Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Kelios injekcijos išgelbėjo nuo 10 metų kausčiusio skausmo(3)

Daiva Ausėnaitė | 2014-04-04 00:01:20

Gydytojai neurologai mėgsta neuralgijomis vadinti įvairiausius skausmus „galūnėse“ – galvoje, rankose, kojose. Indrę Kitinę (32 m.) daugiau nei dešimt metų kamavo migrena, vėliau trišakio nervo uždegimas. Kai skausmas iš jos atėmė bet kokią viltį normaliai gyventi ir kėsinosi sugriauti šeimą, moteris išbandė vieno mediko iš užsienio metodą. Po dviejų injekcijų ji jau septynis mėnesius nejaučia skausmo, nors buvo laikas, kai tabletes teko gerti saujomis. 

Indrė Kitinė
„Po injekcijų į nugarą, - sako Indrė Kitinė, - dingo nuo veido amžino vargo ir rūpesčio skraistė“. Asmeninio archyvo nuotr.

Pradžia – dantų šalinimo operacija?

Indrė Kitinė sako, jog prieš 10 metų darytos protinių dantų rovimo procedūros galbūt užsuko nesibaigiančio skausmo ratą.

„Apatinio žandikaulio dešinės pusės protinis dantis buvo „gulintis“, jis stūmė dantis. Daktaras sakė, kad visi protiniai dantys buvo tokie „gulintys“, be to, vieno danties šaknį buvo apjuosę nervai ir arterija. Vieno danties šalinimo operacija užtruko apie 4,5 val. Man išrašė antibiotikų ir pasakė, kad skausmas turi greitai praeiti. Man skaudėjo apatinį žandikaulį ir skausmas neišnyko. Vis grįždavau pas odontologą ir klausdavau, gal man ten kas negerai. Jis tvirtino, kad viską padarė gerai. Skausmas laikėsi apie pusę metų“, - pasakoja moteris.

Sveiki, nuskausminamieji

Pašalinus visus keturis protinius dantis, skausmas visur kitur išnyko, liko tik dešinėje pusėje. Indrė ieškojo atsakymo į klausimą, kodėl skausmas jos nepalieka. Vilniaus Žalgirio klinikoje medikai iškėlė versiją, kad gal jai buvo išnarintas žandikaulis. Indrė sako, jog skausmas ėmė stiprėti prieš ketverius metus. Nuo žandikaulio jis kildavo į viršų ir jau apimdavo pusę galvos. Prasidėjo Indrės kelionės per gydytojų kabinetus ir visokių nuskausminamųjų vaistų bandymai.

„Išbandžiau visus nuskausminamuosius. Žalgirio klinikos profesorius patarė gerti „Celebrex“. Šie vaistai man padėjo metus laiko. Kai baigėsi jų veikimas, nebegalėjau tų skausmų kentėti. Paskui supratau, kad tas skausmas susijęs su orų kaita, mano artimieji tai pastebėjo. O juk orai taip dažnai keičiasi... Aš savo skausmą vertinau 10 balų iš 10“, - sako Indrė.

Vaistai nustojo veikti

Keturi gydytojai neurologai patvirtino diagnozę – trišakio nervo uždegimas. Indrė tuo metu laukėsi, dėl savo būklės ji negalėjo vartoti stiprių skausmą malšinančių vaistų. Nėštumo metu jai be vaistų teko išgyventi savaitės trukmės nesiliaujantį skausmą.

„Blogiausia, kad tas puikiai veikęs vaistas galiausiai nustojo veikti. Organizmas prie jo priprato. Nuo to skausmo keitėsi net mano veido išraiška, atrodė, kad veidas nusileidžia, sudrimba. Antakalnio poliklinikoje neurologė pasiūlė leidžiamų vaistų kombinaciją. Skausmas dingo, bet pusė veido buvo nutirpę ir mane nuolat pykindavo“, - prisimena Indrė.

Pamiršti viską

Privačios klinikos neurologė Indrės ligos kortelėje užrašė – odontologinės patologijos trišakio nervo neuralgija. Ji teigė, kad išoperavus dantį buvo sujudinta nervo šaknelė, skausmas aktyvėjo, be to, kaip sako medikai, jis įsisenėjo.

Neurologė skyrė Indrei naują gydymą - mėnesį laiko gerti epileptikams skirtus vaistus, paskui dar 3 mėnesius - antidepresantus.

Indrės vyras, prisimindamas tą laiką, sako, jog jo žmona gėrė kažkokius atmintį trinančius vaistus.

„Ji viską užmiršdavo, tarsi niekas negalėdavo jos atmintyje išsilaikyti. Kur padėjo raktus – čia buvo mažiausia bėda. Ji po kelių minučių neprisimindavo, kodėl susipyko su žmogumi. O juk dirbo personalo atrankos skyriaus vadove, jai ir visiems aplinkui buvo labai sunku“, - prisimena Indrės vyras Vitalijus.

Deja, bet šis gydymo kursas buvo efektyvus vos mėnesį. Indrė sako, kad ją itin blogai veikė vaistai nuo epilepsijos – ji visiškai sulėtėjo, pasukus galvą vaizdas po kurio laiko lėtai „atvažiuodavo“. Bet moteris ryžosi antram kursui. Medikė pasakė, kad jei skausmas po antro kurso grįš, ji tegul pas ją neina, nes jau neturi jai kaip padėti. Praėjus savaitei po antro kurso, skausmai grįžo. Indrė nuskubėjo į Skausmo kliniką.

Vyras nepasidavė

„Aš nuolat buvau irzli, negalėjau suvokti, kas vyksta aplink mane. Santykiai įtempti buvo ir šeimoje, ir darbe. Vaistus gėriau saujomis. Man tada buvo depresija, nervinė įtampa buvo didžiulė, būsena po antidepresantų siaubinga“, - sako moteris.

Indrės vyras sako, jog grįžęs iš darbo, naktimis naršė internete, po visą pasaulį ieškojo informacijos, kaip gydytis.

„Aš vis rasdavau internete kokią hipotezę dėl to skausmo. Ir mes su tom hipotezėm eidavom pas gydytoją. Su kiekvienu nauju gydytoju mes tikėjomis teisingo požiūrio. Nemažai gydytojų gan konservatyviai vertino visas mano rastas hipotezes“, - sako Vitalijus Kitinas.

Vitalijus atvirai pasakoja, kad internete radęs patarimų, net ir keisčiausių, skubėdavo juos išbandyti. „Siūlė perpjauti kietai išvirtą kiaušinį ir dėti prie veido. Bandėm. Viriau, dėjau. Dar buvo paminėta pelargonija, ieškojau jos. Įsivaizduokite, kokia buvo neviltis, jei bandėm ir tokius metodus. Ieškojau bet kokios vilties“, - prisipažįsta vyras.

Indrė Kitinė
„Aš savo skausmą vertinau 10 balų iš 10“, - sako Indrė. Asmeninio archyvo nuotr.

Paskutinė stotelė – Skausmo klinika

Skausmo klinikoje buvo pasiūlyti keli gydymo būdai. Pirmoji, vadinamoji blokada (lokali injekcija) – leidžiami vaistai į veido sritį. Nervas yra žandikaulio srityje, nėra taip lengva pataikyti.

„Jeigu tai nepadėtų, tuomet darytų pjūvį už ausies ir su endoskopu bandytų atskirti kraujagyslę nuo nervo. Buvo versija, kad kraujagyslės išsiplečia, spaudžia nervą, todėl skauda. Žandikaulyje į vieną kanalą sueina nervas ir kraujagyslė. Kraujagyslė spaudžia nervą prie kanalo sienelės. Jeigu tai nepadės, tada kitas būdas – gręžia kaukolę, leidžia specialius vaistus, kurie ištirpdo nervą. Gali „nukristi“ pusė veido. Buvo pasakyta, kad po šių gydymo būdų gali pasireikšti fantominis skausmas, kai nebėra kam skaudėti, bet vis tiek skauda. Aš tada sakau vyrui – paieškokime kitų būdų. Ačiū Dievui, vyras kitą būdą rado“, - šypsosi moteris.

Po 7 dienų skausmas dingo 7 mėnesiams

Indrės vyras Vitalijus sėdėdamas Skausmo klinikos koridoriuje internete rado rusų gydytojo neurologo Andrejaus Ponomarenkos tinklalapį, kuriame jis pasakojo apie trišakio nervo uždegimo gydymą RANC metodu.

„Greitai apsisprendėm, kad nereikėtų ryžtis tiems drastiškiems gydymo metodams“, - sako Indrė.

Ji prisimena ilgą kelionę, vizitą pas gydytoją, jai atliktą injekciją į nugarą, į sritį tarp menčių. Po penkių dienų injekcija buvo pakartota. Sutuoktiniai rusų gydytojui už visą gydymo kursą sumokėjo per pusantro tūkstančio litų. Po septynių dienų Indrė su vyru grįžo į Lietuvą ir septynis mėnesius neprisimena skausmo.

„Grįžus buvo po mėnesio užėjęs skausmas. Puoliau į paniką, bet vyras liepė eiti miegoti, nes tada buvau labai pavargusi. Ryte pabudus skausmo nebuvo. Po trijų mėnesių pastebėjau, kad vizualiai pasikeičiau – aš ėmiau atrodyti geriau, dingo nuo veido ta amžino vargo ir rūpesčio skraistė. Po tiek metų gyvenimo nuolatiniame skausme pagaliau aš esu laiminga“, - šypsosi moteris.

Lietuvos medikai Indrės pagerėjimą pavadino remisija, tyla prieš audrą. Moteris planuoja gydymo kursą pakartoti ir tiki, kad skausmas niekada negrįš.

Kitoks metodas

Krasnodaro krašte dirbantis gydytojas neurologas Andrejus Ponomarenka jaunystėje patyrė traumą, kuri vis apie save primindavo skausmais. Medikas susipažino su refleksoterapija, manualine terapija, akupunktūra, visus metodus bandė „ant savęs“, ieškodamas efektyviausio skausmo šalinimo metodo.

„Tradicinė neurologija taiko vadinamąsias blokadas, kai medikamentas leidžiamas į skausmingą sritį. Akupunktūroje skausmas šalinamas veikiant kitus taškus. Mano metodas panašus į abudu šiuos metodus. Jo esmė – trumpai, bet intensyviai paveikti tam tikras trapecinio raumens sritis. Ir tas trumpas skausmas paleidžia galingą ir ilgalaikį sutrikusių organų bei sistemų funkcijų atkūrimo procesą“, - internetu į klausimą atsakė medikas.

Šį metodą A. Ponomarenka pavadino RANC – tai trumpinys iš The Restoration of the Activity of Nerve Centers. Visa procedūra trunka apie minutę, po 3-4 min. skausmas nurimsta.

Šimtai kelių į gerą savijautą

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Vytas Jazepčikas sako, jog trišakis nervas yra apjuosęs galvos priekį.

„Yra trys to nervo mazgai, kurie išsidėlioję skirtingose zonose, todėl jis vadinamas trišakiu. Dažniausiai diagnozuojama trišakio nervo neuralgija, nors būna ir neuropatijos. Trišakio nervo neuralgijos priežastys neretai yra nežinomos, tuomet sakome, kad tai idiopatinės neuralgijos. Kartais skausmas turi priežastį – galvos kraujagyslių patologija, augliai, neurologinės ligos ir pan. Esant tipiškai trišakio nervo neuralgijai žmogų kamuoja šaudantis, veriantis skausmas. Diagnozei patvirtinti atliekame keletą tyrimų, kurie atmeta kitus susirgimus. Gydymas vaistas ir chirurginis gydymas mūsų šalyje turi tokį patį standartą kaip Europoje“, - apie ligos priežastis, diagnostiką bei gydymą pasakoja gydytojas neurologas V. Jazepčikas.

Medikas sako, jog trišakio nervo uždegimai dešimt kartų dažniau pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms, sulaukusiems per 65 m. amžiaus. Bendroje populiacijoje trišakio nervo neuralgijos kamuoja 4-5 asmenis iš 100 tūkstančių.

Paklaustas, kaip vertina kitus gydymo metodus, skirtus sumažinti neuralginius skausmus, medikas atsakė: „Yra nemažai ligų, kuriomis sergantiems mes negalime padėti, nepašaliname priežasties savo turimomis priemonėmis, o tik gydome pasekmes. Kategoriškai neigti kitų gydymo būdų nenorėčiau. Jei medikai nuleidžia rankas, žmogus vis tiek nepasiduoda, jis ieško, kas sumažins jo skausmą. Bet tų alternatyvių gydymo metodų principai visai kitokie nei mūsų, pavyzdžiui, akupunktūra dar kalba apie energijos kiekį, jo trūkumą. Manau, svarbiausia padėti žmogui. Ir dar svarbiau, kad jis netaptų apgavikų auka“.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (3)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Transarterinė chemoembolizacija – veiksmingas įrankis kovoje su kepenų vėžiu
Tiek Europoje, tiek visame pasaulyje daugėja kepenų vėžio atvejų. Iš onkologinių kepenų susirgimų labiausiai paplitusi s...
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tr...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų