Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Beždžionių gyvenimo trukmė priklauso nuo maisto kaloringumo

vlmedicina.lt | 2014-04-14 00:02:13

25 metus trukęs eksperimentas su beždžionėmis parodė, kad beždžionės, mintančios sumažinto kaloringumo maistu, gyvena daug sveikiau ir ilgiau. Siekiama išsiaiškinti, ar ši taisyklė gali būti taikoma žmonių populiacijai.

 Mažiau kaloringas maistas – ilgesnė gyvenimo trukmė

 Su amžiumi rezus makakos įgyja daug panašumų į senstantį žmogų: žyla ir slenka plaukai, prarandama energija, mažėja raumenų tonusas, persiskirsto kūno riebalai, pasireiškia didesnė diabeto, osteoporozės ar susilpnėjusio imuniteto rizika.

Ilgamečio tyrimo metu 76 suaugusios rezus makakos buvo šeriamos skirtingą kalorijų kiekį turinčiu maistu. Pusei jų buvo pritaikyta „dieta“, kurioje kasdieninis būtinas energetinis balansas buvo sumažintas 30 proc.,  palaipsniui jį mažinant po 10 proc. per mėnesį. Kitai daliai beždžionių maistas buvo lengvai prieinamas, jos ėdė tiek, kiek tik geidė, viso eksperimento metu.

Praėjus 25 metams, iš „neribotų“ kalorijų grupės beždžionių 63 proc. mirė dėl amžinių priežasčių, o  grupėje, kurioje kalorijos buvo sumažintos, mirė 26 proc. beždžionių. Be to, neribojant kalorijų beždžionėms tris kartus dažniau vystėsi senatvinės ligos, jos tris kartus dažniau mirdavo būdamos jaunesnio amžiaus nei tos, kurių maistas  buvo mažai kaloringas.

 

sveikas maistas
Tik pakeitus mitybą sveikesne, per kelis mėnesius fizinė sveikata akivaizdžiai pagerėja, o ligų simptomai palengvėja. Algirdo Kubaičio nuotr.

 

Tirti ir kiti gyvūnai

Nepaisant didelio rezus makakų panašumo į žmones ir malonių eksperimento rezultatų tiems, kurie įsitikinę, kad kalorijų ribojimas maiste gali padėti sveikai senti, nuo rekomendacijų  žmonėms kol kas susilaikoma.

Ši studija - ne pirmoji, bandanti įrodyti dietos įtaką gyvūnų senėjimo procesui. Nemaža dalis jų atskleidė mažų kalorijų maiste naudą vabzdžiams, graužikams. Tuo tarpu eksperimentai su beždžionėmis pasižymėjo skirtingais rezultatais (2012 m. tyrimas parodė, kad kalorijų mažinimas neturi įtakos sveikai gyvenimo trukmei), priklausomai nuo pasirinktos metodikos, bei, kaip teigia tyrėjai, nuo to, kiek naudos sveikatai patys tyrėjai norėjo matyti.

Tačiau akivaizdu, kad maistas turi biologinį  efektą senėjimui, o kalorijų ribojimas gali būti vienas iš būdų, kuriais mes galime paveikti senėjimo eigą.

Netinkama mityba skatina ligas

Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė ir sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad mitybos įpročiai sveikatai ir gyvenimo trukmei turi labai didelę įtaką.

„Netinkama mityba skatina širdies, kraujagyslių ligas, antrojo tipo cukrinį diabetą, ir šių ligų diagnozių sparčiai daugėja, o širdies ir kraujagyslių ligos yra viena dažniausių mirtingumo priežasčių“.

Anot sveikos mitybos specialistės, net neskatinant fizinio aktyvumo, o tik pakeitus mitybą sveikesne, per kelis mėnesius fizinė sveikata akivaizdžiai pagerėja, o ligų simptomai palengvėja. „Paciento cholesterolio kiekis buvo 7,3 mmol/l, tačiau tik pakoregavus mitybą, be jokių papildų ir fizinio aktyvumo pokyčių, po 3 mėnesių cholesterolio kiekis sumažėjo iki 5, 4 mmol/l“, - konkretų pavyzdį iš savo patirties pateikia V. Kurpienė.

 Sveikos mitybos specialistė sako, kad šiandien maisto pramonė sparčiai žengia pirmyn, tačiau žmonijos sveikatos sąskaita. „Azijoje sergamumas diabetu sparčiai auga, kadangi dabar vartojami ryžiai ir aukščiausios rūšies miltai yra šlifuoti, kitaip tariant, iš sudėtingų angliavandenių pramoninio apdirbimo būdu paverčiami paprastais ir greitai pasisavinamais angliavandeniais. Kuo daugiau produktas perdirbtas ir pakeistos jo pirminės savybės – tuo mažiau maistinės vertės jis turi ir gali kenkti sveikatai“.

Požiūris keičiasi

Pasak V. Kurpienės, požiūris į mitybą per pastarąjį dešimtmetį ir ypač šiandien keičiasi. „Anksčiau vartotas riebesnis maistas, šiandien rekomenduojamas – liesesnis. Taip yra todėl, kad mūsų fizinis aktyvumas labai sumažėjęs. Dauguma vairuoja automobilius, mažai juda, dirba sėdimus darbus, todėl dėl antsvorio bei sveikatos pokyčių kalta ne medžiagų apykaita, kaip dažnas linkęs teigti, bet mitybos ir fizinio aktyvumo nesuderinamumas“, - apie svarbius ryšius tarp mitybos ir fizinio aktyvumo pasakoja V. Kurpienė.

Šiandien tinkama vegetarinė ar net veganinė mityba gali atstoti mėsą ir gyvulinės kilmės produktus, grūdinių kultūrų populiarumą išstumia šviežios daržovės, o anksčiau dėl cholesterolio kontraversiškai vertinti kiaušiniai tampa visiškai priimtinais.

„Svarbu suprasti, kad mityba keičiasi kartu su gyvenimo ritmu ir norint ilgai bei sveikai gyventi reikia prisitaikyti prie pokyčių“, - teigia sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.

Šaltinis

  https://www.healthbanks.com/PatientPortal/MyPractice.aspx?UAID={ADD40431-B0E9-4CDF-B535-6135F3734F5E}&TabID={X}&ArticleID=686409


Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų