Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Vėžiu sergantiesiems pagalbos ranką išties savanoriai

vlmedicina.lt | 2014-12-17 14:19:24

Lietuvoje iki šiol nebuvo savanorių veikla pagrįstos programos, kuri padėtų spręsti onkologinėmis ligomis sergančių pacientų slaugos, psichologines, socialines ir kitokias problemas, nors kitose Europos Sąjungos šalyse tokios programos sėkmingai veikia. Kraujo vėžiu sergančių pacientų bendrija „Kraujas“ ir asocijuotas partneris Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centras ėmėsi svarbaus darbo – pirmieji savanoriai jau pradėjo mokymus. Startavo Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo NVO programos Lietuvoje fondo projektas – savanorių programa „Draugų kalendorius“.

Rankos
© Fotolia.com

Šio projekto metu sukurta specializuota savanorių programa „Draugų kalendorius“, kuri skatina visuomenę skirti savo laiką, žinias ir patirtį sergantiesiems. Tokiu būdu siekiama mažinti vėžio stigmą bendruomenėje, kovojama su diskriminacija, kurią onkologiniai pacientai patiria dėl savo ligos. Vėžiu sergantys pacientai programos dėka gaus kokybiškesnes paslaugas ligoninėje ir namuose, turės galimybę bendrauti, gauti jiems rūpimą informaciją, emocinę paramą ir pagalbą, būtiną jų kasdieniniame gyvenime bei buityje. Savanorių programa bus integruota į VUL SK Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro darbą bei ateityje bus pavyzdinis modelis, kaip bendradarbiaujant specialistams bei savanoriam teikti psichosocialinę pagalbą kitose onkologinėse ligoninėse.

Bendrijos „Kraujas“ vadovė Ieva Drėgvienė kviečia žmones, kurie turi laisvo laiko ir nori jį skirti sergantiems vėžiu, prisijungti prie savanorių komandos:

„Jau tryliktus metus Lietuvoje veikianti onkohematologinėmis ligomis sergančių pacientų bendrija „Kraujas“ savanorių tradicijas puoselėja ne pirmus metus. Mūsų savanoriai darbuojasi skatindami kaulų čiulpų donorystę - projektui „Būk geras“ netrukus bus jau dešimt metų. Jo dėka Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre šiuo metu jau yra daugiau nei dešimt tūkstančių potencialių donorų, pasirengusių padėti sunkiems ligoniams, kuriems reikalinga kaulų čiulpų transplantacija. Bendrija subūrė ligų ambasadorių grupę – tai kraujo vėžį įveikę žmonės, kurie konsultuoja ir bendrauja su sergančiaisiais. Tad sumanymas mokyti savanorius ir ruošti juos darbui onkologiniuose ligoninės skyriuose yra natūrali savanoriškos veiklos plėtra. Kviečiame ne tik buvusius pacientus ar jų artimuosius, bet ir su liga nesusidūrusius žmones, kurie nori padėti ir nebijo sudėtingų situacijų, nori gauti specializuotų žinių ir patirties“ , - sako I. Drėgvienė.

Programos modelis sukurtas remiantis Norvegijos Vėžio asociacijos, Norvegijos Psichosocialinės pagalbos centrų patirtimi bei OHLB „Kraujas“ specialistų, onkohematologinių pacientų, jų artimųjų ir medikų patirtimi.

Bus parengta ir savanoriško darbo organizavimo bei koordinavimo sistema integruota į OHLB „Kraujas“ internetinį puslapį www.kraujas.lt

Šią savaitę jau prasidėjo pirmasis savanorių mokymų etapas, kuriame panoro dalyvauti ir atrankos pokalbius praėjo daugiau nei 30 būsimų savanorių. Tai įvairių specialybių – medicinos, psichologijos, socialinio darbo – studentai, dirbantys žmonės, savo laisvalaikį norintys praleisti prasmingai, buvę pacientai ir jų artimieji, galintys dalintis savo patirtimi bei norintys padėti kitiems sergantiems. „Tikiu, kad kiekvienas galime padėti kitam žmogui ir nebūtinai materialiai, o pasidalindami savo patirtimi, žiniomis, suteikdami palaikymą, padrąsindami. Manau, kad savanoriavimo patirtis labai daug duoda ir pačiam savanoriui – galimybę tobulėti ir įgyti neįkainojamos patirties, augti kaip asmenybei, išmokti vertinti tai, ką turi, išbandyti save“ – sako viena iš būsimų savanorių.

Mokymų metu savanoriai įgys žinių apie įvairias onkologines ligas, jų gydymo būdus, galimus gydymo šalutinius reiškinius, susipažins su psichologiniais pacientų išgyvenimais bei mokysis teikti emocinę paramą. Pirmoji savanorių grupė mokymus baigs vasario mėn. ir jau nuo kovo mėn. vykdys savanoriškas veiklas VUL SK Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centre, prisidės prie bendrijos „Kraujas“ iniciatyvų bei „Onkopsichologijos ir komunikacijos centro“ veiklų. Savanorių mokymai antrajai grupei prasidės kovo mėn. ir jų metu planuojama paruošti dar 40 savanorių.

VUL SK Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro psichologė bei savanorių koordinatorė Eglė Urbutienė pasakoja, kokią pagalbą ligoniams gali suteikti savanoriai:

„Kartais mums tikrai sunku įsivaizduoti, kuo paprastas žmogus gali prisidėti prie paciento, gulinčio ligoninėje ir kovojančio su onkologine liga, gyvenimo kokybės, geresnės savijautos. Ilgai gulint ligoninėje dažnai labai trūksta paprasto žmogiško bendravimo. Trūksta žmogaus, kuris turėtų medicininių žinių apie gydymą ir jo pašalinius poveikius, žinių apie psichologinius išgyvenimus, kuriuos patiria onkologine liga sergantis pacientas, žinių apie socialines paslaugas. Medicinos personalas negali skirti daug laiko psichosocialiniams pacientų poreikiams tenkinti, neskubant išklausyti žmogų, leisti jam išsikalbėti, ligoninėse trūksta psichologų, kurie galėtų pabendrauti su kiekvienu žmogumi, artimieji ne visada būna šalia. Kartais tiesiog nėra žmogaus šalia, kuris nupirktų vandens, nes pats pacientas dėl savo būklės to padaryti negali. Todėl tą puikiai gali daryti savanoris, turintis noro, motyvacijos, praėjęs mokymus ir turintis įgūdžių kokybiškai teikti informacinę, praktinę pagalbą bei emocinę paramą. Savanoris – tai vedlys, padedantis sergančiam žmogui susiorientuoti nepažįstamame, bauginančiame ligos kelyje“, - neabejoja Eglė Urbutienė.

Psichologė mano, kad medicinos, psichologijos, socialinio darbo studentams tokia savanorių programa gali būti labai naudinga:

„Medicinos studentai nuolat atlieka praktiką ligoninėse, bet tai medicininė praktika, jiems labai trūksta bendravimo įgūdžių mokymų. Ši programa leis įgyti žinių, kaip užmegzti bendradarbiavimu paremtą kontaktą su pacientu, kaip bendrauti sudėtingose situacijose, kaip palaikyti viltį, kaip elgtis, kai žmogus pravirksta, yra neramus, pyksta, kaip bendrauti su mirštančiu žmogumi. Psichologijos bei socialinio darbo studentams – tai puiki galimybė pažinti onkologine liga sergančio žmogaus išgyvenimus bei patyrimą, taip pat sužinoti, kuo psichologinė bei socialinė pagalba svarbi onkologijos srityje. Tačiau šioje programoje prasminga dalyvauti tikrai ne tik studentams, bet visiems, norintiems padėti onkologine liga sergančiam žmogui“, - neabejoja E. Urbutienė.

Savanorių programos parengimas ir įgyvendinimas padės gerinti onkologinių pacientų – pažeidžiamos ir diskriminuojamos grupės - gyvenimo kokybę bei socialinę integraciją, o taip pat atskleis naujas ir dar neišnaudotas visuomenės  galimybes  žmogaus teisių bei demokratijos vertybių įtvirtinimo srityje. Projekto veikla pasitarnaus ir pilietiškumo, bendruomeniškumo ugdymui bei vėžio stigmos mažinimui.

VUL Santariškių klinikų informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų