Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ką turime žinoti apie šių metų gripo sezoną

vlmedicina.lt | 2014-09-30 10:17:30

Prasidėjus 2014-2015 metų gripo sezonui Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena tai, ką turime apie jį žinoti.

Vakcina
Redakcijos archyvo nuotr.

Kokio gripo sezono tikimasi šiais metais?

Europoje gripo epidemijos registruojamos kasmet, tačiau jų pradžia, intensyvumas ir trukmė labai skiriasi viena nuo kitos. Lietuvoje gripo epidemijos registruojamos ne kiekvienais metais. Gripo sezonai yra nenuspėjami ir gali labai skirtis vienas nuo kito.

Ar naujas gripo virusas cirkuliuos šį sezoną?

Gripo virusai - nuolat besikeičiantys, todėl yra tikimybė atsirasti naujiems gripo virusams.

Kada prasideda gripo aktyvumas ir kada registruojamas pikas?

Įprastai Lietuvoje sergamumo gripu pikas stebimas žiemos (gruodžio – sausio) mėnesiais. Kaip bebūtų, gripo aktyvumas gali prasidėti ankstyvą spalio mėnesį ir tęstis iki vėlyvo gegužės mėnesio. Gripo aktyvumas yra labai nenuspėjamas, gripo sezonas vienas nuo kito gali skirtis.

Ką turėčiau padaryti norėdamas pasiruošti gripo sezonui?

Pasaulio (ir Lietuvos) sveikatos organizacijos skiepus pripažįsta pagrindine gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų.

Rekomenduojama kasmet visiems asmenims vyresniems nei 6 mėnesių pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina.

Be skiepų yra ir kitų, nespecifinių gripo profilaktikos metodų: grūdinimasis, česnako, citrinos, medaus ir kitų maisto produktų, stiprinančių imunitetą vartojimas, kosėjimo-čiaudėjimo higiena, kontaktų ribojimas ir kt. Tačiau nei viena iš šių priemonių neapsaugo nuo konkrečios gripo viruso padermės, todėl šios priemonės ir vadinamos nespecifinėmis.

Ką turėčiau daryti, norėdamas apsaugoti savo artimuosius nuo gripo šį sezoną?

Rūpinantis savo artimųjų sveikata, reikėtų paskatinti juos pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Vakcinacija yra ypač svarbi asmenims, priklausantiems rizikos grupėms ir jų artimiesiems.

Jaunesniems nei 6 mėnesių vaikams persirgus gripu yra didesnė tikimybė išsivystyti gripo komplikacijoms, todėl jiems apsauga nuo gripo - ypač svarbi. Jeigu Jūs gyvenate kartu ar rūpinatės kūdikiu, jaunesniu nei 6 mėnesių amžiaus, Jūs turite pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina, siekiant apsaugoti kūdikį nuo gripo.

Taip pat nepamirškite ir kitų kasdieninių veiksmų, padėsiančių išvengti gripo: laikytis atstumo nuo sergančių gripu asmenų ir plautis rankas. Jeigu Jūs susirgote gripu, likite namuose, neikite į darbą ar mokyklą, taip apsaugosite kitus nuo gripo viruso platinimo.

Kada turėčiau pasiskiepyti gripo vakcina?

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, kadangi reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūniai, kovai su gripo virusu.

Negalima nuspėti gripo sezono pradžios, tačiau žvelgiant retrospektyviai, gripo sezono pradžia laikoma ankstyvas spalio mėnuo, pabaiga – balandžio-gegužės mėnesiai. Skiepytis šiuolaikiška inaktyvuota vakcina nepavojinga, net jei žmogus jau užsikrėtęs, o pati liga dar inkubaciniame periode. Vakcinoje esantys virusai yra inaktyvuoti ir suskaldyti į fragmentus, todėl jie negali daugintis ir tuo pačiu sustiprinti natūralios infekcijos.

Kada gripo vakcina pasieks Lietuvą?

Gripo vakcina yra gaminama privačių gamintojų, todėl laikas, kada vakcina bus pristatyta, priklauso nuo jų. Lietuvoje kasmet Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos įsigija numatytą kiekį gripo vakcinos dozių rizikos grupių asmenims skiepyti. Laikas, per kurį rizikos grupėms skirta vakcina, pasiekia Lietuvos gydymo įstaigas priklauso nuo daugelio veiksnių: vakcinos užsakymo ir pirkimo procedūrų įvykdymo, vakcinos pristatymo į gydymo įstaigas laiko. Įprastai, mokama gripo vakcina gydymo įstaigas pasiekia anksčiau (rugsėjo viduryje – spalio pradžioje), nei rizikos grupėms skirta vakcina.

Kur galėčiau pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina? 

Lietuvoje sezoninio gripo vakcina galima pasiskiepyti asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Jeigu Jūs neturite savo šeimos gydytojo, tokiu atveju galite kreiptis į bet kurią gydymo įstaigą ir savo lėšomis pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina.

Nuo kokių gripo virusų šiais metais saugos gripo vakcina?

Šiandien aplinkoje tarp žmonių cirkuliuoja šie trijų tipų gripo virusai: A(H1N1), A(H3N2) ir B tipo. Kiekvienais metais, viena ar dvi gripo virusų rūšys yra naudojamos gripo vakcinai pagaminti.

2014-2015 m. gripo sezonui skirtos vakcinos yra pagamintos, siekiant apsisaugoti nuo šių gripo virusų:

an A/California/7/2009 (H1N1)2009

an A/Texas/50/2012 (H3N2)

a B/Massachusetts/2/2012

Kiek efektyvi yra gripo vakcina?

Inaktyvuotos gripo vakcinos efektyvumas gali būti skirtingas, tai priklauso nuo gripo sezono ir skiepijamo asmens amžiaus, rizikos grupės.

Kiek ilgai gripo vakcina apsaugos mane nuo gripo?

Daugelis mokslinių studijų, atliktų skirtingais gripo sezonais, apimant įvairius gripo viruso tipus ir potipius, parodė, kad žmogaus imunitetas gripo virusams (natūraliai užsikrėtus arba pasiskiepijus) laikui bėgant mažėja.

Antikūnių mažėjimui įtakos turi keletas veiksnių - skiepijamo asmens amžius ir asmens sveikatos būklė (pvz., lėtinės, persirgtos ligos). Vyresnio amžiaus asmenys ir asmenys, su nusilpusia imunine sistema, negali pagaminti tokio pat kiekio antikūnių po skiepijimo, kaip sveiki asmenys, todėl jie gali sirgti lengva arba sunkia forma, tačiau išvengs sunkių gripo komplikacijų. Sveiki žmonės nuo gripo viruso yra apsaugoti visą sezoną.

Ar šių metų gripo vakcinoje esantys gripo viruso fragmentai atitinka aplinkoje šiais metais cirkuliuojančius gripo virusų tipus?

Neįmanoma garantuoti, kad gripo vakcinoje esantys gripo viruso tipai atitiks aplinkoje cirkuliuojančius gripo tipus. Vakcina yra gaminama stengiantis apsaugoti nuo gripo virusų, remiantis tyrimais, mokslininkų - ekspertų rekomendacijomis. Gripo virusai keičiasi nuolatos (tai vadinama driftu) – jie gali keistis nuo vieno sezono iki kito arba to paties sezono metu. Dėl šių veiksnių, visada yra galimybė, kad gripo vakcinoje esantys viruso fragmentai skirsis nuo tuo metu aplinkoje vyraujančių gripo virusų.

Ar gali gripo vakcina apsaugoti, jeigu jos sudėtyje esančios gripo dalelės yra kitokios nei aplinkoje cirkuliuojantys gripo virusai?

Taip, tik tokia apsauga nuo gripo viruso yra mažesnė. Svarbu nepamiršti, kad gripo vakciną sudaro trijų ar keturių virusų komponentai (priklausomai nuo vakcinos tipo), todėl net ir esant mažesniam efektyvumui nuo vieno viruso tipo, nuo kitų tipų apsauga bus.

Dėl šių priežasčių rekomenduojama skiepytis viso gripo sezono metu. Gripo vakcina yra ypač svarbi žmonėms ir jų artimiesiems, kuriems yra didelė rizika išsivystyti rimtoms gripo komplikacijoms.

Ar pasiskiepijęs gripo vakcina, vis tiek galiu susirgti gripu?

Taip, yra galimybė susirgti gripu, net jei buvote paskiepytas sezoninio gripo vakcina. Tai gali įvykti dėl šių priežasčių:

Jūs jau galite būti užsikrėtęs gripo virusu, prieš tai, kai pasiskiepijote. Jūsų imuninė sistema nespėjo pagaminti antikūnių prieš gripo virusą. Po vakcinacijos susidaryti Imunitetui , reikalingos 2 savaitės.

Jūs užsikrėtėte gripo virusu, kurio dalelių nėra sezoninio gripo vakcinos sudėtyje. Visuomenėje cirkuliuoja daugybė įvairių gripo virusų. Kasmet gyventojus stengiamasi apsaugoti nuo trijų ar keturių gripo virusų, kurie kaip tyrimai rodo, bus labiausiai paplitę artėjantį gripo sezoną.

Deja, kai kurie žmonės gali vis tiek susirgti gripu, nepaisant to, kad buvo skiepyti. Tai gali įvykti dėl skirtingų žmonių organizmo savybių, amžiaus, bendros sveikatos būklės.

Ar yra gydymas, jeigu susirgau gripu?

Taip. Jeigu susirgote, yra antivirusiniai vaistai, kurie gali ligos simptomus padaryti švelnesnius ir padėti greičiau pasveikti. Šie vaistai taip pat gali apsaugoti nuo rimtų gripo komplikacijų.

Lietuvoje gripo sezonas prasideda nuo 2014 m. rugsėjo 29 d. ir tęsiasi iki 2015 m. gegužės 17 dienos.

ulac.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų