Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Alaus pilvas – ne tik estetinė problema, bet ir sveikatos priešas

Audrė Bartaševičiūtė | 2015-03-19 00:01:29

Vadinamąjį alaus pilvą turi neretas trisdešimtmetį perkopęs vyrukas. Dažni savaitgaliai klubuose, vakarojimai su kolegomis bare, krepšinio čempionatas ir atitinkami jo atributai, šventės ar tiesiog vakaras prie televizoriaus - visa tai neabejotinai paliks apvalią ir nekaip atrodančią žymę, gerokai apkamšančią taliją ir pakeičiančią bendrą kūno vaizdą. Tačiau tokie „kosmetiniai defektai“ – tik smulkmena, palyginti su tuo, kokį pavojų sveikatai kelia alaus pilvo turėjimas.

Pilvas
Redakcijos archyvo nuotr.

Tokio pilvo atsiradimą sukelia ne tik alus, bet ir per didelis suvartojamų kalorijų kiekis, per mažas fizinis krūvis ir kiti nesveiki gyvenimo atributai. Nėra čia ko slėpti, tokį pilvą gali turėti ir moterys. Tačiau vyrai daugiau ir dažniau vartoja alkoholio, o alaus pilvo pavadinimas būtent ir kilo iš to, kad alkoholyje yra labai daug kalorijų. Dažnai šalia alkoholio vartojami ir įvairūs kaloringi užkandžiai.

Be to, alkoholio metabolizmas yra ypatingas. Kepenys, užuot skaidžiusios riebalus (o tai yra viena iš pagrindinių jų funkcijų), į organizmą patekus alkoholiui puola skaidyti jį. Vadinasi, kurį laiką riebalų metabolizmas organizme apstoja ir intensyviau kaupiasi riebalai.

Pilvo riebalai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio koncentraciją, atsparumą insulinui, lytinių funkcijų silpnėjimą ir kelia dar daugiau pavojų sveikatai.

Pavojingiausi riebalai

Pilvo srityje esantys riebalai traktuojami kaip patys pavojingiausi žmogaus kūno riebalai, sukeliantys daugiausia įvairiausių ligų. Kurį laiką pilviniai riebalai kauptis toje srityje gali net nepastebimai, kol paaiškėja, kad tokie vidaus organai, kaip kepenys, kasa, žarnynas yra pariebėję. Visa tai medikai pamatyti gali su magnetinio rezonanso pagalba.

2011 metais Journal of the American College of Cardiology paskelbė, kad pilvinis nutukimas lemia didesnį mirtingumą žmonių, kurie serga kardiovaskulinėmis ligomis. Padidėjęs KMI nebuvo toks pavojingas ir nesukėlė daugiau mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Taigi net esant normaliam svoriui, bet turint alaus pilvą, pavojus sveikatai yra didesnis nei turint didesnį svorį, bet mažesnį pilvą arba išvis jo neturint.

Be to, iškelta ir dar viena įdomi teorija. Manoma, kad pilvo srityje, aplink vidaus organus, esantys riebalai pasižymi uždegiminėmis savybėmis ir sukelia įvairias lėtines ligas. Pavyzdžiui, diabetą, metabolinį sindromą ir kt.

Metabolinis sindromas

Pastebimas alaus pilvas – pirmas signalas, kad žmogui gresia ir dar viena būklė, vadinama metaboliniu sindromu. Tai vėlgi susiję su uždegiminiais signalais, kuriuos siunčia vidaus organuose, pilvo srityje, esantys riebalai. Uždegiminiai signalai stipriai paveikia atsparumą insulinui. Kuo žmogaus organizmas atsparesnis insulinui, tuo stipriau ir greičiau vystosi metabolinis sindromas. Pagrindinė metabolinio sindromo žala – organizmas nebesugeba gaunamos energijos efektyviai paskirstyti po kūną. O tai atsiliepia įvairių organų sveikatai ir bendrai žmogaus savijautai.

Taikosi į širdį

KMI didėjimas, ypač esant pilviniams riebalams, rimtai pasikėsina į mūsų svarbiausio raumens, širdies, ir su jos veikla susijusių organų sveikatą. Padidėja kraujagyslių ligų,trombų susidarymo tikimybė, auga cholesterolio koncentracija, prastėja širdies aprūpinimas krauju, maisto medžiagomis ir deguonimi. Paprastai tariant, alaus pilvas širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo tikimybę tiesiog padvigubina.

2014 metų publikacija Cardiovascular Imaging žurnale dar kartą patvirtino, kad tokio paties ūgio ir svorio, kitaip tariant, KMI, žmonės skirtingai linksta į širdies ir kraujagyslių ligas, jei vienas jų užsiaugino alaus pilvuką. Žinoma, kad žmogaus su tokiu pilvuku nenaudai. Galbūt todėl dietologų, gydytojų ir pačių žmonių mėgstamą KMI po truputį pakeičia svarbesnis matas – pilvo apimtis plačiausioje jo vietoje.

Pilvas ir smegenys

Alaus pilvas veikia ne tik širdies ir aplinkinių vidaus organų darbą ar metabolizmą, bet ir smegenų veiklą. Kodėl? Todėl, kad baltymai, kurie dalyvauja riebalų skaidyme kepenyse, yra tokio pat pobūdžio baltymai, kuriuos randame smegenyse ir kurie yra susiję su atmintimi, dėmesiu, mokymusi. Per didelis pilvinių riebalų kiekis sumažina šių proteinų kiekį ne tik kepenyse, bet ir nervų sistemoje. Taigialaus mėgėjo ateityje labiau tikėtinos tokios neurodegeneracinės ligos, kaip Alzheimerio ar Parkinsono liga.

Įdomu tai, kad mokslininkai kelia ir hipotezę, susijusią su insulinu bei Alzheimerio liga, pavadindami Alzheimerio ligą trečiojo tipo diabetu. Mat smegenyse vykstantys procesai ligos metu prilygsta atsparumui prieš insuliną smegenyse. Šią hipotezę patvirtina ir tai, kad žmonės, kurie daugiau sportuoja ir juda, rečiau serga ne tik metabolinėmis ligomis, bet ir Alzheimerio liga.

Subtilūs lovos reikalai

Nors alų, degtinę ir viskį gerti laikoma vyriško gyvenimo atributu ir net vyriškumo dalimi, pavojai, kuriuos atneša sveikatai šie gėrimai ir nuo jų atsiradęs pilvas, ne tokie jau ir vyriški.

Padidėjęs pilvukas veikia lytinę funkciją pačiu paprasčiausiu būdu – mažina kraujo įtekėjimą į varpą, sukelia testosterono gamybos sumažėjimą. Testosterono gamyba sumažėja todėl, kad pilvo srityje esančiuose riebaluose išsiskiria fermentas aromatazė. Šis fermentas vyriškąjį testosteroną verčia į moterišką estrogeną. Negrįžtamai. Taigi mažėja testosterono lygis ir didėja ginekomastijos rizika. Štai kodėl visai moksliškai pagrįstai sakoma, kad alaus nevengiantys vyrai moteriškėja. Tad stumkite tą alaus bokalą toliau nuo savęs.

Krūties vėžys

It ginekomastijos ir sumažėjusio lytinio pajėgumo būtų negana, alaus pilvas kėsinasi ir į krūtinę. Konkrečiau – didina krūties vėžio riziką. Ir ši tendencija jau būdinga tiek vyriškosios, tiek moteriškosios lyties atstovams.

Tai vėlgi susiję su testosterono vertimu į estrogeną. Kitaip tariant, kuo organizme daugiau riebalų, tuo daugiau išskiriama fermento, kuris skatina estrogeno gamybą.

2010 tyrimas, apie kurį kalbama Journal of the National Cancer Institute, atskleidė, kad padidėjęs pilvas dėl savo poveikio lytiniams hormonams padidina krūties vėžio riziką tiek vyrams, tiek moterims. Pasirodo, estrogenas kartu „pamaitina“ ir krūties vėžio ląsteles. Tai lyg augimo signalas krūties ląstelėms augti ir daugintis. Kai tokie signalai tampa nebevaldomi, ląstelės supiktybėja ir tampa vėžinėmis.

Taigi apibendrinkime: alkoholio vartojimas, net jei tai nėra alkoholizmas, neveda į jokią sveikatą. Visai. Neabejojama, kad taurelė vyno ypatingomis progomis ar vienas bokalas alaus karštą vasaros dieną nepakenks nei širdžiai, nei protui, nei vyriškumui. Tačiau žinant alkoholio vartojimo (tiksliau pervartojimo) tendencijas Lietuvoje, kai alkoholį vartoja jau keliolikmečiai ar jo kiekvieną savaitgalį neatsisako jau suaugę vyrai ir moterys, darosi šiek tiek nejauku. O ką jau kalbėti apie irstančias šeimas, degraduojančias asmenybes, vykstančius nusikaltimus, esant priklausomybei nuo alkoholio.

Šaltiniai:

https://spo.escardio.org/eslides/view.aspx?eevtid=54&fp=2951

https://imaging.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=1921654

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247%2813%2900390-2

https://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101215163742.htm


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 3 / 5 (2). Jūs dar nebalsavote
(2)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų