Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Intymioji moterų higiena: kaip išlaikyti pusiausvyrą?

Audrė Bartaševičiūtė | 2014-08-28 00:01:40

Intymių moters vietų higiena – ne ką mažiau svarbi nei kitų kūno vietų higiena ir priežiūra. Mat makšties mikrofloroje gyvena įvairios bakterijos ir toji mikroflora labai jautri vidiniams bei išoriniams faktoriams. Taigi ji lengvai gali pakisti ir sukelti ginekologines sveikatos problemas, infekcijas.

Moteris vonioje
Pagrindinis intymios higienos procedūrų ir priemonių tikslas – išlaikyti tinkamą intymių vietų pH. © Fotolia.com

Štai ilgiausią moters gyvenimo laikotarpį moters lytinius organus natūraliai saugo rūgštinis pH (4,5), neleisdamas išvešėti patogeniniams mikroorganizmams. Tačiau gabalinis muilas, intymiai higienai visiškai nepritaikyti prausikliai ir kitos prausimosi priemonės rūgštinę terpę naikina, kaip naikina ir natūralų apsauginį barjerą nuo bakterinių ar grybelinių infekcijų.

Taigi pagrindinis intymios higienos procedūrų ir priemonių tikslas – išlaikyti tinkamą intymių vietų pH. Kai kurios priemonės sumažina ir nemalonų kvapą, sudirgimą, po depiliacijos nuramina odą, gali būti naudojamos kaip pagalbinės priemonės, esant infekcijoms.

Vis dėlto per dažnas, per gausus intymios higienos priemonių naudojimas gali atnešti daugiau žalos nei naudos, todėl ir čia svarbu palaikyti pusiausvyrą.

Pagrindiniai intymios higienos principai

Taigi pagrindinis intymios higienos tikslas – palaikyti reikalingą rūgštinę terpę makšties mikrofloroje, išsaugoti sveikatai naudingą probiotinių pieno rūgšties bakterijų kiekį. Šių bakterijų fermentai naudoja epidermio ląstelių glikogeną ir išskiria pieno rūgštį, kuri ir leidžia palaikyti reikalingą rūgštinį pH. Be to, taip neleidžiama išgyventi ir daugintis patologiniams mikroorganizmams. Taigi saugioje ir neleidžiančioje sutrikdyti natūralios makšties mikrofloros priemonėje turėtų būti pieno rūgšties. Pantenolis, alantoinas, betainas pasižymi raminančiu ir drėkinančiu efektu, todėl jų taip pat gali būti. Švelnūs, nuo seno ginekologijoje naudojami medetkų, ramunėlių, hamamelio ekstraktai intymios higienos priemonėse malšins sudirgimus, paraudimus, ramins odą. Priemonių įvairovė taip pat didelė – nuo prausiklių, losjonų, putų iki intymios higienos servetėlių tiems atvejams, kai apsiprausti sąlygų nėra.

Intymi higiena ypatingais moters gyvenimo tarpsniais

Intymi higiena ypač svarbi tam tikrais gyvenimo tarpsniais. Pavyzdžiui, nėštumo metu. Pakitusi hormonų koncentracija organizme pakeičia ir intymių vietų pH – jis neutralėja. Todėl nėščiosios yra imlesnės makšties infekcijoms, uždegimams, sudirgimams. Tokia būklė nenaudinga ne tik nėščiajai, bet gali pakenkti ir kūdikiui. Todėl tinkama intymių vietų priežiūra labai svarbi.

Nėščiosioms verta žinoti, jog intymių vietų plovimas turėtų būti atliekamas iš priekio link išeinamosios angos ir niekada atvirkščiai. Taip pat reikia naudoti švelnias priemones, nenaudoti kempinių ir dėvėti orui pralaidų, natūralaus pluošto apatinį trikotažą. Pajutus perštėjimą, deginimą, pastebėjus išskyras būtina kreiptis į ginekologą, mat vien intymios higienos priemonės infekcijos ar uždegimo neišgydys. Tam reikalinga medicininė pagalba.

Ne mažiaus svarbu intymias vietas prižiūrėti ir po gimdymo. Pagimdžius vaikelį, padidėja tikimybė užsikrėsti stafilokokinėmis ar streptokokinėmis infekcijomis. Todėl dažnas plovimas yra svarbus, norint išvengti ne tik makšties, bet ir bet kurios kitos lytinės sistemos dalies, organų infekcijos. Tačiau geriausiai po gimdymo apsiplauti paprastu vandeniu, nenaudojant jokių priemonių.

Po kiekvieno apsilankymo tualete galima naudoti švelnias intymios higienos servetėles, mat taip bus apsisaugota nuo pavojingų bakterijų plitimo. Po gimdymo intymių vietų priežiūrai galioja panašios taisyklės, kaip ir nėštumo metu: prausti intymias vietas iš priekio link išeinamosios angos, naudoti švelnias priemones, nenaudoti tamponų, dėvėti natūralaus pluošto apatinius ir dažnai keisti įklotus.

Menopauzė – kitas gyvenimo tarpsnis, kai intymių vietų priežiūra moters sveikatai tampa vėl svarbi. Hormonų aktyvumas kinta, estrogenų ir progesterono koncentracija sumažėja. Dažnai menopauzę lydi ne tik psichologinis, bet ir fizinis diskomfortas. Atsiranda pokyčių ir intymiose zonose. Sumažėjęs estrogenų kiekis sumažina ir gleivių išsiskyrimą makštyje. Atsiranda nemalonus sausumo, perštėjimo, kartais – deginimo pojūtis. Padidėja imlumas infekcijoms. Menopauzės metu tinkamą intymios higienos priemonę parinkti labai svarbu. Rekomenduojama ieškoti priemonės su pieno rūgštimi, o priemonės pH turėtų būti ne toks rūgštus  – apie 5,5.

Vartoti ne tik pagrįstai, bet ir saikingai

Kokios yra intymios higienos rekomendacijos, paklausėme ir gydytojos akušerės ginekologės Ritos Banevičienės.

Anot ginekologės, intymiosios higienos moterys griebiasi ne vien todėl, kad nori būti ypač švarios: „Kartais to imamasi pastebėjus pagausėjusias išskyras iš makšties, pakitus jų kvapui, spalvai, kai pradeda erzinti niežulys, perštėjimas ir kt. Nors su tokiu negalavimu, vadinamu specifiniu arba nespecifiniu vulvovaginitu, susiduria daugelis įvairaus amžiaus moterų, tai mažai ištyrinėtas sveikatos sutrikimas. Jo diagnostika skurdi, apsiribojanti vien standartiniu tepinėliu, retais atvejais – pasėliu. Taigi dažniausiai pasikliaujama moters nusiskundimais“.

Ką specialistė pataria? „Naudojant intymios higienos priemones reikėtų atkreipti dėmesį, kad jų paskirtis nevienoda. Vienos jų palaiko makšties drėgnumą, kitos atkuria natūralią makšties bakterijų ekosistemą ar fiziologinę pH pusiausvyrą. Dar kitos - skatina epitelizaciją ar blokuoja patogeninių bakterijų prisitvirtinimą prie gleivinės. Todėl dėl galimos nusiskundimų kilmės ir priemonės pasirinkimo reiktų tartis su specialistu.

Intymių higienos priemonių vartojimas turėtų būti ne tik pagrįstas, bet ir saikingas. Prie ilgalaikės intymios higienos priprantama, ji tampa neveiksminga, gali alergizuoti ar duoti visai priešingą efektą: oda ir gleivinė išsausėja, erozuojasi, pagausėja išskyrų. Makštis ir vulva turi savo specifinę mikroflorą, kuriai būdingas savireguliacijos ir apsivalymo procesas. Jį sutrikdžius, viską atkurti kartais yra sudėtinga.

Į moters intymios srities higieną ar negalavimų korekciją, gydymą vertėtų žiūrėti holistiškai. Makšties gleivinės glikogeno kiekis, bakterinės floros sudėtis, gleivės, terpės pH yra individuali ir dinamiška: priklauso nuo menstruacinio ciklo ar moters gyvenimo etapo (nėštumo, gimdymo, menopauzės), nuo vartojamų medikamentų (taip pat ir kontraceptikų), naudojamų higienos priemonių, ligų. Tokiais atvejais, neįvertinus pagrindinės negalavimų priežasties, intymių higienos priemonių efektyvumas bus trumpalaikis.

Taip pat ypač svarbus moters seksualinis aktyvumas, partnerio susirgimai ir higieniniai jo įgūdžiai, apie ką mažiausiai kalbama.

Nors į intymios higienos priemones žiūriu gana skeptiškai, jas skiriu lubrikacijai, prieš ir po makšties operacijų, po specifinių kolpitų, bakterinės vaginozės gydymo“.

Šaltiniai:

https://www.thestar.com.my/Lifeclass="naujiena_width100" style/Health/2011/06/26/Intimate-hygiene/

https://www.trendsnhealth.com/feminine-hygiene-vaginal-hygiene/

https://www.inofolic.it/drupal/?q=en/printpdf/550

SOPHY project: an observational study of vaginal pH, lifeclass="naujiena_width100" style and correct intimate hygiene in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part II.Guaschino S, Benvenuti C; SOPHY Study Group.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų