Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Kuriose pasaulio šalyse geriausia išeiti į pensiją

Audrė Bartaševičiūtė | 2014-09-16 00:01:03

30 metų gyvuojantis žurnalas „International Living“ išleido kasmetinę apžvalgą apie šalis, kuriose geriausia išeiti į pensiją. Laiminga ir soti pensija priklauso ir nuo šalies sveikatos apsaugos sistemos, tad sveikatos apsauga buvo vienas iš faktorių, nulėmusių, kokios šalys pensininkams „draugiškiausios“.

Pasaulis
Gal kada ateityje ir mes galėsime sau leisti po pensijos susikrauti daiktus ir įsikurti vienoje iš sveikatai bei pensijai palankių šalių. © Fotolia.com

Apsvarstyti tokie rodikliai, kaip pacientų skaičius gydytojui, ligoninės lovų skaičius tūkstančiui pacientų, populiacijos dalis, pasiekianti švarų vandenį, kūdikių mirtingumo dažnis, visuomenės sveikatos išlaidos, procentiškai tenkančios šalies BVP. Susumavus visus rodiklius, į priekį išsiveržė penkios šalys.

Prancūzija

Į pirmą vietą išsiveržė Prancūzija. Prancūziją, kaip šalį, kurios sveikatos apsaugos sistema geriausia ir pacientui prieinamiausia, jau ne kartą buvo įvertinusi ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Nepaisant sočios ir riebios nacionalinės virtuvės, pomėgių užsitraukti cigaretę, išlenkti taurę vyno ir t.t., Prancūzija pirmauja pagal gyvenimo trukmę. O pastaraisiais metais ta gyvenimo trukmė tik ilgėja ir ilgėja. Prancūzijoje vyrai vidutiniškai gyvena 78 metus, o moterys – 85 metus. O šimtamečių Prancūzijos gyventojų skaičius per pastaruosius 10 metų išaugo dvigubai ir dabar siekia 15459.

Ne ką mažiau svarbus dalykas ir puiki sveikatos apsaugos paslaugų kokybė bei sąlyginai žema sveikatos draudimo kaina. Daugelis žmonių renkasi valstybinį sveikatos draudimą ir moka palyginti mažas įmokas.

Išlaidos, skiriamos vizitui pas gydytoją, irgi priklauso nuo to, ar pacientas kreipiasi į valstybinės įstaigos gydytoją, ar dirbantį privačiai. Tiesą sakant, vizito kaina nėra pati mažiausia, lyginant su kitomis šalimis. Tačiau Prancūzijoje gydytojai dažnai skambina pacientams į namus dėl jų sveikatos problemų, gydymo. Ir tai esant reikalui daro net naktimis, savaitgaliais, švenčių dienomis. Palaikomas aktyvus ryšys su pacientu, garantuojantis, jog paciento sveikata bus pasirūpinta kaip įmanoma geriau.

Urugvajus

Pietų Amerikos pietryčiuose esantis Urugvajus ne ką tenusileidžia Prancūzijai. Tiesa, labiausiai ši šalis įvertinta dėl plataus spektro sveikatos draudimo planų pasirinkimo. Pavyzdžiui, urugvajiečiai turi sveikatos draudimo rūšį žmonėms, kurie neišgali susimokėti už sveikatos draudimą visos kainos. Taip pat daugybę pacientui palankių privataus draudimo variantų bei vieną populiariausių gydymo ligoninėje planų, vadinamą „mutualista“. Apie itin palankų priėjimą prie sveikatos paslaugų pacientui šiltai atsiliepė ir „International Living“ korespondentas David Hammond. Urugvajuje daugiau nei septynerius metus gyvenantis vyras sako: „Asmeninė mano patirtis, susijusi su sveikatos apsauga Urugvajuje, yra tik teigiama. Sumos, kurias išleidžiu sveikatos draudimui, yra menkniekis, palyginus su sumomis Amerikoje“

Kaip geriausia vieta išeiti į pensiją, Urugvajus taip pat pirmajame dešimtuke. Ne tik dėl minėtų sveikatos apsaugos sąlygų, bet ir dėl įspūdingų vietovių, kraštovaizdžių, mažų nekilnojamo turto kainų.

Malaizija

Malaizija visai ne be reikalo laikoma šalimi, kurioje verta gydytis. Čia sveikatos apsauga - viena iš efektyviausių pasaulyje. Kaip ir viena iš pigiausių. Ne prasčiau nei Vakaruose parengtas ir puikiai kvalifikuotas medicinos personalas. Dėl itin mažų medicininių paslaugų kainų užsieniečiai Malaizijoje mėgsta papildomą privatų sveikatos draudimą. O privačių sveikatos draudėjų čia apstu ir nė vieno negalėtum išskirti, tad visi atsižvelgia į kainą. Nustebti gali ir dėl to, kad be jokio išankstinio užsirašymo pas gydytoją už vizitą čia sumokėsi tik apie 11 dolerių. Tas pats galioja ir vizitui pas dantistą.

Malaizija dar vadinama didžiausiu pensininkų rojumi visoje Azijoje. Šiltas klimatas, gražiausi paplūdimiai pasaulyje, kraštovaizdžiai, mažos nuomos, nekilnojamo turto ir pragyvenimo kainos ir aukščiausio lygio sveikatos apsaugos įstaigos, ligoninės. Daugelis gydytojų net šneka angliškai.

O kur dar išvystytos infrastruktūros, informacinės technologijos. Šioje šalyje lengva pradėti ir savo verslą. Be to, Malaizijoje nuo senų laikų gaji ypatingos pagarbos vyresniam žmogui kultūra.

Kosta Rika

Ketvirtojoje vietoje – centrinėje Amerikoje esanti Kosta Rikos Respublika. Čia sveikatos apsaugos sistema atitinka gana aukštus standartus ir yra viena geriausiai išvystytų visoje Lotynų Amerikoje. Kasmet tiek valstybinis, tiek privatus sveikatos apsaugos sektoriai yra nuolat tobulinami ir plečiasi. Atidaromos naujos ligoninės, perkama naujausia įranga, efektyviai parengiamas medicininis personalas.

Nepaisant plėtros ir tobulinimo, mokesčiai už medicinines paslaugas yra gana maži, lyginant su JAV ar europietiškomis kainomis. Privačios medicinos paslaugos taip pat prieinamos daugeliui gyventojų ir yra aukštos kokybės. Tokias paslaugas teikia trys didelės privačios ligoninės.

Nemažai Kosta Rikos gydytojų kalba anglų kalba, o išsilavinimą yra įgiję kuriame nors Europos, JAV ar Kanados universitetų.

Pasaulio sveikatos organizacija įvardino Kostą Riką kaip šalį, kurioje gyvenimo trukmė taip pat ilga. Prie to, ko gero, prisideda ne tik išvystyta sveikatos apsauga, bet ir puikus klimatas ar sveikas, šviežias, konservantų mažai turintis maistas.

Kas dar? Palyginti mažos vaistų ir odontologinių paslaugų kainos, pati sveikatos apsaugos sistema 60 metų stabiliai kontroliuojama valstybės. Užsieniečiams sąlygos čia taip pat palankios. Mokant mažus mėnesinius mokesčius už sveikatos draudimą, esant reikalui labai daug medicinos paslaugų ar procedūrų nieko nekainuos.

Įdomu ir tai, kad kosmetinės ir rekonstrukcinės procedūros, dažnai atliekamos dėl grožio, yra perpus pigesnės nei JAV, o tam naudojama pati pažangiausia technika. Taigi yra skatinamas vadinamasis medicininis turizmas.

Meksika

Medicininis turizmas čia irgi vyksta, mat sparčiai kylant medicininių paslaugų, procedūrų ir vaistų kainoms JAV, nemažai pacientų iš JAV sveikatos taisyti važiuoja būtent į Meksiką.

Privalumai čia irgi panašūs, kaip ir kitose pirmaujančiose šalyse: maži metiniai sveikatos draudimo mokesčiai, mažesni privataus sveikatos draudimo mokesčiai, lyginant su kaimyninėmis šalimis.

Amerikoje, susidedančioje iš dviejų žemynų, daugiausia pasaulyje nutukusių žmonių. Tačiau Meksika šioje srityje smarkiai neišsiskiria, o gyvenimo trukme taip pat niekas negali skųstis.

Tad gal kada tolimoje ateityje medicininiu turizmu, efektyvių ir pigių medicininių paslaugų paieška užsiimsime ir mes. Gal kada netgi galėsime sau leisti po pensijos susikrauti daiktus ir įsikurti vienoje iš šių nuostabių ir sveikatai bei pensijai palankių šalių.

Šaltiniai:

https://internationalliving.com/category/expat-advice/health-care/

https://internationalliving.com/2014/01/the-best-places-to-retire-2014/

https://www.huffingtonpost.com/internationallivingcom/best-countries-for-health-care_b_4773837.html

https://thepatientfactor.com/canadian-health-care-information/world-health-organizations-ranking-of-the-worlds-health-systems/


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų