Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Karštis muša rekordus: nevykę bandymai atsivėsinti gali labai blogai baigtis

delfi.lt | 2014-07-30 10:13:27

Nevykę bandymai atsivėsinti gali baigtis liga ar net mirtimi, įspėja medikai.

Kaip DELFI sakė Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė, staigus karšto šalto poveikis yra pavojingas, ypač vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms.

„Būtent jiems per karščius sunkiausia, ypač, jei serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau taip pat turime nemažai iškvietimų pas karščiuojančius vaikus. Atrodo, tvanku, tačiau neteisingai vėsindamiesi žmonės persišaldo“, - sakė gydytoja.

Ledas
Veiksminga atsivėsinimo priemonė - ant pulso taškų uždėti ledo kubeliai. Genovaitės Privedienės nuotr.

Prieš einant miegoti N. Dambrauskienė patarė atsigaivinti vėsiu dušu, palaipsniui vis labiau atšaldant vandenį. Lįsti iškart po labai šaltu – pavojinga.

„Tas pats pasakytina ir apie jūrą, kuri neseniai pas mus buvo vos 14 laipsnių šilumos. Tikrai nereikėtų tokiame vandenyje murkdyti įkaitusių mažų vaikų, o ir patiems lįsti iškart, neapsipratus“, - sakė specialistė, pabrėždama, jog moterims karšto šalto kontrastas provokuoja ir ginekologinius susirgimus.

Miegoti po šlapiais užklotais – beprotybė

N. Dambrauskienės teigimu, tvankią naktį nėra gerai būti tiesioginiame skersvėjyje, o ypač jame miegoti. Atrodo, taip vėsiau, tačiau „užmigęs žmogus gali persišaldyti, nes paryčiui nukritus temperatūrai atsibus jau sušalęs“.

Taip pat nepatartina miegoti įsivyniojus į šlapią paklodę. Jeigu labai tvanku, pakanka ją apipurkšti vandeniu, eiti miegoti neprisivalgius, vakarienei pasigaminti lengvų salotų, vaisių.

„Prieš naktį nereikėtų bijoti gerti daug vėsių, bet ne ledinių skysčių. Nesvarbu, kad dėl to gali reikėti kelis kartus per naktį keltis“, - patarė Klaipėdos greitosios pagalbos stoties vyr. gydytojo pavaduotoja.

Per karščius gaivintis lediniais gėrimais, neapsipratus lįsti į šaltą vandenį ar tvankią naktį bandyti užmigti užsiklojus šlapiais užklotais – beprotybė. Taip DELFI teigė ir gydytoja Vanda Pumputienė, įspėdama, jog karšto šalto kontrastas gali baigtis net mirtimi.

„Jeigu žmogus pakankamai gerai užsigrūdinęs, tai viską gali daryti. Tačiau neužsigrūdinusiems, vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms kontrastai - savižudybė“, - įsitikinusi Vilniaus greitosios medicinos pagalbos GMP paslaugos organizatorė.

Gydytoja pabrėžė, jog per karščius turėtume gerti tik kambario temperatūros vandenį.

Jei žmogus yra perkaitęs, jį ištikęs šilumos smūgis, ji pataria ant galvos pridėti vėsaus vandens kompresą, kūną apipurkšti vėsiu vandeniu. Bet ne šaltu - papildomas stresas organizmui būtų žalingas.

„Naktį susisukti į šlapią paklodę irgi būtų beprotybė – geriau jau įsijungti ventiliatorių. Nes jeigu žmogus apsiklos šlapiu apklotu ir dar bus skersvėjis, gali persišaldyti. Tada ir herpiai puola ir kitokios ligos, nes nosiaryjklėje ir aplinkoje pilna visokių virusų, kurie krintant organizmo atsparumui, pakyla. Pradeda skaudėti ausį, gerklę, nosį, kyla komplikacijos ir žmonės kviečiasi greitąją“, - atkreipė dėmesį V. Pumputienė.

Ant pulso deda ledo

Per karščius norintiems atsivėsinti patariama šaldytuve laikyti purškimo butelį ir kelis kartus per dieną vandeniu apsipurkšti veidą, kaklą. Vietoje vandens naudojama silpna žalioji arbata ne tik vėsina, bet ir saugo veido odą.

Labai paprasta ir, kaip teigiama, veiksminga atsivėsinimo priemonė - ant pulso taškų uždėti į audinį ar nosinę įvynioti ledo kubeliai, kuriuos ant savo pulso taškų riešuose arba ant kaklo užtenka palaikyti iki trisdešimties sekundžių.

Taip pat padeda ant sprando uždėtas vėsus audinys, vėsi vonelė kojoms. Puikiai atvėsina ir ant galvos užrišta šaltu vandeniu sudrėkinta skara.

Ieva Urbonaitė-Vainienė


Logo

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų