Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Karščiavimas nėštumo metu lemia palikuonių sveikatą

vlmedicina.lt | 2014-04-01 00:01:04

Karščiavimas nėštumo metu gali turėti įtakos palikuonių sveikatai. Eksperimentuojant su žinduoliais nustatyta, kad karščiavimas pirmame nėštumo trimestre lemia ekstraembrioninių membranų, placentos, motinos ir vaisiaus kraujotakos pakitimus. Dėl to sutrinka vaisiaus augimas, normalus vystymasis ar net ištinka mirtis. Manoma, kad ilgalaikis karščiavimas gali veikti vaiko kognityvines funkcijas, tačiau kokį faktinį poveikį karščiavimas turi žmogaus vaisiui, nėra aišku.

Nėščioji
© Fotolia.com

Neigiama karščiavimo įtaka neabejotina

Viena iš penkių moterų skundžiasi karščiavimu nėštumo metu. Apie galimai neigiamą karščiavimo įtaką palikuonių sveikatai jau rašėme, kai vienas iš mokslinių tyrimų nustatė, kad karščiavimas nėštumo metu du kartus padidina riziką išsivystyti vaikų autizmui ar kitiems raidos sutrikimams.

Danų mokslininkai apibendrino epidemiologinių studijų, tyrusių nėščių moterų karščiavimo ryšį su palikuonių sveikata, duomenis. Pasitelkiant duomenų bazes „Pubmed“, „Web of Science“, „Cochrane“ ir kt. buvo išanalizuotos 46 kohortinės ir atvejo bei kontrolės studijos, kuriose buvo minimas karščiavimas nėštumo metu.

Rezultatai parodė, kad nėščiųjų karščiavimas pirmame trimestre buvo susijęs su 1,5–3 kartus blogesnių išeičių vaikams rizika. Dažniausios jų: nervinio vamzdelio ir burnos ertmės defektai (kiškio lūpa, vilko gomurys) ir įgimtos širdies anomalijos. Nervinio vamzdelio defektas buvo labiausiai susijęs su karščiavimu.

Kitos naujagimių anomalijos nebuvo įrodytos vien dėl mažo panašių studijų skaičiaus. Taip pat nebuvo įrodytas karščiavimo ryšis su spontaniniais abortais, priešlaikiniais gimdymais ar perinatalinėmis mirtimis. Kai kurių studijų rezultatai rodė gerą antipiretikų efektą.

Mokslininkai padarė išvadą, kad įrodymai, patvirtinantys neigiamą motinos karščiavimo įtaką vaikų sveikatai, atliktuose tyrimuose neabejotini.

Svarbiausias – embriono formavimosi periodas

Respublikinės Šiaulių ligoninės Motinos ir vaiko klinikos vadovas doc. dr. Linas Rovas portalui VLMEDICINA.LT paaiškino, kad kas penktai nėščiajai vienu ar kitu nėštumo periodu dėl įvairių priežasčių kūno temperatūra pakyla daugiau nei 38 laipsniais C.

„Aukšta kūno temperatūra (tai gali būti ir dėl buvimo, pvz., saunoje, ne tik sergant) turi poveikį įvairių baltymų apykaitos  nukrypimui nuo „teisingo kelio“ embriono formavimosi periodu (0-10 nėštumo savaitę). Aukšta temperatūra gali pakenkti ekstraembrionines membranas, placentą, vaisiaus ir motinos medžiagų apykaitą, dėl to embrionas gali nebesivystyti, gali formuotis įvairūs apsigimimai, sulėtėti vaisiaus augimas, tai gali atsiliepti ir vaiko pažintinėms funkcijomis. Pagrindinės galimos problemos yra šios: nervinio vamzdelio defektas, įgimtos širdies ydos ir gomurio defektai. Retai gali būti inkstų pažeidimas, galūnių defektai ir kt.  Nebuvo rasta ryšio tarp aukštos temperatūros ir rizikos vaisiui žūti gimdoje ar priešlaikiniam gimdymui. Visi šie pakitimai dažniausiai galimi, jeigu aukšta temperatūra veikia pirmame nėštumo trimestre. Kai vaisius jau yra susiformavęs (po 11-12 nėštumo savaitės) temperatūros poveikis jo vystymuisi yra daug mažesnis, tiksliau, literatūroje nėra objektyvių duomenų, kaip aukšta temperatūra paveikia vaisių 2 ir 3 nėštumo trimestre“, - papasakojo dr. L. Rovas.

Atsižvelgiant į tai, ginekologas pataria vengti aukštos temperatūros pirmame nėštumo trimestre ir pastojimo laikotarpiu.

Išsiaiškinti priežastį

Kai sukyla aukšta temperatūra, L.Rovas rekomenduoja visų pirma išsiaiškinti jos priežastį.

„Esant virusinei infekcijai, aukšta temperatūra reikalinga, „kad neutralizuotų virusą“. Kad tai įvyktų, reikalingas kelių dienų karščiavimas. Toks karščiavimas gali sukelti problemas pirmame nėštumo trimestre, todėl šiuo metu reiktų temperatūrą žeminti. Galima vartoti paracetamolį. Jis yra nepavojingas (aišku, tai priklauso nuo dozės), viena ar dvi tabletės (500 mg – 1 g) paracetamolio tikrai nesukels didelio pavojaus vaisiaus vystymuisi. 2 ir 3 nėštumo periodo pradžioje reiktų stengtis temperatūrą žeminti natūraliomis priemonėmis, tai yra prakaituoti, bet svarbu vartoti daug skysčių. Jei per kelias dienas temperatūra nekrenta, ją reikia žeminti vaistais ir vėl čia geriausias  vaistas būtų paracetamolis“, - pataria L. Rovas.

Visais atvejais sukilus temperatūrai prieš imantis kokios nors iniciatyvos jis rekomenduoja nėščiajai konsultuotis su gydytojais specialistais. Kol nuvyksite pas specialistą, viena ar dvi tabletes paracetamolio, - teigia gydytojas, -  tikrai nepakenks ir padės sumažinti temperatūrą.

Šaltinis

Pediatrics. Published online February 24, 2014. Abstract


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Transarterinė chemoembolizacija – veiksmingas įrankis kovoje su kepenų vėžiu
Tiek Europoje, tiek visame pasaulyje daugėja kepenų vėžio atvejų. Iš onkologinių kepenų susirgimų labiausiai paplitusi s...
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tr...
Kaip prižiūrėti dantų implantus?
Gana dažnai girdimas mitas, kad įsidėjus dantų implantus – daugiau nereikės rūpintis savo burnos ertme. Odontologa...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai...
Šienligės rizikos banginiai – kaip juos suvaldyti?
Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, ka...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų