Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Baisios ligos pavojus klerkų nuo kėdžių nepakėlė

taurageszinios.lt | 2014-08-19 10:46:34

Legioneliozė – nepagydoma liga, kuri sužaloja žmogaus sveikatą visam gyvenimui. Baisiausia, kad užsikrėsti ja galima savoje vonioje. Ir dėl pačios banaliausios priežasties – per žemos vandens temperatūros. Būtent taip atsitiko Kauno gyventojui – vyras apsikrėtė prausdamasis savo vonios duše. Iki nelaimės vienas žingsnis ir Tauragės V. Kudirkos daugiabutyje. Jo gyventojai sako jau beldęsi į visų atsakingų Tauragės institucijų duris, tačiau vietoj realios pagalbos sulaukė kelių „popierių“ – paprasčiausio atsirašinėjimo. Nė vienas atsakingas asmuo nepasirūpino ateiti iki daugiabučio ir patikrinti iš čiaupo tekančio vandens temperatūros. Dar absurdiškiau – gyventojams pasiūlyta praustis vienu metu, esą tuomet vanduo sušils, arba... pasiieškoti kitos gyvenamosios vietos.  

Rankų higiena
Redakcijos archyvo nuotr.

Vandens temperatūra – vos 19 laipsnių

V. Kudirkos g. 5-ajame daugiabutyje keletą mėnesių gyvenanti jauna šeima tokios problemos nepatyrė niekur kitur. Šešerių metų sūnelį auginanti pora sako, jog namo gyventojai per daugelį metų priprato, kad iš čiaupo vietoj karšto vandens teka vos drungnas – keliolika laipsnių tesiekiantis. Tokia situacija pavojinga – galima apsikrėsti legionelioze, praustis reikia beveik šaltu vandeniu, o mokėti kaip už karštą.

Tauragiškė S. daugybę kartų matavo karšto vandens temperatūrą. Kai kuriomis dienomis, jau ir gerokai nuleidus vandenį, ji tesiekia 19–20 laipsnių.

„Namo gyventojai priprato, taikstosi su tuo. Tačiau kai pasiūliau netylėti ir kreiptis į atsakingas institucijas, man pritarė. Tik nebetiki niekuo, sako, kad vis tiek niekas nepasikeis. Kai išgirdau naujieną, kad Kaune maudydamasis savo duše vyras apsikrėtė legionelioze, nors tame name karšto vandens temperatūra siekia 40 laipsnių, plaukai pasišiaušė. O tai kas pas mus? Kai namo gyventojai apie problemą žodžiu informavo atsakingas institucijas, vienos jų atstovas pasiūlė išeitį – išsikelti iš tokio namo, jei gyventi jame blogai. Esame pasibaisėję tokiu požiūriu“, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo jauna mama.

Paprašė įvertinti situaciją

Surinkusi kaimynų parašus moteris nusprendė nebekentėti ir prašymus pasirūpinti šio namo vandeniu išsiuntė į namą administruojančią „Tauragės butų ūkio“ bendrovę bei už gyventojų sveikatą atsakingam Tauragės visuomenės sveikatos centrui.

Abiem institucijoms moteris išdėstė savo nuogąstavimus, priminė, kad šio namo gyventojai jau ne kartą į jas kreipėsi pagalbos, tačiau niekas į prašymus nereaguoja. Esą niekas niekada net nebuvo atėjęs patikrinti vandens temperatūros.

„Mums neramu, kad vandenyje gali veistis legionelės, kurios gali sukelti pneumonijos ar Pontiako karštligės protrūkį. Kitose įstaigose liepia laukti namo renovacijos, sakė, kad tuomet sutvarkys. Bet kodėl aš ar kiti namo gyventojai turime mokėti už karštą vandenį ir dar bijoti dėl sveikatos? Name gyvena ir daugiau mažamečių vaikų. Kai kurios šeimos, bijodamos grėsmės sveikatai, įsirengė elektrinius šildytuvus. Tai nenormalu. Mokame už karštą vandenį, tačiau ši paslauga mums nesuteikiama“, – V. Kudirkos gatvės daugiabučio gyventojai rašo Tauragės visuomenės sveikatos centrui.

Moteris atsakingas institucijas informavo, kad kas rytą karšto vandens temperatūra šiame name tesiekia 19 laipsnių, o vakarais, kai daugiau namo gyventojų naudoja vandenį, temperatūra šiek tiek pakyla, tačiau tik iki 30 laipsnių. Redakcijai ji atsiuntė nuotraukas su termometro parodymais. Visuomenės sveikatos centro namo gyventojai paprašė įvertinti situaciją, išsiaiškinti sveikatos grėsmes gyventojams ir apie tai juos ir institucijas, atsakingas už karšto vandens tiekimą, informuoti.

Panašų kreipimąsi namo gyventojai išsiuntė ir „Tauragės butų ūkiui“.

Atsakė, kad namas senas

Atsakymo ilgai laukti neprireikė. Visuomenės sveikatos centras skundą iš gyventojų priėmė, tačiau realių veiksmų imtis nesiteikė. Gyventojus tik informavo, kad jį perdavė namą administruojančiai „Tauragės butų ūkio“ bendrovei.

Ši gyventojų skundą „ištyrė“ – atsiuntė gyventojams niekuo nepaguodžiantį raštą ir priminimą, kad šiame name karšto vandens temperatūra priklauso nuo jo vartojimo dažnumo. Reikėtų suprasti, kad kuo daugiau žmonių vienu metu leis iš čiaupo karštą vandenį, tuo jis labiau sušils. Namo gyventojai juokauja – tikriausiai reikėtų vienu metu visiems susitarti maudytis.

„Tauragės butų ūkio“ direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Petkus gyventojams paaiškino – tam, kad šio namo „vonių patalpose būtų užtikrintos sanitarinės sąlygos, turi pastoviai cirkuliuoti reikiamos temperatūros karštas vanduo“. Pasak K. Petkaus, namas senas, statytas 1970 metais, be karšto vandens gyvatukų, be cirkuliacinės linijos. Esą į karšto vandens sistemą išeinančio vandens temperatūra atitinka normas, bet bendroje namo sistemoje atvėsta ir vandens temperatūra priklausanti tik nuo namo bendrasavininkių vartojimo dažnumo.

2013 m. spalį šis namas priėmė sprendimą dėl modernizacijos. Pasak K. Petkaus, šiuo metu vyksta statybos darbų kartu su projektavimu prikimo procedūros. Esą kai namas bus renovuojamas, jame bus pertvarkomos ir karšto vandens sistemos.

Tačiau namo gyventojai redakciją informavo, kad konkursas dėl renovacijos jau buvo paskelbtas kelis kartus, tik iki šiol neįvyko, ir kada ir kas renovuos namą, kol kas neaišku.

Nepatenkinti tokiu atsakingų Tauragės institucijų požiūriu, V. Kudirkos g. 5 namo gyventojai skundus išsiuntė Sveikatos apsaugos ministerijai ir respublikiniam Visuomenės sveikatos centrui.

Kas yra legioneliozė ir Pontiako karštligė?

Legioneliozė – ūminė užkrečiamoji liga. Legionelės plačiai paplitusios aplinkoje: vandens telkiniuose, dumble, dirvoje, gamybinės ir visuomeninės paskirties objektų karšto ir šalto vandens apytakos sistemose. Dažniausiai legionelių randama oro kondicionieriuose, aušintuvuose, kompresorinėse, dušinėse, baseinuose, įvairioje medicininėje aparatūroje, naudojamoje kvėpavimo takams gydyti. Legionelioze užsikrėsti galima vietose, kuriose gali susidaryti vandens lašai. Užsikrečiama kvėpuojant oru, kuriame yra bakterijomis užkrėstų vandens lašų. Iki šiol atlikti tyrimai parodė, kad žmogus nuo žmogaus užsikrėsti negali. Šia liga gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės, bet dažniau vyresnio amžiaus asmenys.

Legionelių ligos (legionelinės pneumonijos) inkubacinis periodas – 2–10 dienų. Pakyla aukšta temperatūra (40°C), viduriuojama, žmogus gali vemti, sutrikti sąmonė, pasireiškia plaučių uždegimo reiškiniai: sausas kosulys, skausmas krūtinėje. Mirtingumas – 15–60 proc.

Pontiako karštligė – savaime praeinantis susirgimas, kuriam būdingas karščiavimas, raumenų ir galvos skausmai, sausas kosulys. Ligoniai pasveiksta negydomi per 25 dienas.

Pagrindinės legioneliozės rizikos mažinimo priemonės susijusios su tinkama vandens sistemų eksploatacija. Legionelos bakterijų dauginimuisi palankiausios sąlygos susidaro, kai vandens temperatūra yra nuo 20 iki 45 laipsnių, todėl karšto vandens temperatūra turėtų būti 50–60 laipsnių, o šalto vandens temperatūra žemesnė nei 25 laipsniai.

Ramunė Ramanauskienė,

taurageszinios.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų