Antradienis, 2024.04.16
Reklama

Kai nėštumas planuotas, į gimdymo palatą – su šypsena

vlmedicina.lt | 2014-09-19 12:16:39

Kūdikio gimimas – vienas didžiausių įvykių ne tik moters, bet ir visos giminės gyvenime. Kad šis įvykis atneštų džiaugsmą  – didelis Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) Moters ir vaiko klinikos medicinos personalo rupestis. Medikams atsakomybė dviguba – tenka rūpintis dviejų žmonių: motinos ir naujagimio gyvybe kiekvienu atveju, nes niekas nežino, kaip pasibaigs užsimezgusios gyvybės kelionė į šį pasaulį.

Linas Rovas ir Jonas Anužis
Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas ir Akušerijos skyriaus vedėjas Jonas Anužis ragina planuoti kūdikio pradėjimą ir išvengti sveikatos problemų nėštumo metu. Zitos Katkienės nuotr.

RŠL generalinis direktorius Petras Simavičius sako, jog Europos Sąjungos standartus atitinkančioje Moters ir vaiko klinikoje pasirengta motinos ir užsimezgusios gyvybės priežiūrai nuo pradžios iki naujagimio gimimo bei jo priežiūros, nes kūdikio besilaukiančioms moterims talkina profesionali medikų komanda, aprūpinta moderniausia medicinos įranga.

Laukimas neprarandant vilties

Stipriausias jausmas, lydėjęs joniškietę pedagogę Rasą Šiuipienę nelengvo nėštumo metu – didžiulė viltis. Net tada, kai ir medikai abejojo, ar pavyks išsaugoti nėštumą, jauna moteris tikėjo, jog viskas bus gerai.

Problemos dėl nėštumo prasidėjo 13 nėštumo savaitę. Moteris po netyčinės traumos darbe pradėjo kraujuoti. Atskubėjusi į Moters ir vaiko kliniką, buvo paguldyta į Nėštumo patologijos skyrių, kur teko praleisti 10 dienų.

„Lėlytės širdutė plaka“, - pradžiugino medikė, atlikusi echoskopiją. Rasa negalvojo apie tai, kad galėtų prarasti kūdikį, nors grėsmė ir buvo reali.

Po dešimties dienų, praleistų ligoninėje, grįžusi namo, jautėsi gerai ir, kaip pati sakė, gyveno labai aktyviai. Ir automobilį pati vairavo, ir į parduotuves ėjo bei prekes namo nešė, ir draugėms padėti skubėjo. „Negalėjau sėdėti vietoje“, - sako moteris.

„Gal veiklos buvo per daug“, - savikritiškai situaciją vertina Rasa. 36 nėštumo savaitę vėl teko skubėti į Moters ir vaiko klinikos Priėmimo skyrių dėl kraujavimo.

Šį kartą Nėštumo patologijos skyriuje praleido vos tris dienas. Priešlaikinis gimdymas prasidėjo ir neliko nieko kito, tik keliauti į gimdyklą.

29 metų gimdyvė žinojo prietarą, jog tam, kad gimdymas būtų sėkmingas, einant į gimdymo palatą reikia šypsotis. Deja, prieš tris dienas prasidėję sąrėmiai nuvargino ir Rasa nebepamena, šypsojosi ji ar ne.

Sąrėmių kančias pacientei buvo pasiūlyta malšinti burbulinėje vonioje, kurioje gimdyvė pasijuto išties geriau. Gimė 2 kg 735 gr svorio, 49 cm ūgio dukrytė. Prieš laiką gimstančio kūdikio gimdymo palatoje laukė didelis būrys medikų, kad laiku suskubtų, jei gimdymas komplikuotųsi.

Dukrelės atėjimu gimdyvės rūpesčiai nesibaigė. Jos dar laukė placentos pašalinimo operacija. Moterų konsultacijos gydytoja, pas kurią Rasa lankėsi ir nėštumo metu, sakė, jog dėl įvykusio kraujavimo placenta gali prilipti prie gimdos. Taip ir nutiko - pati placenta neatsiskyrė, teko ją šalinti.

Po gimdymo šeima užsisakė šeimyninę palatą. Moteris džiaugiasi, kad gali būti drauge su vyru Vaidotu. „Aš negaliu nei sėdėti, stotis sunku, tai nežinau, kaip su vaiku be jo tvarkyčiaus“, - sako Rasa.

Sutuoktiniai dėkingi ir Nėštumo patologijos skyriaus kolektyvui, kur nėštumo metu teko praleisti nemažai dienų, ir Akušerijos skyriaus personalui, kurio didžiulio dėmesio sulaukė gimdymo metu bei nuoširdaus rūpesčio jais ir naujagime, esant šeimyninėje palatoje.

Nėštumą reikia planuoti

Laiminga gimdyvė neieško kaltų dėl to, kad kūdikio atėjimas nebuvo labai sklandus. Mat trauma įvyko dėl nekalto kolegos pokšto mokykloje, o ji ir gydytojai darė viską, kad kūdikis gimtų sveikas. Joniškietė nuolat profilaktiškai sveikatą tikrindavosi Moters ir vaiko klinikos Moterų konsultacijų poliklinikoje, nėštumą planavo, čia lankėsi ir besilaukdama vaikelio, atliko genetinius tyrimus.

 Rasa ir Vaidotas Šiuipiai
Joniškiečiai Rasa ir Vaidotas Šiuipiai dėkingi Moters ir vaiko klinikos medikams, kuriems teko rūpintis ne tik komplikuotu nėštumu, bet ir nelengvu dukrelės gimimu. Zitos Katkienės nuotr.

Moters ir Vaiko klinikos direktorius Linas Rovas ragina visas moteris planuoti nėštumą.

„Moterų konsultacijų poliklinikos konsultacijų kabinete labai laukiamos moterys, kurios planuoja nėštumą. Nėštumo metu visos „pasislėpusios“ problemos iškyla, sukeldamos daug rūpesčių tiek būsimai mamai, tiek medikams“, - teigia medikas, nes puikiai žino, kas laukia, kai sveikatos problemos iškyla pastojus.

Daugelį problemų galima išspręsti iki nėštumo, kai galima gydyti endokrinines, infekcines ligas, kai galima taikyti ir specifinį gydymą, ir vaistus, ir gydymo bei diagnostinius metodus. Deja, gydytoją labai riboja gydymo galimybės, kai moteris yra nėščia, nes tenka tik stebėti besivystančią komplikaciją, o padėti jau galima labai mažai.

Nusprendus pradėti naują gyvybę į Moterų konsultacijų polikliniką patariama atvykti kartu su partneriu. Bus rekomenduota, kokius tyrimus atlikti dėl infekcijos kontrolės, vykdoma priešlaikinio gimdymo prevencija, preeklamsijos prevencija.

„Mes negalime visko numatyti ir viską pakeisti į gerą – galvoti, kad ateis pas gerą specialistą, ir jis išspręs visas problemas, klaidinga, nes nėštumo metu mažai kuo galima padėti“, - sako medicinos mokslų daktaras doc. Linas Rovas ir kviečia į konsultacijų kabinetą atvykti visas moteris, kai kyla baimių dėl artėjančio gimdymo, kurioms buvo atlikta Cezario pjūvio operacija ar gimdymas baigėsi bloga išeitimi: vaisiaus augimo sutrikimu ar žūtimi, buvusio gimdymo trauma, operacija. Jeigu jau nepavyko atvykti konsultacijai iki nėštumo, tai būtina tai padaryti pirmomis nėštumo savaitėmis. Priešlaikinio gimdymo prevencija, skydliaukės problemos, lytinių takų infekcijos nustatymas ir gydymas duoda geriausią efektą, jeigu priemonės yra taikomos iki 20-tos nėštumo savaitės. Todėl moterys turėtų atvykti ankstyvam prenataliniam skriningui, kurio metu bus įvertinta jos sveikatos būklė ir numatomos profilaktikos priemonės dėl galimų nėštumo problemų. Medikai prašo atvykti ne naktį, ne savaitgaliais, bet darbo metu. Iš anksto konsultacijai užsiregistravus, nereikia laukti eilės.

Teisingiausia, anot gydytojo, visus klausimus spręsti iki gimdymo. Juolab, kad Moters ir vaiko klinikoje dirbantys aukštos kvalifikacijos akušeriai ginekologai gali suteikti daugiau informacijos ir labiau padėti, nei šeimos daktarai ar pirminėje sveikatos priežiūroje dirbantys akušeriai-ginekologai.

Tyrimams - naujausios technologijos

Dažna pacientė, užsimezgus naujai gyvybei, pageidauja atlikti chromosominių pakitimų tyrimą, vadinamą genetiniu tyrimu. Klinikoje dirba gydytojai, pasirengę atlikti ankstyvo nėštumo ultragarsinį tyrimą dėl galimų chromosominių pakitimų, dirba ir patyrusi genetikė. Tad nėra jokio reikalo vykti į Kauno ar Vilniaus genetikos centrus, kai čia pat atliekami tie patys tyrimai.

„Jei kas neaišku – konsultuojamės su aukštesnio lygio konsultantais Genetikos centre. Mūsų dažnai klausia: „Kodėl šiaulietės važiuoja į Vilnių, jei tyrimai atliekami Šiauliuose?“, - stebisi vadovas. Medikai pastebi, jog šeimos gydytojai dažnai nurodo vykti į Genetikos centrą, vietoje to, kad, negaišdamos brangaus laiko, nešvaistydamos lėšų ir nerizikuodamos sveikata, nėščiosios tyrimus atliktų Moters ir vaiko klinikoje.

Juolab, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės Klinikinėje laboratorijoje diegiama nauja sistema. Atliekami tyrimai dėl Dauno ligos bei kitų genetinių anomalijų – daug tikslesni. Ši technologija - viena naujausių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Netolimoje ateityje klinikos duomenų bazė bus sujungta su Šeimos medicinos centru (Anglija) ir atsiras galimybė naudotis viso pasaulio vaisiaus chromosominių ligų duomenų baze. Pagal naują technologiją bus galimybė ištirti placentinį augimo faktorių, nustatyti riziką ankstyvai preeklampsijai, kuri vargina dažną nėščiąją.

„Situacija tampa labai pavojinga, kai sukyla kraujo spaudimas, didėja inkstų pralaidumas. Gali ištikti priepuolis, kurio metu gali žūti ne tik vaisius, bet ir moteris“, - sako patyręs akušeris-ginekologas.

Didžiausia problema ta, kad šie pokyčiai prasideda labai ankstyvo nėštumo metu, ir jei laiku nekoreguojami, pakitimai moters organizme išlieka visam gyvenimui. Toms moterims, kurios neišvengė preeklamsijos nėštumo metu, rizika mirti dėl širdies patologijos padidėja 50 proc. Jas po nėštumo bei gimdymo būtina stebėti dėl galimų širdies veiklos pakitimų.

Pati geriausia prevencija – išvengti preeklamsijos. Pasak L. Rovo, tik reikia laiku nustatyti tas moteris, kurioms reikia taikyti profilaktikos priemones. „Šį rudenį planuojama įdiegti naują technologiją, parengti specialistai, kurie galės dirbti pagal šią metodiką“, - džiugias perspektyvas atskleidžia gydymo įstaigos vadovas.

Naujam tyrimui jau dabar visos besilaukiančios moterys, kurioms iškyla sveikatos problemų, kviečiamos kreiptis į Moters ir vaiko klinikos Moterų konsultacijų poliklinikos registratūrą su šeimos gydytojo ar pirminės sveikatos priežiūros akušerio-ginekologo siuntimu. Tel. (8 41) 552 876 suteiks visą reikiamą informaciją.

Gimdykla
Akušerijos skyriuje – septynios modernios gimdyklos, šalia kurių yra ir burbulinė vonia gimdyvei, ir laukimo kambarys, kai naujo nario gimimo laukia visa šeima. Zitos Katkienės nuotr.

Svarbiausias tikslas – laiminga šeima

Moters ir vaiko klinikos kolektyvas siekia, kad kiekviena moteris iš gydymo įstaigos išvyktų sveika, kad sveikas išvyktų kiekvienas vaikas ir kad laiminga būtų visa šeima. Anot dr. Lino Rovo, labai svarbu, kad šeimos nariai nebūna ilgam atskirti vieni nuo kitų.

Nėštumo metu ne vienai moteriai prireikia medikų pagalbos ligoninėje ir tenka vykti į gydymo įstaigą. Nėštumo patologijos skyriuje yra įrengta stebėjimo palata, kurioje pacientė prižiūrima medikų, kai Priėmimo skyriuje nepavyksta greitai įvertinti sveikatos būklės. Išsiaiškinus problemą ir ją išsprendus, nėščioji išleidžiama namo. Dažnai moterys atvyksta dėl neaiškių skausmų pilvo srityje, kitoms atrodo, kad blogai jaučia vaisiaus judesius. Medikai pastebi, jog dažniausiai dėl šių skundų moterys atvyksta vakare arba naktį, nesvarbu, kad problemos vargino visą dieną. Atvykusios į klinikos Priėmimo skyrių neišleidžiamos namo, bet guldomos į stebėjimo palatą, kur atliekami tyrimai, skiriama reikiama priežiūra. Kai situacija paaiškėja, moteris nurimsta ir išvyksta namo.

Labai svarbu, kad šeimos gydytojai, įtarę problemą, nėščiąją siųstų ne į Priėmimo skyrių, bet į Moterų konsultacijų polikliniką, kur į daugelį klausimų galima atsakyti ir neprireikia stacionarinio gydymo, o medikai netrukdomi budėjimo metu, kai dirba tik keli budintys gydytojai, turintys teikti skubią pagalbą. Nėštumo metu per 80 proc. problemų galima išspręsti ambulatoriškai, o ne guldant į stacionarą. Priimamasis yra skirtas skubiai pagalbai: gydyti didelį skausmą, kraujavimą, kai tenka guldyti į ligoninę. Deja, nėštumo metu labai retai prireikia gydymo. Dažniausiai pakanka nustatyti priežastį ir ją pašalinti.

Gimdymas – šventė visai šeimai

Devyni nėštumo mėnesiai – ne liga, tad dažniausiai sveikos ir laimingos moterys sulaukia ir gimdymo dienos. Atvykusios gimdyti į Moters ir vaiko klinikos Akušerijos skyrių, kur įrengtos devynios gimdyklos, sulaukia aukštos kvalifikacijos specialistų dėmesio.

Atvykusi gimdyti moteris dažniausiai turi nėščiosios stebėjimo kortelę, kurioje nėštumą stebėjęs šeimos gydytojas ar pirminės sveikatos priežiūros akušeris-ginekologas registruoja nėštumo eigą. Pasak Akušerijos skyriaus vedėjo Jono Anužio, ši kortelė reikalinga pačių nėščiųjų ir kūdikio saugumui užtikrinti. Žinodamas nėštumo eigą, gimdymą priimantis gydytojas gali numatyti ir gimdymo eigą bei priimti teisingiausią sprendimą. Bet ir be nėščiosios stebėjimo kortelės gimdyvė bus priimta ir pagimdys.

Pasitaiko gimdyvių, atvykstančių be kortelės. Dažna jų nesilankė pas ginekologą nėštumo metu ir nežino nei mėnesinių ciklo, nežino, kiek tęsėsi nėštumas. Tokiu atveju sunku nuspręsti, ar nėštumas išnešiotas, ar ne. Kartais gimdyvei nustatomas padidėjęs kraujo spaudimas, bet moteris nežino, kada kraujospūdis pakilo. Gali būti, kad tai vystosi hipertoninė liga, bet gali būti ir nėščiųjų preeklamsija. Gimdyti moterį dažniausiai atlydi partneris, kuris ir būna gimdymo metu. Jei gimdyvę atlydi daugiau šeimos narių: tėvai, seneliai, vaikai, jiems įrengta budėjimo palata šalia gimdyklos, kurioje ir virtuvė, ir dušas. Ši paslauga kainuoja 200 litų. Dėkingi medikai visiems, kurie netrukdo stebėti ir prižiūrėti gimdyvę. „Norime, kad atvykusieji būtų tolerantiški personalo darbui, ko dažniausiai ir sulaukiame“, - sako skyriaus vedėjas J. Anužis.

Po gimdymo gimdyvėms suteikiamos puikios sąlygos. Jos gali gulėti vienvietėse palatose su naujagimiu, jei jis visiškai sveikas, arba be jo, kai kūdikį prižiūri profesionaliai dirbantys Naujagimių ir naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus medikai, vadovaujami neonatologės Virginijos Gedvilienės.

Akušerijos skyriuje įrengtos penkios šeimyninės palatos, kuriose gimdyvė po gimdymo gali kūdikį prižiūrėti drauge su partneriu. Mokamos paslaugos kainuoja nuo 60 iki 100 litų. Kaina priklauso nuo pasirinktos palatos dydžio. Planuojama įrengti dar dvi šeimų palatas, nes jos yra populiarios.

Gali gimdyvė pasirinkti ir akušerį-ginekologą, kuris priims nėštumą. Atvykstančio gydytojo, turinčio darbo sutartį Moters ir vaiko klinikoje, darbas įvertintas 695.40 Lt. Už šią paslaugą mokama klinikos kasoje.

Akušeriai ginekologai ir slaugytojos daro viską, kad gimdymas būtų džiaugsmas. Gimdymo kančioms palengvinti prie trijų gimdyklų įrengtos burbulinės vonios, kuriose dažnai skausmas atlėgsta, o gimdymas būna spartesnis. Sąrėmių skausmas bus mažesnis, pritaikius epidūrinę nejautrą. Nemokama procedūra taikoma ir gimdyvei pageidaujant.

Per praėjusius metus Moters ir vaiko klinikoje gimė 1991 naujagimis. Šiemet į pasaulį jau atėjo 1479 naujagimiai. Kiekvienas jų – džiaugsmingas naujas gyvenimas, kurio laimingą pradžią lydi Moters ir vaiko klinikos kolektyvas. Džiaugsmas ne tik tėvams – didžiulis džiaugsmas ir gydytojams, kai gimdymas sėkmingas, kai tėvai braukia džiaugsmo ašaras.

Zita Katkienė,

Respublikinė Šiaulių ligoninė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Saugumas kelyje: kodėl svarbu užsisegti saugos diržus
Saugumas kelyje labiausiai priklauso nuo vairuotojo įgūdžių ir atidumo bei automobilio techninės būklės. Transporto prie...
Lietuvoje vykdomas su demencija susijusių nuostatų tyrimas
Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International&ld...
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?
Ligonių kasos sulaukia klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus...
Ilgai trunkantis kraujavimas gali pranešti apie sunkią ligą
Patyrus nesunkią traumą, netrukus kraujas pradeda krešėti ir galiausiai nustoja bėgti. Tačiau hemofilija sergantiems žmo...
Klaipėdos universiteto ligoninė tobulins operacinių darbą su tarptautiniu ekspertu
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir opera...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų