Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Estetinės medicinos revoliucija – jauninamosios kraujo plazmos injekcijos

vlmedicina.lt | 2014-10-21 10:21:49

Kas galėjo pamanyti, jog Stephenie Meyer romanų bei jų ekranizacijų dėka pasaulį užvaldžiusi vampyrų tema persimes ir į kosmetologiją? Pastaruoju metu Lietuvoje ir svetur itin sparčiai populiarėja taip vadinamoji vampyro procedūra, kuomet po oda įšvirkščiamos nuosavo kraujo plazmos injekcijos. „Ir nors, skirtingai nei fantastiniuose romanuose, tikrovėje amžinos jaunystės pažadėti negali niekas, tačiau aktyvintų trombocitų injekcijos į poodinį sluoksnį – šiuo metu viena efektyviausių nechirurginių jauninamųjų procedūrų“, - sakė neseniai iš Venecijoje, Italijoje, vykusios tarptautinės medicinos konferencijos „Generation Regeration“ su naujienomis sugrįžusi estetinės kosmetologijos specialistė Laura Sereičikienė.

Veidas
© Fotolia.com

Nuo gydymo prie gražinimo

Dermatologijoje ir estetinėje medicinoje trombocitais papildytos plazmos (PRP) injekcijos plačiau pradėtos naudoti nuo 1999-ųjų. Į grožio sritį PRP procedūros atkeliavo išmedicinos, kai šalia gydomojo poveikio buvo pastebėtas patrauklus„šalutinis“ efektas. „Trombocitų injekcijomis skatinant, pavyzdžiui, odos regeneravimosi procesus po operacijų ar stiprių nudegimų, pastebėta, kad oda ne tik greičiau gyja, bet ir pastebimai pagražėja, atjaunėja šalia pažeistų audinių esanti sąlyginai sveika oda“, - pasakojo L. Sereičikienė.

Trombocitais praturtintos plazmos procedūrų revoliucingumas bei fiziologinis pranašumas – iki jų injekcijoms naudoti sintetiniai arba augalinės kilmės ingredientai, kai tuo tarpu kraujo plazmos procedūros esmė – kaip užpildas naudojamas natūralus paties organizmo produktas.

Kodėl tai veikia?

Smarkaus jaunėjimo „kaltininkai“ – kraujo plazmoje esantys trombocitai, kurie atsakingi ne tik už kraujo krešėjimą, bet ir audinių regeneraciją. Kartu su plazma patekę į odą, trombocitai paskleidžia augimo faktorius, kurių koncentracija šiuo atveju yra šiek tiek didesnė nei normalaus kraujo, todėl suaktyvėja ląstelių atsinaujinimas bei gamyba, padidėja kolageno ir elastino sintezė, kurilemia odos elastingumą. Sulig metais natūraliai mažėjantys kolageno ir elastino kiekiai – viena iš odos senėjimo priežasčių.

Laura Sereičikienė
Laura Sereičikienė. Dariaus Gražio nuotr.

Kuo trombocitų injekcijos skiriasi nuo vertingų kremų? Ogi pastarieji, kai visų reikalingų medžiagų tarsi atnešama ant lėkštutės, odą išlepina ir ji aptingsta, nebenori dirbti pati. Tuo tarpu PRP procedūrų šalininkai teigia, jog po oda įvesti trombocitai veikia kaip impulsas ir suaktyvina natūralius odos procesus bei paskatina ją dirbti pačią – užkuria gyvybinius mechanizmus.

Po oda leidžiama kraujo plazma yra nuosavas organizmo produktas, iš vienos organizmo vietos perkeltas į kitą, todėl „preparatas“ gerai įsisavinamas, nėra pastebėta alergijų, infekcijų. „Mokslininkams net nereikėjo išrasti kažko stulbinančiai naujo, nes trombocitai, nepažeisti perkelti į kitą terpę, joje tiesiog imasi jiems natūralaus darbo – skatina regeneraciją“, - sakė L. Sereičikienė.

Kraujo plazmos procedūros poveikis yra individualus, mat trombocitai skatina būtent tuos procesus, kurie yra susilpnėję. Oda gali tiesiog jaunėti, skaistėti, o jei ji, pvz., turi pigmentacijos sutrikimų ar po aknės priežasčių likusių randų, arba yra suglebusi, netekusi elastingumo dėl pernelyg greitai nukritusio svorio ar po gimdymo, tai trombocitams suaktyvinus gyvybinius procesus tvarkysis būtent šios konkrečios problemos. Oda atsikuria pati, iš vidaus, o tai reiškia, kad ji tvarkosi pagal savo pačios poreikius.

Kaip PRP procedūra daroma?

Iš venos paimama apie 8 ml paciento kraujo, kuris kelias minutes dideliu greičiu sukamas specialioje centrifugoje. Taip raudonieji kraujo kūneliai atsiskiria nuo trombocitų turinčios plazmos, kuri surenkama į švirkštą ir naudojama procedūrai. Taigi – jokių konservantų ar dirbtinių pakaitalų jūsų „kosmetikoje“! Šią procedūrą atlieka mezoterapeutai - medicininį išsilavinimą turintys asmenys.

Iš tarptautinės konferencijos neseniai sugrįžusi L. Sereičikienė pastebi, jog jei anksčiau kraujo plazma daugiausia leista viena, tai naujausios tendencijos – sumaišyti ją su kitais vertingais ingredientais, pavyzdžiui, su stipriai drėkinančiu hialuronu: „Mezoterapeutai leidžia ir gryną hialuroną, jis – labai mėgstamas raukšlių užpildas, suteikia tūrio, bet sumaišytas su nuosava žmogaus plazma hialuronas įsisavinamas geriau“.

Alternatyva botulinui

Dar viena naujovė iš „Generation Regeneration“ konferencijos – plinta fibrino kaip natūralaus užpildo panaudojimas. Jis taip pat išgaunamas kraujo centrifugavimo metu. Nedidelėmis dozėmis suleidus šios medžiagos po oda, apie fibrino skaidulas ima vytis kolagenas, elastinas ir raukšlelės gražiai užsipildo, išsilygina, oda tampa minkštesnė, malonesnė. Gražėjama laipsniškai ir natūraliai, o poveikis – ilgalaikis. „Mano nuomone, natūralūs užpildai yra geriau nei net ir labai mažos botulino toksino dozės“, - teigė L.Sereičikienė.

Mitas, su kuriuo susiduriama kalbant apie PRP procedūras – neva tai plastines operacijas keičianti, odą keliomis dešimtimis jauninanti procedūra. „Taip nėra. Kadangi trombocitai veikia natūraliai, jie suskatina odą tiek, kiek ji pati yra pajėgi atsinaujinti. O tai reiškia, kad jei natūralios gyvybinės odos funkcijos yra visiškai sulėtėję, tai rezultatas tikrai bus, bet stebuklo – ne. Savimi rūpintis reikia laiku, o ne tada, kai nebepadės nei švirkštas, nei peilis. Pavyzdžiui, plazmos procedūromis puikiai sprendžiama androgeninio nuplikimo problema, bet jei žmogus be plaukų jau 20 metų, tai po procedūrų bus geriau, bet minus 20 metų nebus“, - sakė L. Sereičikienė. Pasak jos, PRP injekcijas galima pradėti darytis nuo 30-ies. Kadangi jų poveikis – ilgalaikis, gyvybiniai odos mechanizmai paskatinami ir jie tęsiasi, piktnaudžiauti šiomis procedūromis nereikėtų, kad nuolat skatina oda nepervargtų. Geram efektui pakanka 1-3 procedūrų per metus.

Vyrai rūpinasi rankomis

Požiūris į save, gyvenimo būdas itin svarbus kiekvienos grožio procedūros ilgalaikiškumui, PRP procedūroms – taip pat. „Juk suprantama, kad jei žmogus prisižiūri, sportuoja ir sveikai maitinasi, jo organizmo būklė bus geresnė ir  bet kokių procedūrų poveikis išliks ilgiau. O jei žmogus savęs nemyli, vartoja prastą maistą ir dar daug alkoholio, nuolat deginasi soliariumuose, tai ir teigiami pokyčiai nuo veido bus „nutrinti“ žymiai lengviau“, - sakė L. Sereičikienė. Ji pastebėjo, jog PRP procedūras darosi ne tik moterys, bet ir vyrai. „Vyrai, ypač – dirbantys įvairiuose biuruose, bankuose, labiausiai mėgsta jaunintis rankas“.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų