Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Dietologė Žana Antonova: apie mitybos įpročius, jos reikšmę, laisvalaikį ir baimę nutukti (3)

Genovaitė Privedienė | 2014-10-25 00:01:56

„Manęs dažnai klausia, kokios dietos laikausi. Jokios dietos nesilaikau - laikausi sveikos mitybos principų“, - sako populiari Lietuvoje gydytoja dietologė Žana Antonova. Jauna moteris tikina mėgstanti ne tik konsultuoti mitybos klausimais, bet ir pati suktis virtuvėje. Net jei to ir nemėgtų, vis tiek tai būtų neišvengiama, nes šeimoje auga net trys vaikai - 7-erių Darija, 3,5 metukų Sofija ir Igoris, kuriam tik metai ir septyni mėnesiai. Gydytoja sutiko ne tik atsakyti į klausimus, bet ir pasidalyti mėgstamais valgių receptais.

Žana Antonova
„Vaikai moko mane kantrybės, diplomatiškumo, lankstumo“, - sako dietologė Žana Antonova. Nendrės (žurnalo „TAVO VAIKAS“) nuotr.

Ar vaikystėje jau žinojote, jog tapsite gydytoja? Ar žaidėte žaidimus, susijusius su gydymu ar valgių gaminimu? ..

Nežaidžiau gydytojų, labiau mėgau piešti, kurti, lipdyti, megzti. Labai daug skaičiau. Tėvas net stebėdavosi, kad kartais vienu metus skaičiau ne po vieną, o po keturias knygas. Labai patiko skaityti apie gyvūnus. Didžiausią įspūdį paliko knyga apie laukinį šunį Dingo. Turėjau net keletą sąsiuvinių su iškarpom apie įvairiausias šunų veisles, o kitos mergaitės rinkdavo iškarpas apie dainininkus. Kurį laiką net galvojau tapti gyvūnų gydytoju – veterinare. Taip pat mėgau važinėtis dviračiu, padėdavau mamai kepti įvairius kepinius, ką mėgstu daryti iki šiol.

Kodėl rinkotės būtent dietologiją?

Nors gimiau ir augau Lietuvoje, baigusi mokyklą išvažiavau studijuoti medicinos į Gardino medicinos universitetą Baltarusijoje. Baigus šešis kursus grįžau į Lietuvą. Čia teko metus praleisti internatūroje, po to laikyti egzaminus ir stoti į pasirinktos specialybės rezidentūrą. Išsirinkau dietologiją. Kodėl? Tuo laiku laukiausi vaikelio, tad labai domino mitybos, dietų klausimai. Supratau, kad tai bus ne tik viena iš labai populiarių, bet ir naudingų specialybių.

Kita alternatyva buvo psichiatrija. Beje, ir dirbant dietologu reikia turėti daug psichologinių įgūdžių.

Kokio produkto nesate valgiusi ir nenorėtumėte ragauti?

Dažniausiai naują produktą stengiuosi bent paragauti, kad žinočiau, skanu ar neskanu. Skonio pomėgis nuolat keičiasi: kažkada nemėgau alyvuogių, o dabar jau jas mėgstu, taip pat pradėjo patikti pelėsinis sūris - kuo daugiau ragauji, tuo daugiau patinka. Išragauti naujoves reikia ir kaip dietologei - turiu žinoti, kokie yra patiekalai, nauji produktai, kokia jų maistinė ir energetinė vertė.

O bulvių traškučiai, kiti sveikais nelaikomi produktai?..

Bulvių traškučiai niekada netraukė, bet kartais su kompanija suvalgau vieną kitą. Jei labai norisi, galima viską valgyti, nieko blogo nuo vieno karto neatsitiks, bet neturi tai būti valgoma kas dieną ar išstumti kokį pagrindinį valgį.

Vasarą valgau ir ledus, renkuosi sveikesnius, atsižvelgdama į maistinę vertę, kad daugiau būtų pieno ar grietinėlės.

Ar visada laikotės dietologijos taisyklių? Nesunku?

Taip, tai mano gyvenimo būdas. Pradėti tinkamai maitintis nėra sunku. Laikomės šeimoje režimo – yra laikas pusryčiams, pietums ir vakarienei. Šeima žino, kad valgymas prieš miegą neleidžiamas.

Vaikams laikytis režimo ir sveikos mitybos taisyklių gal kiek sunkiau. Kiekvienas turi savo mėgstamus patiekalus. Vyresnioji nemėgsta košės, o mažieji mielai valgo. Tačiau svarbiausia – įpratinti prie sveiko maisto nuo mažens, tuomet jis bus mėgstamas.

Aš pati vaikystėje košių nemėgau, bet pradėjau valgyti – ir dabar rytas prasideda arba nuo košės, arba nuo varškės. Paauglystėje ir varškė buvo neskanu, o dabar labai skanu. Rytais būtinai geriu kavos, pusvalandį po pusryčių.

Dažnai manęs klausia, kokios dietos laikausi. Jokios dietos nesilaikau - laikausi sveikos mitybos principų.

Ar mėgstate gaminti? Ar šeimoje kas nors padeda virtuvėje?

Mėgstu, jei nemėgčiau – vis tiek reikėtų, nes kai trys vaikai, tenka suktis virtuvėje. Labai mėgstu daržoves, šviežių arba troškintų daržovių man turi būt prie kiekvieno valgio. Kuo paprasčiau - tuo skaniau, toks principas tinka ir vaikams.

Vyras virtuvėje padeda, jis net geriau gamina nei aš. Kai turi laiko, jis mus palepina valgiu, pusryčius pagamina.

Dėl kokių priežasčių kreipiasi į jus pacientai? Ar visada jie išgirsta ir paiso patarimų?

Yra trys pacientų grupės: tie, kurie kreipiasi dėl didelio svorio, kiti dėl ligos, treti konsultuojasi, nes nori daugiau žinoti apie tai, ar gerai maitinasi, kad ateityje neturėtų svorio ar sveikatos problemų. Dažniausiai kreipiasi dėl nutukimo, šią ligą lydi ir kitos - cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija. Jei tuo metu papildomos ligos nebūna, neilgai trukus, jei nieko nekeičia, suserga.

Ar pasiseks koreguoti mitybą, priklauso nuo žmogaus motyvacijos. Jei motyvacija silpna, būna labai sunku. Todėl mes, dietologai, turim turėti psichologinių įgūdžių, kad tą motyvaciją išlaikyti svorį, keisti gyvenimo būdą pakeltume.

Nors po konsultacijos žmogus išeina motyvuotas, gana dažnai laikui bėgant ji krenta. Tai normalu, gali kartais ir nepasisekti, svarbiausia sugrįžti atgal konsultacijai ir kartu išanalizuoti priežastį, kodėl nepasisekė laikytis rekomendacijų.

Ar mityba turi didelę reikšmę sveikatai? Ar gali išgydyti ligas?

Bet kokios ligos mityba neišgydys. Bet 50 proc. sveikatos priklauso nuo mitybos. Todėl siūlyčiau visiems peržvelgti mitybos įpročius, kad jie nesąlygotų ligos išsivystymo. Sveikatos labui pati laikausi sveikos mitybos piramidės principo, apie jį pasakoju ir klientams.

Ar Jūs pati bijote priaugti svorio?

Aišku, bijau. Kaip kiekviena moteris, noriu būti graži, normalaus svorio. Iš prigimties esu liekna, bet genetinį polinkį pilnumui turiu.

Kaip vertinate plačiai siūlomus maisto netoleravimo testus?

Yra jų įvairių: patikimų ir ne. Priklauso nuo žmogaus, ar yra ryškūs klinikiniai kokio nors maisto netoleravimo požymiai – šiuo atveju galbūt tikslinga atlikti tą testą, bet prieš tai būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Tačiau neverta ieškoti stebuklo – reikia tiesiog padėti sau laikantis sveikos mitybos įpročių. Dažniausiai užtenka to.

Koks jūsų šeimos idealus savaitgalis?

Dažniausiai vyras ruošia pusryčius, kavą, leidžia mamai ilgiau pailsėti. Visa šeima susėdame prie stalo ir pusryčiaujame. Paskui einame pasivaikščioti į parką, pasivažinėti dviračiais. Stengiamės dieną leisti kartu visa šeima. O jau vakaras – mudviejų, vaikus paliekame seneliams ir einame į miestą, teatrą, kavinę ar kiną.

Ko jus išmokė vaikai?

Vaikai moko mane kantrybės, diplomatiškumo, lankstumo.

Dietologės Žanos Antonovos rekomenduojami receptai

Trinta moliūgų sriuba. Daržoves – bulves, morkas, svogūnus, moliūgus – supjaustyti stambiais gabaliukais, užpilti trupučiu vandens ir virti. Kai daržovės suminkštėja, įdėti druskos, apkeptą česnaką arba įspausti jo sulčių. Galima pridėti kumyno, jis suteikia aštrumo, kitų mėgstamų prieskonių. Sutrinti.

Labai skanu užtarkuoti kietojo sūrio. Galima ant viršaus uždėti apkepintų kepenėlių arba moliūgų sėklų, užpilti grietinėlės. Skanu su skrudinta duona.

Grikių košė su cukinija pusryčiams. Grikiai užpilami nakčiai vandeniu, ryte užtenka pašildyti. Cukinija sutarkuojama ir įdedama į pašildytą košę.

Cukinijos užkandėlė (tinka ir prie garnyro). Cukinija supjaustoma griežinėliais. Gaminamas užpilas: sumaišyti medų, balzaminį actą, aliejų ir išspaustą česnaką. Užpilti cukinijas. Leisti pasimarinuoti 10-15 min. Skanaus!


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 2 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (3)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos akinių lęšius kompensuos visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams
Netrukus įsigalios akinių lęšių kompensavimo pokyčiai. Nuo balandžio 1-osios visiems vaikams iki 7 metų akinių lęšiai bu...
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų