Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Naujos receptų formos: skųstis nėra ko, bet laukiama elektroninių

Jurgita Vizbarė | 2015-02-04 00:01:55

Nuo šių metų sausio 1-osios visose gydymo įstaigose privalo būti naudojamos naujos receptų formos nekompensuojamiems vaistams. Receptų formos papildytos būtina informacija, kad pacientai galėtų įsigyti vaistų visose Europos Sąjungos šalyse. Tačiau juos pildantys gydytojai džiaugsmu netrykšta ir tikisi, jog greitai juos nuo papildomo darbo išgelbės elektroniniai receptai.

Rašo receptą
Receptus pildantys gydytojai džiaugsmu netrykšta ir tikisi, jog greitai juos nuo papildomo darbo išgelbės elektroniniai receptai. Algirdo Kubaičio nuotr.

Dvigubai didesni

Įstatymas dėl naujos recepto formos buvo priimtas dar 2013-aisiais ir įsigaliojo tų pačių metų spalio 25 d. Kad gydymo įstaigos patirtų mažiau nepatogumų ir kad nereikėtų sunaikinti senojo pavyzdžio receptų blankų, buvo nustatytas gana ilgas pereinamasis laikotarpis (iki 2015 m. sausio 1 d.).

Nauji receptų blankai spausdinami ant balto popieriaus ir yra dvigubai didesni. Juose papildomai atsirado grafa vaistų kainai nurodyti, recepto galiojimo pradžios ir pabaigos data. Iš gydytojo reikalaujamas ne tik spaudas ir parašas, bet ir telefono numeris su tarptautiniu kodu ir elektroninis paštas arba faksas su tarptautiniu kodu. Papildomi duomenys recepte reikalingi, kad pacientui perkant vaistus kitoje Europos Sąjungos valstybėje ir iškilus neaiškumų dėl paskirtų vaistų, vaistininkas turėtų galimybę susisiekti su juos skyrusiu gydytoju.

„Nauja forma yra graži, gero popieriaus, bet formatas nepatogus nešiotis, nes gana didelis. Gana daug vietos yra gydymo įstaigos antspaudui, vaistininko įrašams, tačiau gydytojo įrašams vietos gerokai sumažėjo. Aš iki šiol rašau tik vaistus tarptautiniais pavadinimais. Jei tai tik vienas preparatas, tada problemos nėra. Ant ankstesnio blanko galėdavau išrašyti du preparatus. O jeigu rašydavau sudėtinį preparatą, išrašydavau jį aiškiai ir suprantamai. Dabar man reikia rašyti labai smulkiai ir aiškiai. Jei daugiau sudėtinių dalių, pavyzdžiui, penkios ir dar vartojimo paskyrimus reikia aiškiai surašyti, tai tikrai vietos mažoka“, - sako Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo vadovė, Kalniečių poliklinikos gydytoja pediatrė Virginija Lukšienė.

Naujas receptas
Naujos formos receptas (paspausti ant paveikslėlio, kad padidėtų). Redakcijos archyvo nuotr.

Vaistininkai ir gydytojai nesiskundžia

Naujame recepte atsirado vietos ir vaistinės informacijai. Portalo VLMEDICINA.LT paklaustos kelios vaistininkės sakė, kad didelio skirtumo tarp senų ir naujų receptų formų jos nepastebi, o vaistinės informacija yra pateikiama čekyje. Anot jų, nelabai patogu nebent tai, kad naujieji receptai užima daugiau vietos, nes juos tenka laikyti didesniuose aplankuose. Pacientai, anot vaistininkių, naujaisiais receptais irgi nesiskundžia.

Kauno šeimos klinikos „Medgintras“ šeimos gydytoja Ingrida Jarušaitytė sako, kad dėl naujų receptų „nėra ko verkšlenti ir purkštauti“. Kitaip nebus.

„Iki naujų metų mes naudojome senus blankus, nes buvome daug užsisakę, finansiškai mums labiau apsimokėjo. Šitie receptai pripažįstami pasaulyje. Žmogus su tokiu receptu gali įsigyti vaistų ir Lenkijoj, ir Vokietijoj. Prieš kitas valstybes mes atrodysim kaip visi. Turi būti bendra sistema. Kad vienoj ar kitoj grafoj mažiau ar daugiau vietos, tai čia dizaino klausimas.“

Gydytoja I. Jarušaitytė sako, kad darbo visada buvo ir yra daug. Daug pacientų ir daug rašymo. Nors kabinete yra ir kompiuteris, ir spausdintuvas, išrašyti receptus ranka esą užima mažiau laiko, nes dažnai stringa sistema arba joje yra taisomos klaidos ir ji neveikia.

„Kol man atidaro puslapį, aš jau parašau. Jei priimčiau 15 pacientų per dieną, tai visiems viską atspausdinčiau, bet kai priimu 50, tai tik žiūriu, kad spėčiau atleisti. Kai viskas veikia, tai ir atspausdini, bet yra kitų niuansų, kad neteisingai suvesti vaistų pavadinimai, kiekiai ir pan. Jei atsiras elektroninis receptas, kuris, tikėkimės, veiks efektyviai, naudosim mažiau popieriaus, išsaugosim daugiau medžių“, – sako gydytoja.

Elektroniniai receptai: patiktų visiems

Ne pirmus metus žadama, kad gydymo įstaigas pasieks elektroniniai receptai, tačiau kol kas tai tik pažadai. Internetiniame puslapyje www.esparama.lt nurodoma, kad projekto „Elektroninės paslaugos „E. receptas“ plėtra“ pabaiga yra 2015 m. gegužės 31 diena.

Įvedus elektroninį receptą, sergančiam žmogui einant pas gydytoją ar į vaistinę nereikės neštis popierinių receptų ar receptų knygelių. Gydytojai skirdami vaistus įves juos į elektroninę receptų knygelę kompiuteryje. Todėl receptinių vaistų skyrimo tvarka bus paprastesnė ir skaidresnė.

Prisijungti prie elektroninio recepto galės ir gydytojas, ir vaistininkas, ir pacientas. Elektroninio recepto neįmanoma pamesti. Žmogus bet kada galės pasitikrinti vaisto vartojimo dozes. Nereikės bijoti ką nors pamiršti ar neteisingai išgerti vaistus.

Elektroniniai receptai turės pranašumų, ypač sunkiai judantiems pacientams. Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams kai kuriuos vaistus bus galima išrašyti ligoniams neišeinant iš namų, pvz., insuliną diabetikams.

Gydytojai matys, ar pacientai tikrai įsigijo paskirtus vaistus. Nes dabar dažnai susiduria su tokia problema, jog ligonis skundžiasi, kad negyja, o pasirodo, kad išrašytų vaistų jis ne tik kad nevartoja, bet net nenusiperka.

Informacija apie vartojamus medikamentus pravers ir greitosios pagalbos gydytojams, suteikiantiems pagalbą ligoniui be sąmonės.

Elektroninės paslaugos padėtų sutaupyti nemažai lėšų, kurios dabar skiriamos receptų knygelėms spausdinti.

Ar laukiate elektroninių receptų? Atsakykite čia.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų