Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Buitiniai diagnostikos testai nepakeis gydytojo, bet gali suteikti informacijos

Živilė Aleškaitienė | Šaltinis: vlmedicina | 2014-10-21 00:01:24

Ką daryti, kai kažką lyg ir truputį skauda, bet nesinori dėl menkniekio eiti į polikliniką? Arba jeigu nuo užsiregistravimo iki vizito pas gydytoją reikia palaukti keletą savaičių? Savo sveikatai neabejingi žmonės gali savarankiškai, namie atlikti įvairius medicininės diagnostikos testus: pavyzdžiui, jeigu vaikštinėjant po mišką įsisiurbė erkė ir atsirado paraudimas, galima pasidaryti Laimo ligos testą – juo esą galima greitai pasitikrinti, ar į kraują nepateko užkratas.

 

Kraujas iš piršto
Diagnostikos testams atlikti tereikia lašo kraujo arba kelių dešimčių mililitrų šlapimo. Algirdo Kubaičio nuotr.

 

Tarp kitų naujų diagnostikos testų – virškinimo sistemos sutrikimo testas, padedantis aptikti slaptą kraują išmatose – tiesiosios žarnos vėžio simptomą. Šį testą rekomenduojama atlikti vyresniems nei 45 metų žmonėms.

Alergijų testas padeda nustatyti, pavyzdžiui, ar prasidėjęs čiaudėjimas yra alergijos, ar kitos ligos simptomas.

Testą skrandžio bakterijai Helicobacter Pylori nustatyti rekomenduojama atlikti tuomet, kai dažnai pajuntamas skrandžio rūgšties refliuksas. Testas gali parodyti, ar organizme nėra bakterijų, sukeliančių skrandžio opą ar vėžį.

Moterys, sulaukusios 45-55 metų, pastebėjusios įvairius sveikatos sutrikimus – karščio pylimą, nemigą, širdies plakimą, burnos opą, dantenų uždegimą, plaukų slinkimą, osteoporozę, šaltkrėtį ar padidėjusį prakaitavimą – gali pasidaryti menopauzės pradžios testą.

Vyrams skirtas prostatos testas leidžia patikrinti fiziologinę prostatos būklę, padeda anksti aptikti prostatos vėžį.

Geležies trūkumo testas gali praversti intensyviai sportuojantiems žmonėms, vaikams, paaugliams, nėščioms ir žindančioms moterims, t. y. tiems žmonėms, kuriems dėl geležies trūkumo organizme potencialiai gresia mažakraujystė.

Gydytojai nepasitiki

Daug ligų, tarp jų ir Laimo liga, yra klastingos: jų neįmanoma aptikti tol, kol jos kaip reikiant neįsisiautėja mūsų organizme. Nustačius tokias ligas jų pradinėje stadijoje galima ne tik lengviau ir greičiau pasveikti, bet ir sutaupyti nemažai pinigų, kuriuos reikėtų skirti brangiems vaistams ar procedūroms. Bet reikia kai ką žinoti ir apie pačias ligas.

Vilniuje esančios UAB „Mano šeimos klinika“ šeimos gydytoja Jūratė Ivanauskienė perspėja, kad ne viskas taip paprasta – atlikus testą iškart po erkės įkandimo rezultatas būtų neigiamas. „Reikia palaukti 10-14 dienų, kad paaiškėtų, ar yra boreliozės (Laimo ligos) užkratas. Kartais net profesionaliais tyrimais, atliekamais sertifikuotose laboratorijose, negalima pasikliauti visu šimtu procentų ir jie ne visada padeda iš karto aptikti esamas ligas“, – sako ji.

Gydytoja J. Ivanauskienė teigia apskritai nesanti prieš buitinius diagnostikos testus, tačiau nerekomenduoja jų savo pacientams kaip svarbaus ligų nustatymo būdo: „Pirkti tokius testus ar ne – kiekvieno žmogaus asmeninio apsisprendimo reikalas. Jeigu jaunas žmogus pasidaro testą ir šio atsakymas neigiamas, tai galbūt jis rimtų sveikatos problemų ir neturi. Bet jeigu žmogus vyresnio amžiaus, vis tiek egzistuoja didesnė ligos tikimybė, ir net jeigu testo rezultatas neigiamas, aš vis tiek negaliu jo palikti be atitinkamo profesionalaus tyrimo. Aišku, jeigu testas parodo teigiamą rezultatą, tada akivaizdu, kad reikia pradėti gydytis nuosekliai“.

Vilniaus Centro poliklinikos šeimos gydytoja, nenorėjusi sakyti savo pavardės, išreiškė griežtesnę nuomonę dėl vaistinėje parduodamų testų: „O kaip man žinoti, ar tie testai patikimi? Netikslūs rezultatai gali ir paniką sukelti“.

Testai – pažangesnio mąstymo žmonėms?

Vaistinės „Efarma“ vadovė Eglė Paulauskė pastebi, kad namie skirti naudoti diagnostikos testai pastaruoju metu ėmė vis labiau populiarėti: „Mažai tikėtina, kad gydytojai imtų patys siūlyti šiuos testus savo pacientams. Jie visada pirmenybę teiks brangiems laboratoriniams tyrimams, nors jų rezultatai irgi ne visada tikslūs ir patikimi“.

Kaip pavyzdį E. Paulauskė pateikia celiakijos (glitimo netoleravimo) nustatymo testą: „Celiakija – tokia liga, kuri turi daug skirtingų simptomų, o žmogui atrodo, kad jis serga daug ligų vienu metu. Tai gali būti nuolatinis viduriavimas, pilvo skausmai (tempimas), svorio kritimas, odos ligos (herpetiforminis dermatitas), nuolatinis nuovargis. Yra nemaža tikimybė, kad poliklinikoje ši liga arba nebus nustatyta, arba jai aptikti bus sugaišta daug laiko. O atlikus paprastą testą galima greitai nustatyti celiakiją ir tiesiog liautis valgyti produktus su glitimu. Ir, beje, ši liga nėra tokia jau reta, kaip gali pasirodyti“.

Apskritai, pasak E. Paulauskės, žmonės, besirūpinantys savo sveikata, informacijos apie savo negalavimus ar simptomus dažnai pirmiausia pradeda ieškoti internete ir tuos testus atranda patys. Internetu juos ir įsigyja: „Yra juk visokių žmonių – kai kam labai nejauku eiti į vaistinę ir ką nors pirkti kitų pirkėjų akivaizdoje, kai kam baisu eiti pas gydytoją tikrintis dėl „nepatogių“ žarnyno ar šlapimo takų ligų, ypač jei nėra tikri dėl jų. Aišku, jeigu žmogus pasidaro testą ir pamato, kad rezultatas teigiamas, tada nebelieka abejonių dėl to, ar yra priežastis eiti pas gydytoją“.

Testas
Taip atrodo diagnostikos testo instrumentai, skirti paimti kraujo iš piršto. Živilės Aleškaitienės nuotr.

Diagnostinius testus labiau perka būtent jauni žmonės. „Nors testai nėštumui ar gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti jau daug metų yra laikomi įprasta diagnostine priemone, kuria gydytojai pasitiki, vis dėlto naujieji testai, galima sakyti, kol kas dar ateities dalykas“, – sako ji.

E. Paulauskė perspėja, kad jeigu žmogaus organizmą yra apėmęs bendras uždegimas, bet kuris diagnostikos testas gali rodyti teigiamą rezultatą, todėl ji irgi nesiūlo pasikliauti vien tik buitiniu diagnostikos testu. „Vis dėlto tai būtų savigyda blogąja prasme, todėl jei yra abejonių dėl savo sveikatos būklės, būtina kreiptis į gydytoją“, – mano ji.

Populiarėja pasaulyje

Diagnostikos testams atlikti tereikia lašo kraujo arba kelių dešimčių mililitrų šlapimo. Jų pakuotėse yra naudojimo instrukcijos (jų būtina kruopščiai laikytis, kad nenukentėtų rezultatų tikslumas), visi reikiami instrumentai, viskas sterilu ir paruošta naudoti. Gamintojų teigimu, testų patikimumas svyruoja nuo 90 iki 99 proc., jiems atlikti nereikia specialių žinių, o rezultatai gaunami maždaug per 15 minučių.

Pasaulyje egzistuoja dviejų rūšių buitiniai diagnostikos testai. Vadinamasis „Test Kit“ yra toks testas, kai žmogus pats paima mėginį, pats atlieka testą ir perskaito rezultatą. Naudojant vadinamąjį „Collection Kit“ testą žmogus pats paima mėginį, bet išsiunčia jį į laboratoriją, o rezultatus po kelių dienų ar savaičių sužino telefonu arba internetu.

JAV vaistinėse galima rasti netgi tokių butinių diagnostikos testų, kurie padeda aptikti narkotikus. Tėvai gali privačioje namų aplinkoje patikrinti, ar jų paaugliai vaikai nepradėjo svaigintis ir laiku užkirsti kelią nepataisomai žalai.

Amerikiečiai netgi gali nebrangiai nusipirkti tėvystės (DNR) testą. Paėmę mėginį ir išsiuntę jį į laboratoriją, rezultatus gali sužinoti po dviejų dienų. Tiesa, jie dar privalo sumokėti „laboratorijos mokestį“, kuris yra kone penkis kartus didesnis negu kainuoja pats testas.
 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų