Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

A. Ivanauskas: „Kalėdas „atšviežinkite“ šaldytų uogų ledais“

vlmedicina.lt | 2014-12-22 16:26:06

Šiuo ir daugeliu kitų patiekalų papildyti Kalėdų meniu siūlo išradingasis kulinaras Alfas Ivanauskas. Tačiau kaip tinkamai paįvairinti savo Kalėdų stalą, kuris kasmet išgyvena eksperimentus su įvairių šalių virtuvėmis, kad kiekvienais metais švenčių norėtųsi laukti vis labiau?

Vaisiai
Algirdo Kubaičio nuotr.

„Lietuvoje kiek neįprasta ant Kūčių stalo matyti sušius ar pagal tailandietiškus receptus paruoštą žuvį. Visuomet siūlau šią dieną gaminti skanius patiekalus iš vietinių ar iš Europos Sąjungoje užaugintų kopūstų, burokų, grybų ar šaldytų produktų, negu per Kūčias ar Kalėdas valgyti egzotiškus patiekalus. Aš – už tradicijų saugojimą, tik gal šiek tiek galima būtų visuomet į kiekvieną patiekalą tiesiog kūrybiškai pažvelgti“, – teigia A. Ivanauskas.

Lengvi ir gaivūs patiekalai – į lietuviškų Kalėdų meniu

Pasak jo, svarbiausias didžiųjų švenčių stalo akcentas – tradicijos. Tai reiškia, kad kiekvienoje šeimoje turėtų būti tokie patiekalai, kurie gaminami tik kartą per metus, kurie nevalgomi kasdien ir dėl kurių norisi laukti Kalėdų, pavyzdžiui, kalėdinis kopūstų pyragas ar burokėlių salotos su kviečiais.

Vis dėlto, kai kurias kalėdines tradicijas virtuvės šefas rekomenduoja pakeisti ir atšviežinti.

„Kalėdų stalui dažniausiai kepamas didžiulis mėsos gabalas, ar tai būtų žąsis, ar tai būtų kalakutas, šalia kurio puikuojasi kalnai bulvių košės. Vietoj jos galima pateikti sveiką ir skanų keptų obuolių ir salierų šaknies garnyrą. Puikiai derėtų ir fantastiškos salotos iš obuolių, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta, ir džiovintų grybų.

Garnyro variacijų gali būti visokių. Tačiau svarbiausia, kad, jeigu pateikiame sunkų, riebų patiekalą, pateikite gaivias, lengvas salotas – taip Kalėdų stalas neatrodys „sunkus“ ir perkrautas“, – teigia A. Ivanauskas.

Idėjų salotoms ir garnyrui galimybę pasisemti suteikia neseniai Lietuvoje prasidėjusi kampanija „Penki per dieną“, raginanti kasdien suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves. Net ir Kalėdų laikotarpiu, reikėtų kasdien suvalgyti 400-600 gramų vaisių ir daržovių – taip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Ant stalo – du patiekalai

Pasak kulinaro, per Kalėdas reikėtų nepersistengti ir su patiekalų skaičiumi – jų turėtų būti vos vienas ar du, o ne, kaip įprasta, kuo daugiau. Pakanka ir to, kad per Kūčias valgome 12 patiekalų, tad antrąją švenčių dieną nereikėtų prisigaminti marias maisto.

„Puikiai Kalėdų vakarienei tiks ir kepta žuvis, pateikta kartu su šakninių daržovių salotomis. Paskui – desertas iš šaldytų uogų ir trapios tešlos. Nors vasara – jau toli prisiminimuose, tačiau niekas nedraudžia pateikti ledus iš medaus, natūralių uogų ir vaisių, užaugintų Europos Sąjungos šalyse. Svarbiausia – desertui paruošti neturėtumėte užtrukti ilgiau minutės“, – rekomenduoja virtuvės šefas.

Kulinaras taip pat ragina nepamiršti ir tikrosios Kalėdų prasmės – praleisti laiką su artimiausiais žmonėmis. Pasak jo, užtenka į svečius pasikviesti draugus ir kartu pagaminti ką nors skanaus. Tad, jei norite pradžiuginti savo šeimą ir draugus skania kalėdine dovana, išbandykite A. Ivanausko siūlomą ledų receptą.

KALĖDINIAI AVIEČIŲ LEDAI SU MĖTOMIS

2–4 porcijoms:

200 g šaldytų aviečių

3 šaukštų cukraus pudros

50 ml (35 %) grietinėlės

5 šaukštai varškės

žiupsnelio šviežių mėtų

1. Virtuvinio kombaino inde sutrinkite uogas su cukraus pudra.

2. Po truputį supilkite grietinėlę ir suberkite mėtas bei varškę.

3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų