Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Juozo Dapšausko knygoje „Sveikata, kuri mus saugo“ - ir apie sveikatingumo ekonomiškumą(2)

Lietuvos sveikuolių sąjunga | 2014-04-15 15:30:41

Dienos šviesą išvydo sveiko gyvenimo mokytojo ir propaguotojo bei sveikatos politikos eksperto Juozo Dapšausko knyga „Sveikata, kuri mus saugo“, kurią išleido Lietuvos sveikuolių sąjunga.

Sveikata, kuri mus saugo
Knygos viršelis

Knyga „Sveikata, kuri mus saugo“ - apie visuminį sveikatos supratimą – dvasinę, psichinę, fizinę ir visuomeninę darną, gerovę. Autorius publicistas J. Dapšauskas rodo skirtingų sveikatos sferų vienovę ir susietumą. Atkreipia dėmesį, kad sveika gyvensena nėra draudimų rinkinys, bet būtent pasitenkinimą ir malonumus suteikiantis gyvenimo būdas. Knygoje skaitytojas ras sau asmeniškai naudingos informacijos, motyvacijos ir įkvėpimo gyventi vis sveikiau. Dabar vis labiau kelią skinasi visuminis sveikatos supratimas: svarbu matyti ne atskirus žmogaus organus, ir tik juos gydyti, bet žvelgti į visą žmogų ir sveikatinti bei esant reikalui gydyti žmogų kaip visumą. Sveikatingumo priemonės duodą geriausią rezultatą taip pat tada, kai yra taikomos visumoje, darnioje sistemoje.

Autorius analizuoja šiandieninę „sveikatos“ (ligų gydymo) sistemos politikos ydingumą bei nurodo būtinas tokios sistemos permainas, pagrindinį dėmesį skiriant sveikatingumui, ligų prevencijai, atskleidžiama ir ekonominė sveikatingumo nauda tiek asmeniškai žmogui, tiek visuomenei. Didžiąja dalimi sveikata priklauso nuo žmogaus: sveikos gyvensenos palaipsniui reikia mokintis ir jaučiant pasitenkinimą ją praktikuoti. Valstybė, laikydama sveikatingumą pirmaeiliu klausimu, sutaupytų, ar tiksliau, praturtėtų milijardais litų.

Knygos pavadinimas byloja, kad net ne mes sveikatą saugome, o tuo labiau valstybė, bet, jei mes sveikatą puoselėjame, stipriname, ugdome, auginame - ji yra mūsų saugotoja nuo skurdo, priklausomybės nuo valdžių bei siaurų verslo grupių manipuliacijų ir kitų negerovių. Sveikos visuomenės kūrimas taip pat yra ir nacionalinio saugumo klausimas. Paliegėlių, ligota visuomenė yra labai pažeidžiama, paveikiama tiek vidinių, tiek išorės priešų. Galima investuoti į kariuomenės stiprinimą, bet jei nebus sveikų žmonių, sveikos visuomenės – nebus kam nei ginklo laikyti, nei noro gintis.

Pateikiame kai kuriuos atsiliepimus apie knygą.

Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos rūmų prezidentas, Klaipėdos universiteto Medicinos edukacijos katedros vedėjas prof. habil. dr. Algimantas Kirkutis:

Tenka su giliu liūdesiu konstatuoti, kad Lietuvos žmonių sveikatos rodikliai vieni blogiausių iš visų ES šalių. Kodėl taip atsitiko, kad Lietuva turėdama gerus specialistus,  išvystytą ligoninių tinklą, šiuolaikinę sveikatos apsaugos sistemą pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis  (pagrindinės lėtinės neinfekcinės ligos) atsidūrė ES priešpaskutinėje vietoje? Gal to priežastis ne Lietuvos žmonių genetinės ypatybės, o pačios sveikatos apsaugos sistemos negalavimai?

Todėl mūsų sveikatos apsaugos sistemą nėra suinteresuota apsaugoti sveikų žmonių sveikatą, bet, būdama sufokusuota į simptomų slopinimą, pradėjo pati generuoti ligonius. Kuo daugiau ligonių tuo didesnė sistema, tuo didesniais finansiniais išteklias ji disponuoja.  Ligoniai tokiai sistemai finansiškai naudingi. Norint sustabdyti šitą akibrokštą būtina atskirti ligų gydymo ir sveikatą tausojančią bei stiprinančią veiklą administraciniu-valstybiniu požiūriu. Šiam tikslui pasiekti reikia įtikinti šalies visuomenę, politikus ir sveikatos apsaugos vadovus, kad prioritetas turi būti teikiamas sveikam gyvenimo būdui, prieš farmacijos kompanijų formuojamą vartotojišką ligų gydymo ideologiją.

Deja, tenka pastebėti, kad tokios mintys kol kas bręsta tik nedaugelio visuomeninkų-entuziastų šviesuolių galvose. Tik pavieniai iš jų išdrįsta drąsiai šias mintis pareikti prieš nedraugiškai nusiteikusią farmacinių kompanijų aktyviai palaikomą valstybininkų armiją. Toks nenuilstantis kovotojas  ir humanistas yra šios knygos autorius, žurnalistas, visuomenės veikėjas  Juozas Dapšauskas.

Paskutinysis Juozo Dapšausko darbas -  publicistinė knyga „Sveikata, kuri mus saugo“ - tai puikus mėginimas pasidalinti savo pastarojo laikotarpio  pastebėjimais, pamąstymais apie mūsų sveikatos apsaugos sistemos pliusus ir minusus, apie iškylančias problemas ir galimus būdus, kaip jas sėkmingai būtų galima išspręsti. Besidomintis sveikesniu, kokybiškesniu ir laimingesniu gyvenimu skaitytojas šioje knygoje suras daug naudingos, objektyvios informacijos ir  įdomių bei originalių minčių.

Lietuvos edukologijos universiteto Sveikatos ir fizinio ugdymo katedros vedėjas prof. habil. dr.  Algirdas Raslanas:

Juozas Dapšauskas – žinomas sveikos gyvensenos propaguotojas, nevyriausybinių organizacijų telkėjas kovai prieš žalingus įpročius, įstatyminės bazės keitimui žmogaus sveikatos labui ir sveikatos judėjimų iniciatorius. J. Dapšauskas inicijavo plačias visuomenės diskusijas dėl asmens ir visuomenės sveikatos ilgalaikio poveikio programų kūrimo, kas virto į netgi visuomeninį judėjimą „Startas sveikos bangos sąjūdžio dešimtmečiui“. Jo aktyvumo, iniciatyvos ir organizuotumo dėka Lietuvos Respublikos Seimas 2013 metus paskelbė „Sveikatingumo metais“.

Juozo Dapšausko knyga, paremta straipsnių apibendrinimais, gvildena aktualias sveikatos, sveikos gyvensenos, žalingų įpročių prevencijos temas, ugdo ir auklėja žmogų, suteikia galimybę žinoti ir pasirinkti – pasirinkti gyventi sveikai.

Knygą sudaro 3 skyriai, kurie apima platų problemų spektrą, tačiau visais atvejais orientuota į žmogų, jo pasiryžimą, jo dvasios galias ir savęs valdymą.

Naująja Europos sveikatos politika „Sveikata 2020“ siekiama pagrindinį dėmesį sutelkti į ligų prevenciją, diegti naujausias, moksliškai pagrįstas edukacines programas švietimo ir ugdymo įstaigose. Tarp pagrindinių idėjų – didinti Europos regiono gyventojų aktyvų dalyvavimą pilietinės visuomenės procesuose ir operatyviai reaguoti kylant sveikatos problemoms per jų sveikatos raštingumo didinimą ir įgalinimą paveikti savo nuomonę.

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis:

Su malonumu rekomenduoju skaitytojams Juozo Dapšausko kūrinį, kuris įneš ne tik naujų vėjų į naujos-realios sveikatos sistemos atsiradimo Lietuvoje kūrimo procesą bei suteiks vertingų žinių, padėsiančių ne tik sveikatos mėgėjams, bet ir profesionalams plačiau atverti akis ir pamatyti tai, apie ką jau senai kalbėjo pasaulio ir Lietuvos sveikuolių korifėjai. Aktyvus sveikuolis, žurnalistas, visuomenininkas, Lietuvos sveikuolių sąjungos aktyvistas, tikiu.lt redaktorius, jaunas tėtis Juozas Dapšauskas pateikia holistinės-visuminės sveikatos sampratą ir iliustruoja ją konkrečiais, praktiniais  pavyzdžiais ne tik šiuolaikinio mokslo laimėjimų šviesoje, bet, kas ypač vertinga, suriša į darnią visumą savo patirtį, biblijines ir pasaulietines tiesas, kurių pirmai pradžiai pakaktų visiems, kas vis rengiasi ir niekaip neprisiruošia startui į permainas. Šią knygelę drąsiai galima pavadinti įvadu į sveiką gyvenimą.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas doc. Aurelijus Veryga:

Kai sveikatos klausimai nusileidžia į asmeninį ir privatų lygį, neretai pasakoma, kad dar ne laikas, kad sveika gyvensena yra kančia, kad geriau nugyventi trumpesnį, bet „linksmą“ gyvenimą, kad sveikai gyventi yra brangu ir t.t.

Kai pakylame į valstybės lygį, visuomet atsiranda svarbesnių reikalų: nepabaigtas statyti tiltas, verslo parkai, negalima skriausti investuotojų, pasistačiusių Lietuvoje cigarečių fabrikus ar nusipirkusių alaus daryklas ir t.t. Tik jau susirgusiam žmogui nebėra kaip pasakyti ne, nes jis tokiu atveju grasina teismais ir jo negydymas taptų dar didesne finansine našta.

Taip ir tampomės. O iš tikrųjų negalim apsispręsti ko norime. Nes kai apsisprendžiam, tai ir lėšų randam, ir politinės valios netrūksta... Matyt čia koją pakiša tas naivus tikėjimas, kad manęs sveikatos problemos nepalies, kad amžinai būsiu jaunas ir stiprus. Tik dabar, kalbant apie sveiką senėjimą pagaliau pradedama susivokti, kad jis prasideda vaikų darželyje. Yra ir dar vienas posakis: sutemos tamsiausios prieš aušrą...

Man regis, kad jau brėkšta, nes daugybė pokyčių visuomenėje leidžia taip manyti. Ir ši knyga įneš papildomos šviesos, kad rytas ateitų greičiau.

Knygos pristatymai vyks įvairiose Lietuvos vietovėse, kur autorius diskutuos ir pasidalins savo sveikatingumo patirtimi.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (2)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų