Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Hepatitas C grasina nusinešti dešimtis tūkstančių gyvybių Lietuvoje

vlmedicina.lt | 2014-11-20 11:11:19

„Jeigu valstybė nesiims spręsti hepatito C infekcijos problemos, per ateinančius porą dešimtmečių ši liga nusineš daugiau nei 50 tūkst. žmonių Lietuvoje – beveik visą Alytaus miestą. Manoma, kad tiek dabar yra sergančiųjų šia liga, iš jų kasmet net tūkstantis sužino, kad ja serga jau ne vienerius metus“,– tokias grėsmingas prognozes pateikė Ligita Jančorienė, VU ligoninės Santariškių klinikų Infekcinių ligų centro gydytoja, docentė Seime vykusioje diskusijoje „Virusinis hepatitas C – pavojinga liga ir visuomenės stigma“. 

Geltonosios knygos pristatymas
Organizatorių nuotr.

Diskusijoje, į kurią Seimo ir Vyriausybės narius, garsiausius šios ligos ekspertus medikus, pacientus ir žiniasklaidos atstovus pakvietė visuomeninė iniciatyva „Saugok save“, buvo pristatytas informacinis leidinys „Hepatitas C Lietuvoje: geltonoji knyga“. Rengiant leidinį bendradarbiavo ir informaciją leidiniui teikė garsiausi Lietuvos medikai. Pasak jų, hepatito B ir C pacientų gydymui iš valstybės biudžeto per metus skiriama apie 16,7 mln. litų. Jeigu ateinančius penkerius metus Lietuvai ir kitoms valstybėms smogs mokslininkų prognozuojamas hepatito C viruso infekcijos sukeltų komplikacijų pikas, ši suma išaugs tris ar keturis kartus.

Renginio dalyvius pasveikinusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, patvirtino, kad sprendimas dėl hepatito C Lietuvoje reikalingas čia ir dabar. „Lietuva yra maža valstybė, tad tokios prognozės reiškia sunkiai pakeliamą naštą šalies biudžetui. Negalime leisti šiai problemai augti, nes dėl mokslo pažangos hepatitas C yra pilnai išgydomas. Sprendimai privalo būti priimti valstybiniu lygiu – neužtenka padiskutuoti, metus laukti, tada pasakyti žmonėms, kad sprendimo vis dar nėra. Mes pasirengę būti ledlaužiu. Be sprendimų mūsų žmonės nesijaus saugūs, o gydytojai negalės vykdyti Hipokrato priesaikos“, – konferencijoje kalbėjo D. Mikutienė.

„Hepatitas C yra ne pavienių žmonių liga, o valstybės reikalas. Šią ligą galime visiškai išgydyti. Tačiau neturėdami veiklos gairių ir priemonių plano, kuriuo visi galėtume vieningai vadovautis, hepatito C plitimo nesuvaldysime. Manau, kad šiandien pristatyta „Geltonoji knyga“ ir šioje diskusijoje išsakytos ekspertų įžvalgos yra gera pradžia tolimesniam darbui. Situacija yra pakankamai aiški, faktai – sudėlioti, tad belieka imtis veiksmų“, – teigė D. Mikutienė.

Sveikatos apsaugos ministrės patarėjas Arvydas Skorupskas pritarė D. Mikutienei, kad problemą privalome spręsti. „Pasaulyje yra valstybių, kurios sėkmingai valdo virusinio hepatito C situaciją. Galime pasinaudoti jų teigiama patirtimi“, – teigė ministrės patarėjas.

Informacinį leidinį „Hepatitas C Lietuvoje: Geltonoji knyga“ diskusijoje pristatęs „Saugok save“ koordinatorius Petras Šeika neabejojo, kad problema – ne vien ekonominė. „Mūsų visuomenėje hepatitas C pažymėtas gėdos ženklu. Žmonės galvoja, kad šia liga serga tik tam tikros socialinės rizikos visuomenės grupės. Toks ligos stigmatizavimas visuomenėje atsiranda dėl naivumo ir nežinojimo. Vienintelis būdas supratimui didinti yra pripažinti hepatito C infekciją valstybinės svarbos problema. Lietuvai reikia nacionalinės strategijos, o ne bukletų ir lankstinukų“, – įsitikinęs P. Šeika.

Pasak P. Šeikos, diagnozę išgirdęs žmogus turi jausti, kad nėra paliktas likimo valiai ir juo rūpinasi geriausi specialistai. „Hepatito C diagnozė dažnai tampa žiauria likimo staigmena. Juk retas kuris susimąsto, kad galibūti hepatito C viruso nešiotoju. Žmonės gyvena klaidinga viltimi, kol sužino, kad jų kepenys yra negrįžtamai pažeistos“, – teigė jaunas vyras, pats nugalėjęs šią klastingą ligą.

Remiantis 2012 m. Europos hepatito indekso duomenimis, Lietuva pagal virusiniams hepatitams skiriamą dėmesį užima paskutinę vietą tarp 30 tirtų Europos valstybių. Lietuvoje taip pat nėra universalios hepatito C stebėsenos, valdymo ir prevencijos programos ar valstybinės strategijos.

„Nuo hepatito C vakcinos nėra, tačiau ši liga nėra gyvenimo nuosprendis. Tobulėjant technologijoms, hepatito C gydymo galimybės nuolatos gerėja. Problema yra ne tai, kad hepatitas C sunkiai pasiduoda gydymui, bet tai, kad labai daug žmonių tiesiog nėra gydomi. Nuolatinis žmonių informavimas ir visiems prieinamas gydymas yra tai, ką bendromis jėgomis turime padaryti Lietuvoje. Tą mums rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija“, – sakė VU infekcinių ligų centro direktorius prof. Arvydas Ambrozaitis.

Lietuvoje net 2 iš 100 žmonių gali nešioti savyje hepatito C virusą nieko neįtardami. Taip yra todėl, kad hepatito C infekcija dažnai pasireiškia besimptome forma arba nežymiais simptomais, į kuriuos žmonės neatkreipia dėmesio. Sėkmingo gydymo dėka Lietuvoje nuo šios per kraują plintančios ligos pasveiksta 250-300 žmonių per metus, o diagnozuojama – apie tūkstantį kasmet.

Lėtiniu hepatitu C sergantys pacientai palaipsniui tampa nedarbingais, kenčia dėl antivirusinių vaistų sukeltų šalutinių poveikių, kurie pasireiškia ne tik fiziniais negalavimais, bet ir depresija. Tai paveikia ir ligonio, ir jo šeimos gyvenimo kokybę. Tyrimų duomenimis, apie 30 proc. pacientų, sergančių lėtiniu hepatitu C, per 20-30 m. išsivysto kepenų cirozė, kai kuriems iš jų – kepenų ląstelių vėžys. Dėl pažeidimų sutrikus kepenų veiklai tenka jas persodinti, tačiau net ši procedūra negarantuoja, kad pacientas visiškai pasveiks.

VšĮ „Saugok save“ informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Hepatitas C
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų