Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Gydytoja: patarimai sveikesnėms šventėms

vlmedicina.lt | 2014-12-22 12:21:12

Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu. Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventiniais patiekalais ir gėrimais nukrauto stalo ir deja... persivalgymo. Tačiau šventės gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.

Vaišės
Algirdo Kubaičio nuotr.

Pagrindinė taisyklė, norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai yra saikas. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.

Patarimai sveikesnėms šventėms:

Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).

Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 15-20 minučių pertrauką.

Naudokite mažesnes lėkštes.

Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

Vietoj riebios raudonos mėsos, geriau rinkitės žuvies patiekalus. Ruošiant patiekalus vietoj druskos naudokite kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.

Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.

Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.

Savo mėgstamus receptus galite padaryti sveikesniais - sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai pridėjus daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius arba šaldytus vaisius, uogas.

Esant apsunkusiam virškinimui – gerkite žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).

Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą – šie gėrimai labai kaloringi.

Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.

Produktų sotumo lentelė
Produktų sotumo lentelė (sudarė australė mokslų daktarė Susanna Holt). Paspausti, kad padidėtų

Svarbu žinoti, kad skirtingi produktai suteikia nevienodą sotumo jausmą.

Riebūs produktai nėra tokie sotūs, kaip žmonės dažnai įsivaizduoja. Kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.

Pateikiama produktų sotumo lentelė, kurioje matoma, kokie produktai suteikia daugiau ar mažiau sotumo, lyginant su balta duona.

Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų