Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Ar savižudybių prevencijos projektai jų neskatina?

www.lrt.lt | 2015-02-27 09:39:14

Viešai apie savižudybes reikia kalbėti labai atsakingai, todėl socialinių projektų savižudybės temomis kūrėjai laikosi specialių moksliniais tyrimais paremtų rekomendacijų. Taip tikina Jaunimo linijos vadovas, psichologas Paulius Skruibis.

Paulius Skruibis
Paulius Skruibis. Algirdo Kubaičio nuotr.

Nemažai nuomonių bei pastebėjimų LRT Radijo klausytojai išsako dėl eteryje skambančio jaunimo linijos projekto. Šioje socialinėje reklamoje atkreipiamas dėmesys, kad kasmet iš gyvenimo pasitraukia visa gimnazijos laida. Toks problemos eskalavimas LRT Radijo klausytojams atrodo netinkamas.

„Mano supratimu, psichologiškai tai pati blogiausia reklama, tiesiog įduodamas ginklas jaunuoliui, kai jam sunku. Juk, jei tiek daug jaunuolių šitaip išsprendžia problemas, tai gal ir man taip tinka? Pamąstykime ir, jei čia yra nors lašas racionalumo, taisykime padėtį“, – ragina LRT Radijo klausytoja Elena K.

Su tokiu pastebėjimu sutinka ir Genė iš Plungės. „Per LRT Radiją kartojama ir kartojama, kad kasmet nusižudo klasė. Rodos, sakoma – ir jūs, vaikai, taip darykit. Labai liūdna klausyti savižudybių propagavimo“, – sako LRT Radijo klausytoja.

Pasak Jaunimo linijos vadovo, psichologo P. Skruibio, savižudybių tema yra sudėtinga, ir suprantama, kad ji jaudina žmones. Pašnekovas tikina, kad į viešą kalbėjimą apie savižudybes iš tiesų reikia žiūrėti labai atsakingai.

„Kalbėti apie savižudybių problemą yra būtina. Kai kūrėme šią reklamą, atsižvelgėme į moksliniais tyrimais paremtas rekomendacijas, kaip kalbėti savižudybių tema ir ko nereikėtų daryti“, – tvirtina P. Skruibis.

Jaunimo linijos vadovo žodžiais, kalbant apie šią opią temą, reikia nepamiršti tam tikrų taisyklių. „Pvz., vengti savižudybių būdų detalių aprašymų. Jokio būdo šioje reklamoje nepateikiame. Taip pat reikia vengti supaprastintų savižudybės paaiškinimų. Dėl ko įvyko savižudybė čia nekalbama“, – aiškina psichologas.

Jo teigimu, būtina neromantizuoti savižudybių. Šiame socialiniame projekte savižudybės nėra romantizuojamos. Priešingai, tvirtinama, kad šią problemą būtina spręsti, o žmonės aktyviai kviečiami prie to prisidėti, t. y. savanoriauti arba susipažinti su savižudybių rizikos ženklais ir žinoti, kaip galima padėti.

„Šios problemos mastas iš tikrųjų šokiruoja, o minėta reklama yra grįsta mokslininkų rekomendacijomis, dėl to nemanome, kad tai yra savižudybių propagavimas, priešingu atveju tokios reklamos tikrai nekurtume“, – tvirtina Jaunimo linijos vadovas.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų