Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Pasiskiepyti nuo gripo – vis dar ne per vėlu

vlmedicina.lt | 2015-01-27 11:00:35

Nors žiema jau įpusėjo, o gripo epidemija Lietuvą kol kas aplenkė, medikai ragina nerizikuoti sveikata ir dar suskubti pasiskiepyti nuo gripo. Ypač tai aktualu rizikos grupėms priklausantiems žmonėms, kuriems susirgimas gripu gali turėti itin skaudžių pasekmių.

Skiepai
Audriaus Kairio nuotr.

Pasak LSMU Šeimos medicinos klinikos vadovo profesoriaus Leono Valiaus, didžiausia nuo gripo besiskiepijančių žmonių banga buvo fiksuojama iki Kalėdų, o dabar dėl vakcinų į medikus kreipiasi kur kas mažiau žmonių.

„Viena vertus, galbūt didžioji dalis žmonių, kurie norėjo pasiskiepyti, jau pasiskiepijo. Tačiau manau, kad gyventojams trūksta ir žinių. Jie galvoja, kad žiema jau persirito į antrą pusę, tai gal ir nebesusirgs. Tačiau gripo epidemija gali prasidėti bet kada, todėl rizikuoti neverta“, – kalbėjo L. Valius.

Todėl, L. Valiaus teigimu, projektą „Šeimos klinika be gripo“ įgyvendinanti gydymo įstaigos medikai kalbasi su savo pacientais, informuoja apie skiepų naudą ir ragina skiepytis.

„Ypač aktyviai dirbame su rizikos grupių pacientais – vyresniais nei 65 metų žmonėmis, taip pat tais, kurie serga lėtinėmis ligomis. Mes juk žinome, kurie rizikos grupių pacientai dar nepasiskiepijo, todėl kai jie ateina į mūsų kliniką, klausiame, kodėl to nepadarė ir rekomenduojame nedelsti. Juolab, kad rizikos grupių asmenims vakcina yra kompensuojama valstybės“, – teigė profesorius.

Moksliniai tyrimai rodo, jog net 90 proc. su gripu susijusių mirčių ir daugiau nei pusė šios ligos nulemtų hospitalizacijų fiksuojama vyresniems nei 65 m. amžiaus žmonėms. Šioje amžiaus grupėje skiepai komplikacijų tikimybę sumažina 60 proc., mirties tikimybę – iki 80 procentų.

Pasak A. Valiaus, lietuviai pastaraisiais metais į vakcinas nuo gripo žiūri vis palankiau ir skiepijasi aktyviau, tačiau iki Vakarų šalių lygio dar trūksta nemažai. Pavyzdžiui, tarptautinės ekspertų grupės RAISE, kurios tikslas skatinti skiepytis nuo gripo atskiruose regionuose ir šalyse, duomenimis, Nyderlanduose nuo gripo kasmet pasiskiepija daugiau kaip 80 proc. vyresnio amžiaus gyventojų, Lietuvoje šis skaičius vos perkopęs 10 procentų.

2014-2015 m. gripo sezonui valstybės lėšomis įsigyta 105 tūkst. gripo vakcinos dozių, skirtų nemokamai skiepyti rizikos grupėms priklausančius žmones. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, maždaug dešimtadalis šių vakcinos dozių vis dar yra nepanaudotos.

ULAC taip pat fiksuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis pastaruoju metu auga. Jei prieš savaitę sergamumo rodiklis siekė 63,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų, tai šiomis dienomis – jau 79,4 atvejo.

Didžiausias sergamumo gripu ir kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis fiksuojamas Vilniaus, Alytaus ir Kauno, mažiausias – Šiaulių ir Utenos apskrityse.

„Valstybės kompensuojamos vakcinos dar yra, todėl žmones, kuriems susirgimas gripu gali būti lemiamas, raginame nedelsti ir pasiskiepyti. Skiepai yra pati efektyviausia gripo prevencijos priemonė. Net jei nutiktų taip, kad pasiskiepiję vis tiek susirgtumėte, gripas bent jau neturėtų sudėtingų komplikacijų. Geriau nerizikuoti“, – sakė L. Valius.

Jo vadovaujamos klinikos medikai žiemos pradžioje patys parodė pavyzdį savo pacientams ir pasiskiepijo nuo gripo.

„Medikai taip pat priklauso rizikos grupei. Be to, žmonės į kliniką ateina tam, kad būtų sveiki, o ne kad nuo gydytojo užsikrėstų gripu. Norime, kad būtume sveiki ir mes, ir mūsų pacientai“, – teigė LSMU Šeimos medicinos klinikos vadovas.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų