Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Vytautas Valevičius. Degtinė – blogiausias gėrimas(4)

Vytautas Valevičius | 2014-11-24 10:27:34

Pernelyg dažai girdime, kad degtinė yra sveikiausias alkoholinis gėrimas. Esu priešingos nuomonės. Ir štai vien faktai.

Degtinė
Algirdo Kubaičio nuotr.

Degtine dažniausiai vadinamas stiprus alkoholinis gėrimas, kuris yra etanolio tirpalas. Etanolis, arba etilo alkoholis – alkoholių junginys (C2H6O arba C2H5OH), turintis du anglies atomus. Etilo alkoholis – bespalvis, lakus, greitai užsidegantis specifinio kvapo ir aštraus skonio skystis, dega melsva liepsna, gerai susimaišo su vandeniu. Vartojamas pramonėje, medicinoje, alkoholinių gėrimų gamyboje ir kt.

Kaip jis veikia žmogaus organizmą? Etanolis veikia centrinę nervų sistemą panašiai kaip migdomieji ir narkozę sukeliantys vaistai. Nedaug etanolio veikia raminamai, slopina baimę, didesnės dozės panaikina aukštesniųjų centrinės sistemos centrų slopinantį poveikį žemesniems centrams, todėl mažėja savikontrolė, savikritiškumas. Jo poveikyje žmogus darosi lengvabūdiškas, neatsargus, lengviau bendrauja, pervertina savo jėgas. Sumažėjus baimei, emocinei įtampai, atsiranda euforija (nenatūraliai pakili nuotaika būna ir sveikam žmogui, kai jis išgeria alkoholio, pavartoja narkotikų ar apsinuodija kai kuriomis medžiagomis).

Išgėrus daug etanolio (pavyzdžiui degtinės), lėtėja suvokimas, minčių eiga, blogėja atmintis ir nuotaika, atsiranda mieguistumas, kartais agresyvumas, sutrinka judesių koordinacija.

Išgėrus labai daug etanolio, netenkama sąmonės, pradedami smarkiai slopinti gyvybiškai svarbūs pailgųjų smegenų centrai, todėl žmogus gali mirti.

Kadangi etanolis slopina centrinę nervų sistemą, jis gali sąveikauti su kitais tą sistemą veikiančiais vaistais: stiprina centrinę nervų sistemą slopinančių vaistų (pvz.: migdomųjų, narkozę sukeliančių, skausmą malšinančių) ir silpnina ją jaudinančių vaistų (pvz.: psichostimuliatorių, analeptikų) veikimą. Etanolis taip pat gali sukelti ir periferinės nervų sistemos sutrikimų (pvz.: nervinėse skaidulose sulėtėja nervinių impulsų perdavimo greitis).

Alkoholis yra nervų nuodai. Kadangi jis gerai tirpsta riebaluose, o jų ypač daug smegenų audiniuose, tai smegenyse jo susitelkia gerokai daugiau negu kituose organuose. Smegenims reikia daugiau deguonies negu kitiems organams, o alkoholis lėtina kraujo tekėjimą ir stabdo deguonies patekimą į smegenis. Be to, alkoholis žaloja smegenų kapiliarus. Girto smegenyse įvyksta daugybė nedidelių kraujosruvų, dar daugiau užanka kapiliarų, dėl to smegenų ląstelės nepakankamai maitinamos, stokoja deguonies. Nervinių ląstelių deguonies badas reiškiasi sumažėjusiu dėmesiu, galvos skausmais, bendru vangumu. Dėl šitokios nervinių ląstelių būsenos ir smegenų apnuodijimo žuvusiais nuo deguonies bado ląstelių skaidymosi produktais prasideda vadinamosios pagirios.

Etanolis tai pat veikia kraujagyslių sistemą: didina širdies susitraukimų dažnį, mažina baimę, lėtina bronchų gleivinės, virpamojo epitelio veiklą, nuo didelės dozės viduriuojama, piktnaudžiaujant vystosi kepenų cirozė. Jis skatina šlapimo išsiskyrimą, slopina lytinių hormonų gamybą, kenkia medžiagų apykaitai, lėtina akių judesius, skatina dvejinimąsi akyse, sutrikdo erdvės jutimą, blogina klausą, sutrikdo pusiausvyrą.

Žmogaus organizme yra specialaus fermento alkoholdehidrogenazės, kuri skaido daugelį alkoholių. Suskilus kai kuriems alkoholiams, susidaro nuodingi produktai (metabolitai), kurie sukelia komą, nervų pažeidimą ar net mirtį.

Etilo alkoholio metabolitai nėra labai nuodingi. Etilo alkoholis (kaip ir kiti alkoholiai) ištraukia vandenį iš ląstelių, skildamas sunaudoja gliukozę, kalį ir „parūgština“ kraują (acidozė). Visa tai sukelia vadinamąsias pagirias, o sunkiais atvejais - komą. Metilo alkoholis daug pavojingesnis. Jis veikia taip pat kaip ir etilo alkoholis, tačiau koma greičiau progresuoja, jos eiga sunkesnė. Jo metabolitai sukelia akių pažeidimus, o kartais net aklumą. Etilenglikolis taip pat sukelia komą, tačiau jis pažeidžia inkstus ir sukelia ūminį inkstų nepakankamumą. Apsinuodijimas izopropanoliu - ne toks sunkus kaip kitais alkoholiais. Jo skilimo metu susidaro acetonas, todėl būdingas požymis - acetono kvapas iš burnos.

2012 m. Klaipėdos visuomenės sveikatos centras ištyrė 70 vaikų ir paauglių apsinuodijimo alkoholiu atvejų. Ištirti apsinuodijimai alkoholiu vaikų amžiaus grupėse: nuo 0 iki 7 m. – 2 atvejai, nuo 8 iki 14 m. – 27 atvejai, nuo 15 iki 18 m. – 41 atvejis. Apsinuodijimų alkoholiu n yra dažnesni paaugliams. Jie alkoholį dažniausiai vartoja svaiginimuisi. Daugelis paauglių mano, kad alkoholis suteikia užtikrintumo, padeda atsipalaiduoti, sumažinti nervinę įtampą, labiau pritapti prie draugų.

Žinant tai, galima teigti, kad nekenksmingo alkoholių gėrimų kiekio nėra, alkoholis visada sužaloja ar sunaikina tam tikrą smegenų, kepenų ir kitų organų ląstelių skaičių. Bet kokio alkoholinių gėrimų kiekio patekimas į organizmą toksikologine prasme jau yra apsinuodijimas. Todėl stebina Lietuvos politikų ir valstybės pareigūnų požiūris į degtinės populiarinimą, neribotą jos reklamą internetinėje žiniasklaidoje. Čia ir vaikas ar paauglys mato tai, ko išvis neturėtų būti – degtinės, kuri yra reto stiprumo nuodas bręstančiam organizmui,  propagavimą. Gerai būtų, kad niekas negertų, bet reikia pradėti nuo paprastų dalykų, t.y. reklamos ribojimo, blaivybės propagavimo. Kaip sako kinų patarlė – ir tolimiausias kelias prasideda nuo pirmo žingsnio.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (4)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų