Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Trečiasis PSO pranešimas dėl Ebola protrūkio Vakarų Afrikoje

vlmedicina.lt | 2014-10-24 16:59:25

2014 m. spalio 23 d. po Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių Nepaprastosios komisijos, įvertinusios 2014 metų Ebola protrūkio epidemiologinę situaciją, posėdžio Pasaulio sveikatos organizacija išplatino 3-čią pranešimą, kuriame teigiama:

Susirgimų Ebola karštlige skaičius trijose Vakarų Afrikos šalyse (Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje) toliau didėjo. Ispanija ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) paskelbtos kaip riboto plitimo Ebola viruso paveiktos šalys.

Spalio 22 dienos duomenimis, nuo protrūkio pradžios užregistruoti 9936 susirgimų Ebola hemoragine karštlige atvejai, iš jų 4877 mirties. Susirgimų skaičius Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje nepaliaujamai didėja ir padėtis šiose šalyse kelia susirūpinimą.

Kelionė
© Fotolia.com

Užsikrėtimo Ebola virusu atvejai Ispanijoje ir JAV yra susiję su Ebola atvejais, užsikrėtusiais Vakarų Afrikoje.

Atsižvelgdama į epidemiologinę situaciją, ankstesnes rekomendacijas dėl protrūkio kontrolės bei įgyvendinamas priemones, PSO skelbia, jog 2014 metų Ebola karštligės protrūkis Vakarų Afrikoje toliau kelia grėsmę visuomenės sveikatai ir tarptautinį susirūpinimą.

Pažymėta, kad siekiant sustabdyti Ebola karštligės plitimą intensyvaus viruso perdavimo šalyse, būtina ypatingą dėmesį skirti tinkamai gyventojų stebėsenai ir susirgusiųjų gydymui, skatinti daugiau sveikatos priežiūros darbuotojų darbui paveiktose šalyse, užtikrinti reikiamus sveikatos priežiūros poreikius.

PSO pažymėjo, kad Ebola karštligės protrūkiai Nigerijoje ir Senegale atitinkamai spalio 20 ir spalio 17 d. paskelbti užbaigtais.

Šalims, kuriose yra stebimas intensyvus Ebola viruso plitimas, PSO rekomenduoja toliau vykdyti ir dar labiau stiprinti išvykstančiųjų keleivių patikrą tarptautiniuose išvykimo punktuose, įskaitant jūrų uostus, sausumos sienų kirtimo punktus.

Kitoms nepaveiktoms Ebola viruso šalims, PSO pakartojo rekomendaciją nedrausti tarptautinių kelionių ir prekybos, nes tai gali sukelti ekonominių sunkumų ir padidinti nelegalių sienos kirtimų skaičių, kas sąlygotų tarptautinę Ebola viruso rizikos didėjimą. Ankstesnės rekomendacijos keliaujantiems į Vakarų Afrikos šalis paliktos galioti.

Kai kurios šalys pradėjo taikyti atvykstančių iš paveiktų teritorijų keleivių patikros priemones, kurias PSO skatina ir ragina šalis dalintis patirtimi. Kita vertus, PSO pažymi, kad atvykstančių keleivių patikra turi ribotą poveikį viruso plitimui mažinti. Todėl kiekviena šalis sprendimą dėl keleivių patikros turi priimti individualiai, įvertinusi išlaidas ir rezultatų vertę.

PSO nerekomenduoja šalims atšaukti tarptautinius susitikimus bei masinius susibūrimus, kuriuose dalyvautų delegacijos iš Ebola viruso paveiktų šalių, tačiau palieka galimybę šalims pačioms spręsti šiuos klausimus ir sprendimus priimti kiekvienu atveju atskirai.

Šiame pranešime PSO pabrėžia, kad visos šalys turėtų stiprinti švietimo ir komunikacijos pastangas kovoti su stigma, neproporcinga baime ir netinkamomis priemonėmis, susijusiomis su Ebola protrūkiu. Tokios pastangos gali skatinti savarankišką asmenų, turėjusių sąlytį su virusu, sveikatos stebėjimą, savalaikį Ebola karštligės atvejo atpažinimą ir priežiūrą.

ulac.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: ebola
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos akinių lęšius kompensuos visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams
Netrukus įsigalios akinių lęšių kompensavimo pokyčiai. Nuo balandžio 1-osios visiems vaikams iki 7 metų akinių lęšiai bu...
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų