Klausimas. Kuo naudingi brokoliai? Kaip juos paruošti, kad išliktų kuo daugiau vertingų medžiagų?
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Brokoliai turi daug mineralinių medžiagų - kalio, kalcio, geležies, chromo, todėl esant nervų sistemos sutrikimams ar širdies nepakankamumui rekomenduojama juos įtraukti į mitybą.
Svarbu: brokoliai, ruošti garuose, turi cholesterolį mažinančių savybių. Žali brokoliai taip pat pasižymi šia savybe, bet mažiau nei ruošti garuose.
Apskritai, jei norime išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų, esančių brokoliuose, patariame juos ruošti tik garuose ar valgyti žalius.
Vitaminų, tirpių vandenyje, - B, folio rūgšties ir ypač daug vitamino C - yra net daugiau nei citrusiniuose vaisiuose.
Brokoliai - svarbus riebaluose tirpaus vitamino D, kurio daugeliui mūsų šalies gyventojų stinga, šaltinis. Taip pat geras vitaminų A (gausu betakarotinų) ir K šaltinis.
Padeda apsisaugoti nuo skrandžio opos, vėžinių susirgimų. Brokoliuose esanti reta medžiaga -s ulforafanas geba neutralizuoti bakterijas, sukeliančias onkologines ligas ir opaligę.
Turi daug flavanoidų (antioksidantų) - kaempferolio, pasižyminčio uždegimą, alergiją mažinančiu poveikiu.
100 g brokolių: 29 kcal; 3 g baltymų; 5,7 g angliavandenių; 0,4 g riebalų; 2,5 g skaidulų.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.