Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Santariškių klinikose instaliuotas naujausios kartos ir pažangiausias radiologinės diagnostikos kompleksas (1)

vlmedicina.lt | 2015-01-22 14:11:26

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Radiologijos diagnostikos centre duris atvėrė naujas, moderniai įrengtas Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuotas Pozitronų emisijos tomografijos/kompiuterinės tomografijos (PET/KT) molekulinės diagnostikos kompleksas, kainavęs per 13,7 mln. litų, kuriame tyrimai bus atliekami taikant pačias pažangiausias branduolinės medicinos technologijas. Šio komplekso projektavimo darbai prasidėjo 2011 metų pabaigoje.

Radiologijos diagnostikos centras
Santariškių klinikų nuotr.

Santariškių klinikų Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovą pavaduojanti docentė Jūratė Dementavičienė pasakoja, kad naujajame 500 kvadratinių metrų ploto pastate yra instaliuotas naujausios kartos ir moderniausias Baltijos šalyse PET/KT aparatas.

„Šie tyrimai leis įvertinti įvairių onkologinių susirgimų ligų apimtis, ligų atkryčius, bei efektyviai įvertinti atsaką į taikomą priešvėžinį gydymą, taip pat ženkliai prisidės prie detalaus ištyrimo kardiologinių pacientų, sergančių išemine širdies liga. Svarbu paminėti ir diagnostinį indelį neurologijoje, diagnozuojant įvairias įgimtas ir degeneracines ligas, tokias, kaip Alzheimeris, epilepsija ir pan. PET/KT leis pažvelgti ne tik į įvairių susirgimų morfologinę išraišką, tačiau ir į įvairių susirgimų metabolizmą (apsirūpinimą maisto medžiagomis ir jų suvartojimą), tuo būdu padės efektyviai atskirti navikinį audinį nuo sveiko“, – teigia doc. J. Dementavičienė.

Santariškių klinikų Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas dr. Donatas Vajauskas sako, kad tokio tipo pažangi diagnostikos įranga klinikinėje praktikoje įgyja nepakeičiamą vaidmenį, padeda klinikinių specialybių gydytojams efektyviau taikyti šiuolaikines gydymo metodikas.

„Tai yra pirma tokio tipo diagnostikos įrangos instaliacija Rytų Europoje, nuo šiol leisianti konkuruoti su moderniausiais vakarų Europos bei JAV diagnostikos centrais“, – sako dr. D. Vajauskas.

Radiologijos diagnostikos centras
Santariškių klinikų nuotr.

Visos Lietuvos pacientus tirs Santariškių klinikų gydytojai radiologai, kasdieninėje klinikinėje praktikoje dalyvaujantys daugiaprofiliniuose pacientų aptarimuose su įvairių specialybių gydytojais – onkologais, chirurgais, kardiologais, neurologais ir kitais specialistais. Vienu metu čia dirbs apie 5 gydytojus – ir antra tiek specializuotų radiologijos technologų.

Doc. J.Dementavičienė sako, kad tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje gyventojų susirgimo dažnis širdies ir kraujagyslių bei onkologinėmis ligomis yra didelis.

„Todėl mums, medikams, visada yra džiugu, kai į pagalbą atskuba valstybė ir net Europa. PRT/KT diagnostinė aparatūra dar prieš keletą metų buvo Lietuvos pacientams brangi svajonė, pasiekiama tiktai kaimyninėse šalyse ar Vakarų Europoje. O dabar galime džiaugtis, kad mūsų pacientai tyrimui galės vykti į Vilnių. Kuo anksčiau ir kuo tiksliau ištirsime pacientus, sergančius onkologinėmis bei širdies ir kraujagyslių ligomis, tuo anksčiau ir geresnę gydymo taktiką galėsime suteikti ir džiaugtis aukštesniais išgyvenamumo rodikliais“, – džiaugėsi doc. J.Dementavičienė.

Pasak dr. D.Vajausko, per dieną bus tiriama iki 20 pacientų. Pacientus PET/KT tyrimui bus siunčiami visos Lietuvos gydytojų specialistų, pagal Sveikatos apsaugos ministro patvirtintą siuntimo PET/KT tvarką.

Naujajame komplekse taip pat vyks ir intensyvus mokomasis darbas. Čia nuolat tobulinsis medicinos studentai, gydytojai rezidentai, radiologijos technologai, įvairių specialybių gydytojai, gydytojai radiologai ir radiacinės saugos specialistai iš visos Lietuvos.

Diegti naujausias ir pažangiausias PET/KT technologijas Santariškių klinikų specialistai ruošėsi Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Danijoje, ir kitose šalyse.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų