Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Lietuvos gyventojus labiausiai tonizuoja kava

silutesnaujienos.lt | 2014-04-09 11:32:15

Ir suaugę, ir paaugliai Lietuvoje daugiausia kofeino gauna su kava – 70 proc. šios medžiagos paaugliai suvartoja gerdami kavą, suaugusieji iš kavos gauna 80 proc. viso suvartojamo kofeino, rodo pirmą sykį šalyje atliktas reprezentatyvus kofeino tyrimas.

Puodeliai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Gerokai atsilikdama nuo kavos pagal gaunamą kofeino kiekį seka arbata. Nors jos išgeriama maždaug tiek pat kiek kavos, paaugliai su ja gauna apie 16 proc., o suaugusieji – apie dešimtadalį viso kofeino. Energiniai gėrimai paauglių kofeino racione užima 9 proc., tarp suaugusiųjų – 4,5 proc., dar mažiau užima kolos tipo gėrimai.

Trys populiariausi kofeino turintys produktai tarp paauglių ir tarp suaugusiųjų yra šokoladas, kava ir arbata. Absoliuti dauguma paauglių vartoja šokoladą (94 proc.), šiek tiek mažiau arbatą (67 proc.) ir panaši dalis – kavą (64 proc.). Tarp suaugusiųjų šie produktai pagal vartojimo paplitimą išsidėsto kitaip: dominuoja kava (84 proc.), o šokoladas ir arbata keliais procentais nusileidžia.

„Žiūrint į kofeino suvartojimą, Lietuvos gyventojai  yra tikri kavos mylėtojai. Suaugusieji kavos vartoja penktadaliu daugiau nei paaugliai – jų favoritas yra plikoma kava, tokios išgeriama vidutiniškai 64 puodeliai per mėnesį, tačiau tarp paauglių populiaresnės kitos kavos – Cappuccino, Latte, kava su pienu ir kitos – galbūt tai lemia ir populiarumas kavos išsineštinai. Taigi tiek paaugliai, tiek suaugę daugiausia kofeino gauna su kava, tačiau pagal suvartojamą kofeino kiekį nuo kitų šalių ypatingai nesiskiriame“, – sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius profesorius Rimantas Stukas.

Energinių gėrimų, kolos ir kakavos produktai tarp paauglių populiaresni nei tarp suaugusiųjų. Beveik du trečdaliai paauglių ir kas ketvirtas suaugusysis vartoja kolos tipo gėrimus; ketvirtadalis paauglių ir perpus mažiau suaugusiųjų vartoja kakavą, mažiau kaip trečdalis paauglių ir 8 proc. suaugusiųjų vartoja energinius gėrimus. 70 proc. paauglių šių gėrimų apskritai negeria, penktadalis – paragauja bent kartą per mėnesį, o dešimtadalis – bent kartą per savaitę.

„Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis, mažiau paauglių vartoja energinius gėrimus ir jie nėra tapę kasdieniniais – Europos šalyse energinius gėrimus vartoja apie du trečdaliai paauglių (67 proc.), mūsų šalyje vartojančių šiuos gėrimus yra apie 29 proc. O pagal gaunamą kofeino kiekį atitinkame Europos vidurkį – paauglių racione su šiais produktais gaunamas apie 9 proc. suvartojamo kofeino, iš kolos – apie 4 proc., tuo tarpu su kava paaugliai šios tonizuojančios medžiagos gauna kone dešimt kartų daugiau“, – lygino VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto dėstytojas Valerijus Dobrovolskis.

Kavą geriantys suaugusieji per mėnesį vidutiniškai jos išgeria 66, o paaugliai – 29 puodelius. Tarp pastarųjų tiek vaikinai, tiek merginos kavos išgeria panašiai. Tuo tarpu suaugusios moterys vidutiniškai per mėnesį išgeria 10 kavos puodelių daugiau nei vyrai.

Kalbant apie kitus kofeino turinčius produktus, tai Lietuvos gyventojas per mėnesį vidutiniškai išgeria 13 puodelių kakavos, 10 skardinių (0,25 l) energetinių gėrimų, suvalgo 8 plyteles (100 g) šokolado, 4 litrus kolos tipo gėrimų ir 6 puodelius karšto šokolado. Šie duomenys lieka panašūs nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties.

Kofeino turinčių produktų vartojimo reprezentatyvus tyrimas buvo atliktas TNS bendrovės 2013 m. pabaigoje, apklausti 1109 respondentai 12-74 m. amžiaus visoje Lietuvoje. Tyrimo duomenų analizę ir sugretinimą su tarptautiniais duomenimis atliko Vilniaus Universiteto Visuomenės sveikatos institutas.


Logo

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų