Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Lietuvos gimdyvės nebesijaus vienišos

Ilona Petrovė | 2014-03-28 00:01:31

Užsienyje, net ir kaimyninėse Latvijoje ar Lenkijoje, ganėtinai populiarios besilaukiančių, gimdančių ir žindančių moterų pagalbininkės dulos (angl. doula) pas mus dar tik pradeda savo veiklą: metų pradžioje įkurta Lietuvos dulų asociacija (toliau – LDA), o jų pabaigoje kursus baigs trys dešimtys gimdyvių padėjėjų arba gimties seserų.

Martyna Zavadskienė, Vitalija Pilipaitytė-Butkienė, Daiva Brogienė
Iš kairės - Martyna Zavadskienė, Vitalija Pilipaitytė-Butkienė, Daiva Brogienė. Lietuvos dulų asociacijos nuotr.

Pasak LDA valdybos narės ir VšĮ Tėvystės centro vadovės Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės, dulos padės suprasti nėščiajai jos išgyvenimus, nugalėti baimes ir neigiamas emocijas, bus kartu per visą gimdymą, pamokys, kaip rūpintis vaikeliu pirmosiomis dienomis, pagelbės namų ruošoje ir t. t.

V. Pilipauskaitė–Butkienė sako, kad užsienyje, net ir kaimyninėse šalyse – Latvijoje ir Lenkijoje, – šios paslaugos jau seniai teikiamos.

„Tai nebuvo sugalvota tiesiog šiaip sau. Apie 1970-uosius buvo atliktas tyrimas, kuris nustatė, kad moterys, kaip ir dauguma gyvūnų patelių, gimdo daug geriau, jei šalia yra palaikymo komanda“, – V. Pilipauskaitė-Butkienė paaiškino, kodėl reikalingos dulos.

Lietuvos mamoms – kvalifikuotos paslaugos

Remdamasi užsienio šalių patirtimi, LDA organizavo dulų mokymo kursus. Šių metų pabaigoje trisdešimt gimdyvių padėjėjų gaus jų baigimo pažymėjimus.

Kursai surengti dėl dviejų priežasčių: pirmiausia, pačios nėščiosios pasigedo tokios paslaugos; antra, atsirado moterų, kurios panoro padėti kitoms.

Pasak LDA atstovės, „mokymo programa parinkta gerai įvertinus ir apsvarsčius kitų šalių praktiką, sukurtas lanksčiausias ir patikimiausias variantas, kuris suteiktų  tvirtą pagrindą dulai keliauti su moterimi per jos kelionę laukiantis vaikelio“.

Mokymų programą sudaro trys pagrindinės sritys: psichologinės, fiziologinės (anatominės) žinios ir praktika. Ji sudaryta pagal amerikiečių, latvių, vokiečių, austrų ir kt. pavyzdžius.

„Stengiamės kviesti lektorius, kuriais pasitikime, paskaitas skaito psichologai, akušeriai ginekologai, akušerės ir pan. Į tai žiūrime labai atsakingai, norime, kad gautume tik pačias vertingiausias žinias“,- teigė LDA atstovė.

V. Pilipauskaitė-Butkienė pasidžiaugė, kad mokymuose dalyvauja dulos ne tik iš Vilniaus, bet ir Panevėžio, Alytaus, Zarasų ir kt.: „Tikimės, kad visos Lietuvos mamos galės gauti šias paslaugas“.

Dulų veiklą nustato standartas

LDA pirmininkė, teisininkė Martyna Zavedskienė sakė, kad šiais metais įkurta asociacija vienys Lietuvos dulas bei jas palaikančius asmenis, pristatys jas visuomenei, padės jas surasti ir pan.

M. Zavedskienės teigimu, remdamasi užsienio patirtimi, asociacija parengė Dulos veiklos standartą, kuriuo savo darbe vadovausis Lietuvos gimdyvės padėjėjos. Šis dokumentas aiškiai apibrėžia dulos, gimdyvės ir medikų atsakomybės ribas, aptaria dulos kvalifikaciją, teikiamas paslaugas ir etiką.

Pasak LDA pirmininkės, „gimdymo metu dula, medikas ir gimdyvė veikia kaip viena komanda. Medikai stengiasi, kad gimdymas būtų saugus, o dula – kad nėščioji jaustųsi rami ir saugi, pasitikėtų savimi ir aplinkiniais“.

Gimdymo namai lanksčiai žiūri į naujovę

Vilniaus gimdymo namų akušerė ginekologė Daiva Brogienė sakė, kad gimdymo namai teigiamai priima šią naujovę. Ji pasakojo, kad į gimdymo namus atvažiuoja labai skirtingos mamytės: vienos nori daugiau nuskausminamųjų, kitos priešingai – nori gimdyti natūraliai.

„Tačiau visos jos nori jaustis saugios psichologine, emocine prasme. O gimdymo patirtis moteriai yra labai svarbi. Jei - negatyvi, ji jaučiasi nesaugi, negauna emocinės paramos, visa motinystė tampa labai komplikuota“, - sakė gydytoja.

D. Brogienė papasakojo, kad jų gimdymo namuose lankėsi dulos iš Anglijos, kurios įrodė, kad tikrai gali suteikti empatijos ir emocinės paramos gimdyvėms.

„Esame atviri bet kokioms naujovėms. Jeigu mamytė atvyks su dula, mes jos neišvarysime. Gimdyvė gali pasirinkti vietą, kur gimdyti, taip pat ir su kuo“, – tikino gydytoja.

Paklausta, ar dulos išstums tėvelius iš gimdymo namų, gydytoja nuramino: „Tėvelio pozicija labai aiški: jis yra pats artimiausias žmogus. Jo misija – ne tik padėti žmonai, bet ir vaikeliui – čia turi gimti jo ryšys su vaikeliu“.

Jautriausios moterys – po gimdymo

V. Pilipauskaitė–Butkienė papasakojo, kad pasaulyje yra trijų tipų dulos: pasiruošimo gimdymui, gimdymo ir padedančios po jo. Pasak jos, Lietuvoje jautriausia kategorija – moterys po gimdymo. Juk iki gimdymo rengiami įvairūs kursai šeimoms, fizioterapiniai užsiėmimai ir pan. Per gimdymą šalia moters būna medikai ir artimieji. O pagimdžiusios moterys pasijaučia tarsi paliktos vienos, atsiranda daug nežinomybės, naujos patirties ir pan.

Dula ir moteris
Dulos pagelbės ir besilaukiančioms motinoms. Lietuvos dulų asociacijos nuotr.

„Todėl dulų pagalba po gimdymo ypač prasminga“, - teigė V. Pilipauskaitė-Butkienė.

Kol kas Lietuvoje dulos – nemokamai

V. Pilipauskaitė–Butkienė pasakojo, kad užsienyje dulos iš pradžių savanoriškai teikė pagalbą, vėliau tai išsirutuliojo į, galima sakyti, atskirą profesiją. Pasak LDA narės, vienos ir dabar dirba neatlygintinai, antroms tai – papildomos pajamos, o trečios iš to išgyvena.

„Kaip bus Lietuvoje, matysime vėliau, kai baigsis mokymai. Kol kas mamytės gali pasinaudoti nemokamomis maždaug dešimties dulų paslaugomis“, - sakė V. Pilipauskaitė-Butkienė.

Paklausta, kiek kainuos dulos paslaugos, V. Pilipauskaitė-Butkienė svarstė, kad bendros kainos nebus: „Greičiausiai kiekviena nustatys savo įkainius pagal suteiktas paslaugas. O jos gali būti labai įvairios: tai ne tik susitikimai su gimdyve, dalyvavimas gimdyme, bet ir, tarkim, jo filmavimas, gimdymo istorijos aprašymas ir pan.“.

Ji papasakojo, kad standartinis dulos paketas (keli susitikimai prieš gimdymą, budėjimas per gimdymą ir bent vienas aplankymas po jo) Latvijoje kainavo 100 latų, Olandijoje – 750 eurų.

LDA pirmininkė M. Zavedskienė patikslino, kad dėl paslaugų teikimo bus sudaromos sutartys, ir dula bei nėščioji sutars dėl jų kiekio bei įvairovės.

Beje, ji taip pat paaiškino, kad dulos, baigusios kursus, turės savo veiklą įteisinti: įsigyti verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą.

„Mes aptarėme tai, tačiau kai jau galėsime verstis šia veikla, atnaujinsime žinias ir rekomenduosime įteisinti ją“, - sakė M. Zavedskienė.

Dula – ne akušerė

Paklausta, ar dula padės mamytei gimdyti namuose, jei ši panorės, V. Pilipaitytė-Butkienė patikino, kad dula – ne akušerė.

„Dula neturi tokių žinių, ji negali atstoti akušerių. Tai visame pasaulyje labai griežtai atskirta. Dula negali suteikti jokių medicininių paslaugų, jos paslaugos – visai kitokio rango. Žinoma, kita situacija, kai medikės tampa dulomis“, - sakė V. Pilipaitytė-Butkienė.

Ji taip pat patikino, kad dulos nesikiš ir priimant svarbius sprendimus, tarkim, dėl cezario pjūvio. „Jos tik gali palaikyti“, - įsitikinusi V. Pilipaitytė-Butkienė.

Gydytoja D. Brogienė patikslino, kad joks sprendimas dėl intervencijos nepriimamas be tėvų žinios, specialistai pateikia informaciją, o mamytė ir tėvelis priima sprendimą.

„Aš ateinu į šventę“

Tris pametinukus vaikus turinti dula Ingula Rinkevičienė VLMEDICINA.LT sakė, kad pasirinkimas atėjo savaime: jos patirtis leido padėti ką tik pagimdžiusioms draugėms.

„Skambina draugė ir klausia, pavyzdžiui, kaip maudyti ar žindyti. Žinoma, kai turi savos patirties, ir gelbėji. Nors nebuvo jokių mokymų, tiesiog ėjau ir padėjau draugėms“, - kodėl pradėjo dulos veiklą, pasakoja I. Rinkevičienė.

Jos teigimu, dulos vaidmuo nėštumo ir gimdymo metu yra nevienodas.

„Iki gimdymo moteriai kyla daug nerimo ir baimių. Taigi tenka daugiau paguosti, paaiškinti ir išspręsti neaiškumus, tarkim, kurią ligoninę pasirinkti. Gimdymo metu keičiasi hormoninė situacija, moteris vėl kitaip jaučiasi, kyla kitokių problemų. Na, o po gimdymo atsiranda daug nežinios dėl kūdikėlio priežiūros, nelieka laiko namų ruošai ir pan., tad tenka daugiau parodyti, pamokyti, padėti sutvarkyti“, - dulos veiklos ypatumus atskleidė I. Rinkevičienė.

Paklausta, ar įmanoma situacija, kai nėščioji gimdo, o dula negali vykti kartu, ji nustebo: „Yra susitarimas, tad važiuoji bet kokiu atveju. Tik kartais svarstome, jei atsitiktų tokia ekstremali situacija, dėl kurios neišeitų atvykti pas gimdyvę, gal moteriai vertėtų susipažinti su keliomis dulomis? Tačiau jei susitari, ir moteris tave nori matyti per savo gimdymą – nieko negali būti svarbiau. Aš juk ateinu į šventę, į kurią mane žmonės pasikviečia“.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų