Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Pirmasis centras šalyje, kuris rūpinsis paciento gyvenimo kokybe

vlmedicina.lt | 2015-02-09 14:12:34

PSO vykdo pasaulinę programą „Regėjimas 2020“. Šios programos parengta strategija siekia optimizuoti akių sveikatos priežiūros paslaugų teikimą bei iki 2020 m. sumažinti neregių skaičių. Tikslui pasiekti visame pasaulyje steigiami Regos reabilitacijos centrai (Low Vision). Juose teikiamos kokybiškos, efektyvios ir prieinamos visiems akių sveikatos priežiūros paslaugos. Vilniuje pradėjęs veikti Akių sveikatos centras sukurtas pagal Low Vision centrų principus. Vasario mėnesį centras pakvies į savipagalbos grupę, renginį mamoms apie vaikų akis bei teiks kineziterapeuto, ergoterapeuto, socialinio darbuotojo ir psichologo konsultacijas.  

Akių sveikatos centras
Akių sveikatos centro nuotr.

Informacinė veikla

Akių sveikatos centras vieną sausio vakarą pakvietė Sąmoningų mamų bendruomenės nares (ir narius tėvelius) į renginį „Matau kaip liūtas“. Kol vaikučiai noriai kibo į spalvinimo darbus, jų mamoms buvo paaiškinta, kaip jos pačios galėtų įvertintų vaiko regėjimo pokyčius. Susirinkusios mamos turėjo galimybę individualiai pasitarti su vaikų akių gydytoja oftalmologe Julija Dirsiene. Pasak centro vadovės Anos Staševičienės, tokie renginiai taps tradiciniais ir vyks kiekvieną mėnesį.

„Dėvintys akinukus vaikai susiduria su įvairiomis problemomis, tėveliai turi žinoti, kaip jiems padėti kasdienėje jų veikloje. Bene svarbiausias dalykas, kuris rūpi kiekvienam tėveliui – kaip įvertinti vaiko regos pokyčius. Oftalmologas nustato regos aštrumą, parenka akinius. Tačiau tėveliai gali vertinti regą, jie gali nuspręsti, ar reikia kreiptis į gydytoją, kad būtų parinkti akiniai“, - sakė A. Staševičienė. Dar tą patį vakarą buvo nuspręsta, kad renginys „Matau kaip liūtas“ virs Liūtukų klubu. Vasario 25 d. vyks antrasis liūtukų klubo susitikimas.

Liūtas
Akių sveikatos centro nuotr.

Šiuose susitikimuose surinkti vaikų piešiniai vieną dieną taps aukciono eksponatais. „Norime pradėti rinkti lėšas moderniam vaikų regėjimo patikrinimo aparatui. Mes jau vykdėme vaikų namų auklėtinių regos patikrinimą ir pamatėme, kad vaikams iš socialiai sudėtingesnės aplinkos sunkiau išsaugoti gerą regėjimą. Jie neturi tėvų, kurie anksti pastebėtų jų regėjimo pokyčius. Todėl norime vykdant socialinę vaikų akių patikrinimo veiklą turėti reikiamų priemonių, kurios leistų greitai ir vaikams patogiai patikrinti jų regėjimą“, - kalbėjo A. Staševičienė.

PSO programos Vision 2020 pagrindinis rėmėjas yra tarptautinis Lions klubas, lietuviškas Akių sveikatos centras užmezgė partnerystę su Vilniaus Karaliaus Mindaugo Naujojo Amžiaus LIONS klubu.

Taip pat Akių sveikatos centras užmezgė bendradarbiavimą su Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centru, Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalios studijų fakultetu, VšĮ Inkocentras (sudalyvauta paskaitų projekte apie akių sveikatą vyresnio amžiaus žmonėms).

Gyvenimo kokybė

Akių sveikatos centro vadovė A. Staševičienė sako, jog regos reabilitacija siekia išsaugoti žmogaus gyvenimo kokybę prastėjant jo regėjimui ar esant aklumui. „Pritaikant įvairias technines priemones, parenkant kineziterapijos pratimus akims ir kūnui bei pasitelkiant psichologo, socialinio darbuotojo pagalbą gaunama kompleksinė pagalba. Vykstant regėjimo pokyčiams, keičiasi visas žmogaus gyvenimas. Norint, kad žmogui būtų lengviau adaptuotis socialinėje erdvėje, verta pasitelkti regos reabilitacijos specialistų žinias. Juk labai svarbu, kad žmogus išliktų savarankiškas ir džiaugtųsi gyvenimu“, - sako A. Staševičienė.

Šiuo metu Akių sveikatos centre jau dirba kineziterapeutas, ergoterapeutas, socialinis darbuotojas, psichologas.

Akių sveikatos centro vadovė atkreipia dėmesį, kad prasidėjus pokyčiams akyse, nemažai sunkumų patiria ir žmogaus artimieji, kurie norėtų padėti, tačiau nežino kaip. Jie taip pat laukiami Akių sveikatos centre.

„Yra nemažai būklių, kai regėjimą galima išsaugoti, susigrąžinti, pristabdyti ligos progresavimą. Tuo tikslu siūlome domėtis akių ligomis ir jų sveikata – tokias galimybes Akių sveikatos centras suteiks visiems savo informacinių renginių, seminarų metu. Artimiausioje ateityje bus teikiamos oftalmologų konsultacijos. Akių sveikatos centre paslaugos teikiamos ne tik silpnaregiams ir akliems –  visiems, kurie rūpinasi savo rega ir nori, kad regos pokyčiai nesumažintų jų gyvenimo kokybės“, - pabrėžė A. Staševičienė.

Centro vadovė pamini lėtinę ligą – išsėtinę sklerozę, kurios dažna pasekmė yra prastėjantis regėjimas, pasireiškiantys ir dingstantys pokyčiai akyse. „Dvejinimasis, „dingstantys“ regėjimo plotai, skausmingos akys – tai tik dalis būklių, kurios kamuoja sergančiuosius išsėtine skleroze. Sergantiems šia liga svarbu išsaugoti savo socialinį aktyvumą, darbingumą, todėl jiems adaptacijos klausimas yra ypač svarbus. Mūsų centre yra daug techninės pagalbos priemonių (pradedant padidinimo stiklais ir baigiant kalbančiomis svarstyklėmis), ergoterapinių sprendimų judėjimui erdvėje – esame pasiruošę padėti adaptuotis prie bet kokių jus ištikusių pokyčių“, - šypsosi centro vadovė kviesdama atvykti į Akių sveikatos centrą ir pasikalbėti apie jūsų gyvenimo kokybę.

Savipagalbos grupės

Akių sveikatos centre jau konsultacijas teikia Geštalt terapijos psichologė Daiva Žukauskienė. Ji kviečia į pirmąjį savipagalbos grupės „Slenkstis“ susitikimą vasario 19 d. 17 val.

„Tokios grupės reikalingos, kad žmonės pamatytų, jog yra žmonių, kurie lygiai taip pat kenčia nuo tokių pat ligų. Savipagalbos grupės leidžia surasti bendraminčių, išgirsti kitų istorijas ir situacijas, pasinaudoti kitų praktine patirtimi, kad nereikėtų ieškoti informacijos, kuri jau seniai rasta ir žinoma, ją tereikia paimti. Ir tuo pačiu tai naujas socialinis vaidmuo, pavyzdžiui, sergančiojo glaukoma, katarakta ar iš viso ankančiojo, kuriam lemta nebematyti šio pasaulio. Tai naujas vaidmuo ir svarbu išmokti adaptuotis prie šio vaidmens“, - sako psichologė D. Žukauskienė.

Specialistė įsitikinusi, jog kaip valome dantis, kad nebūtų karieso, taip turime įsisąmoninti psichologinės pagalbos svarbą mūsų gyvenimuose, ypač kai susiduriame su liga. „Jei į dantų valymą kasdien investuojame laiką, vandenį, perkam šepetėlį, dantų pastą, kodėl nenorime investuoti į savo psichinę sveikatą? Juk smegenis užteršiame visokiomis mintimis, emocijomis, tačiau neišvalome. Vertinkime savipagalbos grupes kaip galimybę išsivalyti savo psichinį, emocinį kūną“, - sako psichologė.

Pirmoji savipagalbos grupė akliesiems, silpnaregiams ir jų artimiesiems „Slenkstis“ vyks vasario 19 d. 17 val. Akių sveikatos centre Vilniuje, Antakalnio g. 36. Daugiau informacijos (8 5) 250 37 90. 

Artimiausiu metu Akių sveikatos centre planuojama surengti savipagalbos grupės sergantiems išsėtine skleroze susitikimą. Sekite informaciją tinklalapyje www.akiusveikatoscentras.lt ir socialiniame Facebook tinkle.

Akių sveikatos iššūkiai

Pasaulyje šiandien gyvena 39 milijonai aklų žmonių; 246 milijonai silpnaregių; 90 proc. regos sutrikimus turinčių žmonių gyvena silpnai ir vidutiniškai išsivysčiusiose šalyse; pasaulyje priskaičiuojama 19 milijonų vaikų, turinčių regos sutrikimus, iš jų 60 proc. yra silpnaregiai dėl refrakcijos ydų, kurios yra koreguojamos.

PSDF duomenimis 2012 m. Lietuvoje 73,3 proc. gyventojų buvo užregistruotas vienas ar daugiau susirgimų ar traumų. Penktą vietą tarp dažniausių užregistruotų susirgimų užima akių ligos. Lietuvoje daugėja suaugusiųjų, sergančių su gyventojų senėjimų susijusiomis ligomis, tame tarpe ir akių ligomis: katarakta, glaukoma.

Lyginant su kitų susirgimų dažnumą, akies ir jo priedinių organų ligos pasitaiko dažnai ir žmonių sergamumas akių ligomis didėja. Tam turi įtakos besivystančios technologijos, gyventojų senėjimo procesai. Galima sakyti, šiandien yra tris grupės asmenų, labiausiai rizikuojančių susirgti akių ligomis – tai vaikai, vyresnio amžiaus asmenys bei miesto gyventojai.

Akių sveikatos centras – tai pirma tokio pobūdžio įstaiga Lietuvoje, kurioje taikomi regos reabilitacijos principai, teikiamos plataus spektro akių sveikatos priežiūros paslaugos. Regos reabilitacijatai reabilitacijos procesas, apimantis įvairias priemones ir paslaugas, padedančias akliems ir silpnaregiams atrasti savyje naujas galimybes asmeniniams tikslams siekti, nepriklausomai nuo nusilpusios arba silpnėjančios regos. Savipagalbos grupės, informaciniai renginiai, konsultacijos dėl techninės pagalbos priemonių parinkimo teikiamos nemokamai. Kai kurios techninės pagalbos priemonės, priklausomai nuo neįgalumo, gali būti kompensuojamos. Specialistų konsultacijos yra mokamos.

Akių sveikatos centro informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų