimu, nes jis, tikėtina, yra vienintelis riebalų ir baltymų šaltinis tavo mityboje. Jau tikrai garsusis Vilniaus gydytojas ne apie organizmų prisotinimą vitaminais galvojo, jis galvojo apie tai, kaip išgelbėti tuos žmones nuo mirties, duodant jiems nors kokį  maisto produktą. Ir dar kartą – tuomet tikrai buvo kitokia pieno kokybė.

Apie pieno kokybę norėtųsi paklausti tų, kurie bando prastumti visokias pieno diegimo darželiuose ir mokyklose programas. Koks tai bus pienas? Prekybos centruose galima rasti vos keletą pieno pakelių su ženkliuku „ekologiškas“, esu įsitikinusi, kad nedaugelis žino, už ką duodamas tas ženkliukas. Kiekvieną dieną mums nerodo per televizorių laidų apie ekologiškuose ūkiuose laikomas karves. Ar jos turi atskiras erdves? Ar stovi tik už pertvaros, skiriančios jas nuo neekologiškų karvių? Ar jas išveda į lauką? Kaip elgiamasi, jeigu jos suserga? Dvigubai brangesnis ekologiškas pienas lyg ir leidžia galvoti, kad tas pienas geresnis, bet niekas pernelyg daug neargumentavo. O gal geriausias pienas visgi yra tas, kuris po dviejų dienų ima transformuotis į išrūgas?

Tad pradėkime ramiai kalbėti apie pieno kokybę ir atskirai apie pieno produktų naudą sveikatai.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (3)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų