Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Europos miestai mini Judriąją savaitę

vlmedicina.lt | 2014-09-17 15:03:16

Kiekvieną rugsėjį visose Europos Sąjungos šalyse organizuojama Europos judrioji savaitė, kuri prasideda nuo rugsėjo 16 d. Pirmadienis, rugsėjo 22-oji, daugelyje Europos miestų tradiciškai skelbiama Diena be automobilio.

Gatvė
Algirdo Kubaičio nuotr.

Europos judrioji savaitė tai visuomenės informavimo akcija, kurios metu siekiama paskatinti gyventojus naudotis visuomeniniu transportu, važiuoti dviračiais ir vaikščioti, taip pat paremti šias transporto rūšis ir investuoti į naują būtiną infrastruktūrą, tuo pačiu gerinti gyvenimo mieste kokybę.

Didžiąją praėjusio šimtmečio dalį miestai buvo planuojami motorinėms transporto priemonėms. Miestų teritorijos visoje Europoje buvo pertvarkytos sudarant palankesnes sąlygas automobiliams dažnai kitų transporto rūšių sąskaita. Dėl privačių transporto priemonių dominavimo miestai kenčia nuo spūsčių, taršos, triukšmo, dėl ko žmonės gyvena prastesnės kokybės ar kenksmingoje aplinkoje, kuri gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

2014 metų Europos judriosios savaitės tikslas – iš naujo įvertinti, koks mūsų požiūris į miesto erdvę, įsigilinti į žemės naudojimo ir gyvenimo kokybės ryšį. Šių metų šūkis „Mūsų gatvės – mūsų pasirinkimas“ akcentuoja transporto poveikį gyvenimo mieste kokybei ir būtinybę atkurti pusiausvyrą tarp erdvių, skirtų automobiliams, dviratininkams ir pėstiesiems, bei ragina žmones visoje Europoje kurti tokius miestus, kokiuose jie norėtų gyventi.

Dviratininkų ir pėsčiųjų poreikiai ilgą laiką buvo nuošalyje – šiemet tikimasi pamatyti judumo prioritetų permainas, kai dėmesio centre atsidurs tie, kurie naudoja tvarias ir nedidelį poveikį aplinkai turinčias transporto priemones.

Visame pasaulyje stiprėja judėjimas, raginantis „grąžinti“ miesto teritorijas žmonėms, gatves ir viešąsias erdves perskirstyti ir pertvarkyti žmonių naudai: automobilių stovėjimo aikštelės gali būti pertvarkytos į mini parkus, miesto gatvės gali būti naudojamos visuomenės reikmėms. Kiekvienas iš mūsų turi įtakos, kaip mes naudojame mūsų miestų erdvę ir kokiomis transporto priemonėmis važinėjame, mes patys galime pasirinkti prioritetą. Kartu vietos valdžios institucijos ir gyventojai gali sukurti miestus, kuriuose žmonės būtų pirmoje vietoje.

Sumanymas kartą per metus skelbti akciją „Mieste – be savo automobilio“ kilo 1998 m. Prancūzijoje. Šią idėją greitai perėmė ir kitos šalys, o 2000 m. parėmė Europos Komisija.

2001 metais 31 Europos valstybės ministrai ar įgaliotieji atstovai pasirašė deklaraciją, kuria pasižadėjo skatinti miestų savivaldos institucijas kasmet rugsėjo 22 d. rengti „Dieną be savo automobilio“ bei talkinti organizuojant šią tarptautinę akciją, o jos metu ypač daug dėmesio skirti visuomenės švietimui, populiarinti „žaliąjį“ transportą, raginti gyventojus vaikščioti pėsčiomis. Dienos be savo automobilio sėkmė paskatino akciją išplėtoti ir ją rengti visą savaitę.

2013 m. Europos judriosios savaitės renginiuose dalyvavo beveik 2 tūkst. miestų iš 47 valstybių.

Europos judriosios savaitės renginiai organizuojami ir Lietuvos savivaldybėse. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras kviečia Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus dalyvauti Europos judriosios savaitės (rugsėjo 16–22 d.) renginiuose ir prisidėti prie akcijos „Mieste – be savo automobilio!“ – bent šią dieną palikti automobilį ir keliauti kitomis transporto priemonėmis: dviračiais, paspirtukais, riedučiais, riedlentėmis, eiti pėsčiomis arba rinktis viešąjį transportą, o važiuojant automobiliu pavežti kaimyną ar kolegą ir taip mažinti transporto spūstis bei taršą, skatinti fizinį aktyvumą, bendruomeniškumą.

2014 m. rugsėjo 24–25 d. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Kauno miesto savivaldybė bendradarbiaudamos su Jungtinių Tautų Europos ekonomine komisija ir Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuru organizuoja tarptautinį seminarą, kurio tema – „Darnus judumas geresnei sveikatai ir aplinkai“, o šūkis – „Judėk permainų link“. Seminare dalyvaus ir apie savo patirtį pasakos pranešėjai, mokslininkai, ekspertai iš Lietuvos bei Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono šalių narių.

Renginio dalyvius, Kauno miesto gyventojus ir svečius kviečiame dalyvauti renginio metu organizuojamose judumo dviračiais bei fizinio aktyvumo skatinimo akcijose:

2014 m. rugsėjo 24 d. 17.00 val. naujo dviračių tako Šilainiai–Senamiestis prie Neries upės atidaryme ir dviračių žygyje. Šio maršruto ilgis – 9 km. Pradžia – Kuršių g., finišas – Rotušės aikštė. Naujasis dviračių takas eina Neries upės krantine, veda pro vaizdingą dviejų upių – Nemuno ir Neries – Santakos parką, Kauno pilį ir baigiasi Rotušės aikštėje. Akcijos dalyvius linksmomis melodijomis pasitiks Kauno miesto bigbendas.

2014 m. rugsėjo 25 d. 14.00 val. šiaurietiško ėjimo pratybose. Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras Kauno miesto gyventojams ir seminaro dalyviams surengs mokomąją šiaurietiško ėjimo pamoką ir įdomią pažintinę kelionę. Ji prasidės prie Kauno miesto savivaldybės ir drieksis per Laisvės alėją, Žaliakalnio istorinį funikulierių, Žaliakalnio gatves pro Ąžuolyną, įtrauktą į europinės svarbos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“, vieną populiariausių Kauno rekreacinių ir sporto zonų, iki „Žalgirio“ arenos. Šiaurietiško ėjimo ekskursija truks apie 2 valandas.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Ar visada sportas – sveikata? Kokios rizikos kyla sportuojantiems intensyviau
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tie...
Peršalimas – po žiemos nusilpusio imuniteto padarinys: kaip stiprinti organizmą pavasarį
Nors kalendorinis pavasaris jau įsibėgėjo, orai mus lepina ne visuomet. Prie pavasarinių temperatūrų kontrastų pridėjus...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų