Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Priverstinis sergančiųjų psichikos ligomis ir tuberkulioze gydymas: kas kitas? (1)

Gediminas Norvilas | 2014-10-06 14:01:38

Šiuo metu Lietuvoje žmogų gydyti priverstinai galima tik vieninteliu atveju, t.y. remiantis LR Psichikos sveikatos priežiūros įstatymo 27 straipsniu, kuriame nustatyta, kad pacientas gali būti hospitalizuojamas prievarta tik tada, jeigu jis serga sunkia psichikos liga ir yra reali grėsmė, kad jis savo veiksmais gali padaryti žalą savo ar aplinkinių sveikatai bei gyvybei.

Grotos
Siekiant argumentuoti priverstinio gydymo būtinybę, nebevartojamas terminas serga sunkia psichikos liga - jau diskutuojama apie esminę žalą, akcentuojant pavojų aplinkinių sveikatai ir gyvybei. Algirdo Kubaičio nuotr.

Lietuvos Seimo plenariniame posėdyje, vienbalsiai pritarus parlamentaro Lino Balsio įregistruotam Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo projektui dėl priverstinio hospitalizavimo asmenis, vengiančius gydytis tuberkuliozę, atsiveria platesnės priverstinio gydymo taikymo galimybės. Siekiant argumentuoti priverstinio gydymo būtinybę, nebevartojamas terminas serga sunkia psichikos liga - jau diskutuojama apie esminę žalą, akcentuojant pavojų aplinkinių sveikatai ir gyvybei.

Todėl kalbant apie priverstinį gydymą ar kitas privalomo elgesio procedūras, susijusias su asmens ir aplinkinių sveikata, būtina pažvelgti plačiau, kokios atsiveria galimybės interpretuoti terminus reali grėsmė bei esminė žala.

Priklausomybė nuo alkoholio

Kai kalbama apie priverstinio gydymo būtinybę, dažniausiai minimas priklausomų nuo alkoholio asmenų gydymas, o pagrindinai argumentai – žmogus savo neatsakingu ir nekontroliuojamu elgesiu kenkia sau, savo artimiesiems ir visuomenei. Beje, kalbant apie priverstinį tuberkulioze sergančių asmenų gydymą, tiek debatuose Seime, tiek viešojoje erdvėje nuolat skambėjo teiginiai, kad dažniausiai nesigydo girtaujantys, asocialūs asmenys. Iš esmės vengimas gydytis dėl tuberkuliozės yra asocialaus gyvenimo būdo pasekmė, todėl siekiant išties gerų rezultatų, žmogų būtina gydyti ir nuo priklausomybės alkoholiui bei padėti jam grįžti į normalų gyvenimą. Jei dėmesį sutelktume vien į tuberkuliozės gydymą, tai pabaigus gydymo kursą, asocialų asmenį būtina kontroliuoti nuolat, nes jis grįš į įprastinę aplinką ir, tikėtina, vėl susirgs.

Nenutyla kalbos apie būtinybę sugrąžinti blaivyklas, ypač iš medikų pusės, akcentuojant, kad ne jų pareiga rūpintis girtais, dažniausiai asocialiais asmenimis, atvežtais policijos tiesiai iš gatvės. Kitas argumentas dėl priverstinio išblaivinimo – girtas žmogus gali nukentėti pats, nes nesuvokia savo elgesio, todėl būtina jį uždaryti į išblaivinimo įstaigą, kurioje bus pasirūpinta jo saugumu.

Kalbant apie įtaką girtaujančių asmenų elgesiui, kol kas apsiribojama tik privalomu kurso apie alkoholio žalą išklausymu, norint susigrąžinti vairuotojo teises, prarastas dėl vairavimo išgėrus.

Abortai 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja įteisinti medicininį abortą ir numatyti privalomą 72 valandų atidėjimo terminą bei specialistų konsultacijas moterims, pareiškusioms norą pasidaryti abortą. Tai reikštų, kad priverstinai sudaromos sąlygos apsmąstyti savo elgesį ir tik tada priimti sprendimą. Motyvai kilnūs - siekiama apsaugoti moterį nuo galimų neigiamų psichologinių bei fiziologinių pasekmių, nes dažnai moteris sprendimą nutraukti nėštumą priima skubotai, veikiama streso ar aplinkinių spaudimo.

Jei kalbėtume apie „esminę žalą“, tokio sprendimo šalininkai akcentuoja ir galimybę išsaugoti jau užsimezgusią gyvybę. Šių siūlymų priešininkai teigia, kad taip būtų pažeistos moters teisės į laisvą apsiprendimą elgtis su savo kūnu pagal savo norus.

Sterilizacija

Apie būtinybę priverstinai sterilizuoti kai kurias moteris dažniausiai prabylama tada, kai šiukšlių konteineryje randamas naujagimio lavonas.

Yra moterų, kurios vaikus gimdo net nesuvokdamos savo nėštumo ir motinystės, o gimę vaikai dažnu atveju turi fizinės ar psichinės sveikatos patologijų ir yra pasmerkti gyventi globos namuose. Atsakingų tarnybų specialistai, dirbantys su rizikos grupės šeimomis ir nuolat susiduriantys su tokiais atvejais, pastebi, kad ši problema yra ypač aktuali ir įteisinta savanoriška, bet ne priverstinė, sterilizacija galėtų būti išeitis.

Cheminė kastracija

Prieš ketvertą metų buvo diskutuota dėl asmenų, nuteistų dėl pedofilijos, priverstinės cheminės kastracijos. Vyriausybė nepritarė šiems siūlymams, nes remtasi Europos Sąjungos ekspertų nuomone, kad nusikaltėliui turi būti sudaromos sąlygos pasinaudoti chemine kastracija, leidžiant bet kada nutraukti gydymą.

Seksualinis tvirkinimas ir prievarta vaikus ypač sužaloja psichiškai bei dvasiškai, o pasekmės dažnu atveju gali tęstis visą gyvenimą. Vaikystėje tvirkinti žmonės dažniau serga depresija, žudosi, jiems sunku užmegzti artimus santykius. Specialistai teigia, kad apie 70 procentų prostitučių vaikystėje yra patyrusios seksualinę prievartą.

Gripas – nuo sunkių komplikacijų iki mirties

Artėja kasmetinis gripo laikotarpis. Gydytojai primygtinai teigia, jog sergant gripu būtinas namų ar ligoninės režimas, norint sėkmingai išgyti ir neužkrėsti kitų. Kiek žmonių vaikšto viešose vietose ar eina į darbą sirgdami? Nemaža dalis darbdavių toleruoja darbuotojus, kurie sirgdami šiaip ne taip išgali atlikti pareigas. Kaip priversti žmogų gydytis namuose ar ligoninėje, kad sveikiesiems darbo aplinkoje bei viešumoje nebūtų pavojaus užsikrėsti?

Pagal statistiką, 2000 susirgimų gripu atvejų tenka viena mirtis. Mirtis gali ištikti dėl gripo sukeltų komplikacijų ar dėl paūmėjusio lėtinio susirgimo. Ypač gripo pažeidžiami yra vaikai iki dvejų metų amžiaus, jų mirtingumas siekia 35 procentus bendro mirčių nuo gripo atvejų. Jei gripo virusas gali nulemti mirtį, ar tai nereiškia, kad nesigydantis žmogus gali užkrėsti kitus, tuo rizikuodamas padaryti esminę žalą gyvybei?

Teigiamas pokytis stebimas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymuose didinti ligos išmokas, norint atkurti socialinį teisingumą ir paskatinti žmogų nebijotisirgti ir dėl ligos nukentėti finansiškai.

Hepatitas C ir lytiškai plintančios ligos

Statistika teigia, kad pasaulyje hepatito C virusais užsikrėtę apie 3 proc. gyventojų. Kiekvienais metais registruojama 3-4 mln. naujų susirgimo atvejų. Nuo hepatito C pasaulyje miršta apie 0,5 mln. žmonių. Lietuvoje per metus diagnozuojama 850-900 naujų susirgimo atvejų. Ši liga užkrečiama lytiniu būdu, per kraują, naudojantis sergančio asmens daiktais.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2013 m. užregistruota 190 susirgimų gonorėja, 306 – chlamidioze, 269 – sifiliu bei 177 atvejai ŽIV infekcija.

Jeigu žmogus žino apie savo ligą, bet nesisaugo ir užkrečia kitus – ar galima kalbėti apie privalomą atsakomybę ar priverstinį gydymą? Pvz., sąmoningai užkrėtus kitą, reikalauti apmokėti gydymo ir kitas išlaidas, patirtas dėl susirgimo. Jei žmogus piktybiškai vengia gydymo ir žinodamas užkrečia ne vieną žmogų, ar galima diskutuoti apie atsakomybės ribas ir priverstinę izoliaciją?

Skiepai

Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu nuo 2016 m. sausio 1 dienos į lopšelius ir darželius bus priimami vaikai, turintys pažymas apie atliktus skiepus nuo tymų, raudonukės ir poliomielito. Tai reikštų, kad tiesioginio reikalavimo skiepytis nėra, tačiau bandoma netiesiogiai priversti tėvus apsaugoti vaiką nuo susirgimo minėtomis ligomis bei  apsaugoti kitus.

Priverstinio skiepijimo nėra, tačiau skeptikams būtų galima priminti, kad, pvz., poliomielitas gali pažeisti žmogaus nugaros ir galvos smegenis, dėl to laukia neįgalumas arba mirtis. Galima teigti, jog tėvai, pasisakantys prieš skiepus, rizikuoja padaryti žalą savo vaikų sveikatai ir gyvybei.

Nutukimas

Visuomenės sveikatintojai jau seniai skambina pavojaus varpais dėl didėjančio gyventojų antvorio problemų. Pasigirsta diskusijų, kad būtina žmones priversti rūpintis savo sveikata, o viena iš idėjų – per mokesčius, t.y. nesveikai gyvenantys privalėtų mokėti daugiau, kad kompensuotų išlaidas dėl jų didelio ligotumo. Kartu teigiama, kad tokia priverstinė praktika gali paskatinti žmogų gyventi sveikiau.

Laisvė ar kontrolė?

Tai tik dalis ligų bei elgesio sutrikimų, kuriems būtų galima taikyti „realios grėsmės“ ir „esminės žalos“ terminus, siekiant argumentuoti priverstinio gydymo būtinybę.

Žvelgiant plačiau į sveikatos sritį, susidaro vaizdas, jog visuomenė dalijasi į įtakos grupes, kuriose „normalūs“ ar „labiau sveikesni“ nori kontroliuoti „nenormalius“ ir „nesveikai gyvenančius“.

Čia norisi akcentuoti du klausimus: pirma - ar visi „sveikieji“ iš tiesų yra sveiki ir neturi paslėptų potraukių, galinčių sukelti esminę žalą jų pačių bei kitų sveikatai ar gyvybei? Antra - ar „normalus“ kontroliuotojas gali vieną dieną atsidurti kitoje barikadų pusėje?


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų