Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Kalbos, kad bus sumažinti slaugytojų atlyginimai, – išpūstas muilo burbulas(9)

Ieva Uselytė | 2015-01-22 00:01:15

Slaugytojai gali trumpam atsipūsti. Atgarsiai, neva sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė žada sumažinti atlyginimus daugiausia uždirbančioms slaugytojoms ir taip pakelti mažiausiai gaunančioms, – tėra neteisingai paskleista informacija. Taip, ministrė ieško galimybių pakelti slaugytojų darbo užmokestį, bet apie mažinimą – neužsiminta nė žodžiu, – tvirtina sausio 19 dieną Sveikatos apsaugos ministerijos rengtame posėdyje dalyvavusios Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos miestų slaugos specialistų asociacijų atstovės. Apie tai – iš pirmų lūpų.

Eurai
Kalbos, esą žadama didinti slaugytojų atlyginimą mažinant jį daugiausiai uždirbančioms, pasirodė laužtos iš piršto. Algirdo Kubaičio nuotr.

Iškraipyta informacija

Pastaruoju metu daug dėmesio iš žiniasklaidos dėl slaugytojų atlyginimo didinimo bei tariamo mažinimo sulaukianti Lietuvos slaugos specialistų organizacijos (LSSO) prezidentė Danutė Margelienė teigia, kad tai tik kalbos.

„Negalėčiau sakyti, kad ministrė nori sumažinti atlyginimus, nes juk kiekviena įstaiga turi savo darbo apmokėjimo tvarką. Asmens sveikatos priežiūros vadovai turi surasti galimybes peržiūrėti lėšų paskirstymą. Būtent asmens sveikatos priežiūros vadovai. Jie turi vertinti slaugytoją kaip specialistą ir turi mokėti adekvatų darbo užmokestį, nes slaugytojo darbas yra tikrai atsakingas“, - tvirtina pašnekovė.

„Kiekvienoje įstaigoje darbo apmokėjimo tvarką tvirtina steigėjas, šį dokumentą ruošia atsakinga administracijos specialistų darbo grupė. Ir apmokėjimo tvarkos labai skiriasi. Bendros darbo apmokėjimo tvarkos šalyje nėra, kol kas ji nėra sukurta. Kiekviena asmens sveikatos priežiūros įstaiga naudoja galbūt panašius kriterijus darbo apmokėjimo tvarkai nustatyti, bet galutinis rezultatas – apmokėjimo tvarka darbo įstaigose skiriasi“, – priduria prieš posėdį kalbinta LSSO prezidentė.

Vaida Lebedeva
„Daugiau uždirba tos slaugytojos, kurios turi aukštesnį išsilavinimą, ir tos, kurios dirba intensyvesnį darbą“, - atkreipia dėmesį Vaida Lebedeva. Algirdo Kubaičio nuotr.

Kad tokios kalbos yra iš piršto laužtos, pritaria ir LSSO Klaipėdos skyriaus direktorė Vaida Lebedeva: „Žinoma, tai išpūstas burbulas. Ministerija niekada neskirstė, neskirsto ir neskirstys bei neperskirstys piniginių lėšų. Ir ne ministerija gali atimti iš daugiau uždirbančių ir duoti mažiau uždirbančioms. Neteisingai buvo išplatinta ministrės paskelbta informacija“.

Iniciatyva didinti atlyginimus

„Labai teigiamai vertinu ministrės Rimantės Šalaševičiūtės nuostatą didinti darbo užmokestį slaugos specialistams.Mano darbo praktikojetai pirmoji sveikatos apsaugos ministrė,kuri pati atkreipė dėmesį į šią problemą ir yra ryžtingai nusiteikusi spręsti šiuos klausimus“, – ministrės iniciatyva džiaugėsi Kauno klinikų Slaugos koordinavimo tarnybos vadovės pavaduotoja Daiva Zagurskienė.

„Ministrė pabrėžė, kad tai nebus lėšų perskirstymas – nebuvo jokių diskusijų apie atlyginimų sulyginimą. Ministrė teigė, kad darbo užmokestis turėtų būti didinamas atsižvelgiant į slaugytojų išsilavinimą, darbo pobūdį, intensyvumą, sudėtingumą ir kt.“, - kriterijus vardino D. Zagurskienė.

„Iš tikrųjų ministerijos pozicija yra kitokia. Ji padidino paslaugų balo įkainį ir iš to padidinto balo ministerija siūlo didinti atlyginimus slaugytojams, t.y. skirti po vieną ar du centus nuo padidinto balo slaugytojų atlyginimams kelti. Tikrai nežadama perskirstyti pinigų, o yra norima skirti papildomai lėšų“, – mintimis po posėdžio dalinasi V. Lebedeva.

„Ir žinoma, teritorinės ligonių kasos vykdys atlyginimų monitoringą ir stebės, kaip buvo panaudojamos lėšos: ar jos buvo skirtos slaugytojoms, ar ne. Tikrai ministerija nepritartų tokiam žingsniui kaip atlyginimų mažinimas, kad nukentėtų vienas ar kitas žmogus“, – tikina Klaipėdos LSSO direktorė.

„Aišku, slaugytojų darbo užmokestis yra žemas. Labai žemas slaugytojų atlyginimas yra rajonų ligoninėse, pirminės sveikatos priežiūros centruose, žinoma, yra ir Vilniuje, kur atlyginimus tikrai būtina padidinti, nes už 350 eurų slaugytojos pragyventi negali. Būtent tiek dabar siekia mažiausias slaugytojų darbo užmokestis. Tai tikrai labai mažai“, – apie dabartinę situaciją kalbėjo D. Margelienė.

Geram specialistui – geras atlyginimas

Pasklidus kalboms apie atlyginimų mažinimą, atsirado tikinančių, jog Lietuvoje yra slaugytojų, kurių atlyginimas lenkia kai kurių gydytojų bei 2014 metais siekė 4000 Lt per mėnesį. Slaugos specialistų organizacijų atstovės teigia, kad tokios informacijos neturinčios.

Danutė Margelienė
„Slaugytojų, kuriems reikėtų mažinti darbo užmokesčius, aš nežinau“, - sako Danutė Margelienė. Audriaus Privedos nuotr.

„Slaugytojų, kuriems reikėtų mažinti darbo užmokesčius, aš nežinau. Nėra tokių slaugytojų, kurių gaunamas darbo užmokestis gali būti ką nors įžeidžiantis ar iš ko nors ką atimantis. Tai galbūt yra pavieniai žmonės, kurie dirba labai sudėtingą darbą ir kol kas aš neturiu tokių duomenų, kam reikėtų mažinti ir iš ko atimti“, - teigė LSSO prezidentė.

„O kodėl gi negali slaugytojas gauti tokio darbo užmokesčio, jei jis yra baigęs universitetą, magistro studijas ir galbūt dar turi daug įvairių specializacijų, dirba labai atsakingą darbą? Kur gi yra ta riba?“ – retoriškai klausia D. Margelienė.

Jai pritaria ir LSSO Klaipėdos skyriui vadovaujanti V. Lebedeva: „Jeigu įstaigos vadovas mano, kad kokiai konkrečiai darbo vietai reikia duoti tokį atlyginimą, tai taip turi būti. Tai sunkus, rizikingas darbas, daug streso, ir jei vadovas nusprendžia, kad darbo vieta yra verta tų 4000 Lt (1177,30 Eur), tai kodėl gi ne“.

„Kai kurių sričių gydytojai uždirba 10 ar 15 kartų daugiau. Kodėl slaugytoja, turėdama patirties, įgūdžių, kompetenciją, galbūt pakėlusi savo kvalifikaciją ir įgijusi aukštesnį išsilavinimą ir dirbanti rizikingai, pavyzdžiui, net pačioje reanimacijoje ar chirurginiame skyriuje, kur daug operacijų, kuri yra atsakinga, negali uždirbti daugiau nei 1000 eurų?“, – klausė V. Lebedeva.

Pašnekovės turimais duomenimis, šiandien Klaipėdoje yra tokių įstaigų, kur atlyginimai nėra aukšti, kur žmonės į rankas gauna apie 1300 Lt, nors dirba ir naktinėse pamainose.

„Ministrės pateiktoje analizėje aiškiai buvo išdėstyta, kad daugiausia uždirba respublikinių ligoninių slaugytojai, mažiausiai – rajoninių ir slaugos ligoninių, globos namų. Buvo skaičiuojami ir etatai, visose ligoninėse slaugytojai dirba daugiau nei vienu etatu“, - pasidalijo V. Lebedeva.

Netiksli informacija pasėjo nerimą

„Kiekvieną kartą, kai yra pasakoma tokia informacija, kuri liečia tam tikrą grupę žmonių,  visada yra nepasitenkinimo. Nerimaujama, kaip dabar bus: vienoms nuims, kitoms pridės, o tai esą neteisinga, nes šiomis dienomis uždirba daugiau tos slaugytojos, kurios ir turi aukštesnį išsilavinimą, ir tos, kurios dirba intensyvesnį darbą. Nuo įstaigos vadovo priklauso, pagal kokius kriterijus jis specialistą vertina ir kokius priedus skiria prie atlyginimų. Tie, kurie juos gauna, žinoma, nuogąstauja, kad negaus priedo už intensyvų darbą, o duos kitai, kuri mažiau uždirba ir darbas jos mažiau intensyvus, o ir turi ji žemesnį išsilavinimą“, – pasakoja V. Lebedeva.

Slaugos specialistų nuogąstavimus dėl ateities LSSO prezidentė sako girdinti pastoviai: „Didžiausi jų - kad vis sunkiau pragyventi. Ir mums, kaip profesinei sąjungai, yra labai neramu, kad geriausi mūsų specialistai emigruoja ir atsiranda vis didesnis slaugytojų stygius šalyje. Tai tikrai blogi ženklai“.

D. Margelienė tvirtina, kad neadekvatūs atlyginimai - viena iš pagrindinių emigracijos priežasčių. Emigracijai viskas turi įtakos: ir maži darbo užmokesčiai, ir profesijos nuvertinimas, ir dideli darbo krūviai, ir nesaugi darbo aplinka.

D. Zagurskienės nuomone, padidinus atlyginimus, mažiau slaugos specialistų išvyktų laimės ieškoti svetur: „Darbo užmokesčio didinimas bei diferencijuotas slaugos specialistų darbo apmokėjimas,įvertinus darbo intensyvumą,sudėtingumą,išsimokslinimą bei patirtį,mažins slaugytojų emigraciją ir motyvuos slaugytojus kokybiškam darbui“.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (9)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų