Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Ką verta žinoti apie bėgiojimą paplūdimyje?

vlmedicina.lt | 2014-08-01 10:00:40

Užpuolus karštiems orams, daugelis bėgimo mėgėjų įprastus miesto takelius ir gatves mielai išmaino į miško, paūpio ar jūros pakrantę. Pasak vieno iš naktinio moterų bėgimo „We Own The Night“ trenerių Vitalijaus Kozlovo, nors bėgimas paplūdimio smėliu yra labiau malonumas nei profesionali treniruotė, tačiau čia galioja įprastam bėgimui būdingos taisyklės: apšilimas, tinkama apranga bei avalynė, reikiamo kiekio skysčių vartojimas.

Vitalijus Kozlovas
Vitalijus Kozlovas. „Ad verum“ nuotr.

„Profesionalūs bėgikai treniruotes paplūdimyje renkasi labai retai, nebent norėdami atsipalaiduoti po sunkios treniruotės, – sako V. Kozlovas. – Dažniausiai bėgančias paplūdimiu sutiksime dailiosios lyties atstoves“. Jam pritaria šiuo metu Klaipėdoje atostogaujanti Veronika Meškauskienė, teigianti, jog bėgti paplūdimiu daug smagiau, nei asfaltu, o peizažas bei jūros ošimas padeda labiau atsipalaiduoti, be to, minkštas pajūrio smėlis bėgimo metu ne taip žaloja sąnarius. Pasak moters, per atostogas ji visada randa laiko bėgioti paplūdimiu.

V. Kozlovas išskiria keletą tokio bėgimo privalumus. Pirmiausia, stiprinamas pėdos skliautas, todėl šis bėgimas labai tinkamas turintiems plokščiapadystę – tokiu atveju patartina rinktis nedidelių nuotolių (iki 3 km) bėgimą basomis. Kitas privalumas tas, kad keletą kartų prabėgus smėlio taku ir vėliau perėjus prie kieto pagrindo, pėdos atsispyrimas nuo jo tampa stipresnis, o tai ne tik palengvina patį bėgimą, bet ir stiprina kojas.

Štai keletas patarimų, besiruošiantiems bėgimui paplūdimyje:

Apranga. Bėgimui paplūdimiu V. Kozlovas siūlo rinktis šviesią, lengvą aprangą, geriausia, šortus ar pan. Karštą dieną patartina nepamiršti kepurės su snapeliu. Geriausias pasirinkimas būtų balta kepurė (atspindi šviesą) su juodu snapeliu (neakina akių).

Bėgimo bateliai. Nors daugelis bėgimą paplūdimyje įsivaizduoja tik basomis, V. Kozlovas pataria tuo nepiktnaudžiauti: „Bėgimas basomis gali nusodinti pėdos skliautą, o tai padidina galimybę susižeisti.Todėl siūlau kaitalioti treniruotes basomis paplūdimyje bei apsiavus, asfaltuotu taku“. Treneris teigia, kad bėgimui paplūdimyje labiausiai tinka bėgimo bateliai storesniu padu, kad pėda ne taip greitai pavargtų.

Apšilimas. Prieš pradedant bėgti, būtina atlikti apšilimo pratimus. Treneris siūlo juos pradėti nuo galvos ir pabaigti pėdomis. Pirmiausia reikia atlikti galvos, pečių, alkūnių, riešų, juosmens, kelių, pėdų sukimus, vėliau turėtų sekti tempimo pratimai. Didesnį dėmesį reikėtų skirti blauzdų raumenims, nes bėgant smėliu jiems tenka didžiausias krūvis. Po bėgimo reikėtų pakartoti tempimo pratimus, ypač blauzdų, šlaunų bei Achilo sausgyslių.

Atstumas. Pradedančiajam bėgikui geriausia pradėti nuo greito ėjimo paplūdimiu (2-3 km). Po kelių ėjimų galima pereiti prie lengvo bėgimo, įveikiant tokio paties atstumo distanciją. Kai pastebima, kad ji nubėgama jau lengvai, galima didinti atstumą nuo 500 m iki 1 km. Bėgioti paplūdimyje patartina 1-3 kartus per savaitę.

Vanduo. Bėgant prarandama daug skysčių ir mineralinių medžiagų, todėl labai svarbus prarastų skysčių papildymas organizme. Medikai pataria per dieną išgerti 2 litrus vandens, o jei tą dieną bėgiojama, reikia papildomai išgerti dar 1-2 l. Jei prieš treniruotę jaučiamas troškulys, galima išgerti vandens, tačiau nedaug, kad bėgant nebūtų diskomforto. Bėgant gerti nepatogu, tad patartina sustoti ir pagerti vandens mažais gurkšneliais. Po treniruotės jo galima išgerti daugiau – kol numalšinamas troškulys.

Treneris pastebi, kad bėgimas paplūdimyje siejasi ne tik su malonumu, bet ir su rizika: „Vienas didžiausių minusų, kad žmogus negali kokybiškai stipriai atsispirti nuo smėlio, nes bėgant pėdos praslysta. Dėl šios priežasties negalima pasiekti maksimalaus greičio, o fiziškai greičiau pavargstama, nei bėgant asfaltu. Be to, reikia nepamiršti, kad pėdose yra 25 proc. kaulų ir bėgant juos galima pažeisti labai greitai“.

Moterys, norinčios išgirsti daugiau naudingų patarimų apie bėgimą arba tiesiog išmokti rinktis saugesnį bėgimą, kviečiamos apsilankyti nemokamose, specialiai joms skirtose bėgimo treniruotėse. Jos vyksta kiekvieną trečiadienį, 19.00 val., sostinės Vingio parke. Nemokamų treniruočių metu taip pat ruošiasi ir būsimos naktinio moterų bėgimo renginio „We Own The Night“ dalyvės. Rugpjūčio pabaigoje vyksiančiame bėgime reikės įveikti vos 5 km, tad visos bėgimo entuziastės, norinčios išmėginti savo jėgas, gali registruotis interneto svetainėje: www.sheruns.lt.

„We Own The Night“ bėgimai, kasmet sutraukiantys tūkstančius moterų, vyksta tokiuose miestuose, kaip Londonas, Paryžius, Amsterdamas, Berlynas, Milanas ir kt. Lietuvoje jis organizuojamas antrą kartą ir šiais metais vyks rugpjūčio 23 d., Vilniaus senamiestyje.

Monika Pivoraitė,

„Ad verum“

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų