Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Žaidynės baigėsi, Lietuvos atstovų krūtines puošia 17 medalių

vlmedicina.lt | 2014-07-17 16:19:43

Iškilminga uždarymo ceremonija viešbutyje „Le Meridiene“ trečiadienį baigėsi penkias dienas Vilniuje vykęs didelis tarptautinis renginys – XV-osios Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynės. Jas suorganizavo Lietuvos asociacija „Gyvastis“ ir Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais federacija (EHLTF).

Varžėsi 20 šalių atstovai

Žaidynėse, kuriose dalyvavo apie 180 sportuojančių žmonių iš 20 Europos šalių, Lietuvos atstovai savo amžiaus grupėse pelnė 17 medalių: šešis aukso, keturis – sidabro ir septynis – bronzos. Iš viso žaidynėse buvo išdalinta 800 medalių.

Žaidynių dalyviai rungėsi plaukimo, bėgimo, lengvosios atletikos rungtyse, dviračių varžybose, žaidė golfą, tinklinį, petankę, stalo tenisą, tenisą, badmintoną. Populiariausia šių žaidynių sporto šaka buvo lengvoji atletika.

E. Zymonas
Prezidentės D.Grybauskaitės vardo taurė įteikta Lietuvos komandos nariui E.Zymonui, iškovojusiam penkis medalius. Rasos Pekarskienės nuotr.

Lietuvos atstovų iškovoti apdovanojimai:

Lengvosios atletikos rungtys

59 metų vilnietis Vilgelmas Voitekian – šuolis į tolį, I vieta; rutulio stūmimas, I vieta.

36 metų Robertas Žebrys iš Utenos rajono – 1,5 km bėgimas, II vieta.

39 metų Egidijus Zymonas iš Raseinių rajono – šuolis į tolį, I vieta;  kamuoliuko metimas –  I vieta; rutulio stūmimas – II vieta.

38 metų vilnietis Arūnas Vasilkis – rutulio stūmimas, III vieta.

58 metų uteniškis Gintaras Rubinas – kamuoliuko metimas, II vieta.

Golfas

46 metų vilnietis Rimvydas Vekerotas – golfas, I vieta.

Plaukimas

E.Zymonas, I ir II vieta.

R.Žebrys – dvi trečiosios vietos.

48 metų Viktoras Januškevičius iš Šalčininkų rajono – III vieta.

Stalo tenisas

A.Vasilkis – III vieta.

26 metų vilnietis Antonas Popovas – III vieta.

4 kilometrų bėgimas

V.Voitekian – III vieta.

Prezidentės vardo taurė – lietuviui E. Zymonui

Tapo gražia tradicija, jog šias sporto žaidynes globoja valstybių, kuriose jos rengiamos, vadovai, karališkieji asmenys.

Lietuvoje vykusių sporto žaidynių globėja buvo šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos vardo taurė buvo įteikta geriausiam Lietuvos komandos, kurioje buvo 12 narių su persodintomis širdimis, dalyviui. Juo pripažintas Lietuvos komandos atstovas E.Zymonas, kuris iškovojo net penkis medalius – tris aukso ir du sidabro.

Po pereinamąją Europos federacijos įsteigtą taurę gavo geriausias sportininkas ir geriausia sportininkė. Jais buvo pripažinti suomė, buvusi olimpietė, su persodintais plaučiais gyvenanti Tuija Helander ir olandas, taip pat su persodintais plaučiais gyvenantis Martinas Oudemanas (Martijn Oudeman). Šie du sportininkai gavo ir asociacijos „Gyvastis“ taures, kurios su jais liks visam laikui.

Šie du sportininkai buvo apdovanoti ir specialiosiomis VHT taurėmis, kurias įsteigė Austrijos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais asociacija. Taip norėta padrąsinti dalyvius, gyvenančius su persodintais plaučiais.

Vienas iš Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais federacijos įkūrėjų, buvęs Prancūzijos transplantuotų žmonių organizacijos vadovas, dabar jau a.a. Žanas Markas Šarlot (Jean-Marc Charlot) įsteigė taurę jauniausiai tinklinio komandai. Jo vardo taurė teko Suomijos komandai.

Pereinamąjį Džefrio Finigano (Geoffrey Finnigan), pirmojo Europos širdies transplantacijos federacijos prezidento, apdovanojimą gavo geriausieji vyriausiosios amžiaus grupės sportininkai, kurie rungėsi vadinamojo rakečių sporto – teniso, stalo teniso bei badmintono – varžybose. Geriausia sportininke pripažinta olandė Lia Cost, geriausiu sportininku – prancūzas Fenyo Žanas Klodas (Fenyo Jean-Claude).

Specialųjį Lietuvos prizą jauniausiajam varžybų dalyviui gavo 15-metė olandė Renske van der Pilj su persodinta širdimi.

Tikslas – propaguoti donorystę

Kaip teigė Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais federacijos (EHLTF) vadovas airis Brendanas Giliganas (Brendan Gilligan), pats gyvenantis su persodinta donoro širdimi, XV-ųjų žaidynių organizavimas Vilniuje buvo puiki galimybė įrodyti visuomenei, kad ir po atliktos organų transplantacijos žmonės gali ir nori aktyviai gyventi, sportuoti. „Šios žaidynės – įrodymas, kad po transplantacijos pagerėja žmonių sveikata, jų gyvenimo kokybė. Tai suteikia galimybę komfortiškiau jaustis tiems pacientams, kurie dar tik laukia transplantacijos“, – kalbėjo B.Giliganas.

Kitas šių sporto žaidynių tikslas – propaguoti organų donorystę, padėkoti donorų šeimoms, sutikusioms paaukoti artimųjų organus ir išgelbėjusioms nepažįstamų žmonių gyvybes.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Ar visada sportas – sveikata? Kokios rizikos kyla sportuojantiems intensyviau
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų