Trečiadienis, 2024.04.17
Reklama

Homeopatinis detektyvas: laukinės anties beieškant ir...

Ilona Petrovė | 2014-03-17 00:01:42

Nors homeopatija egzistuoja nuo XIX a. ir visame pasaulyje yra daugybė šio gydymo metodo šalininkų, Lietuvoje ji vis dar vertinama įvairiai: vieni ją vadina žmonių apgaudinėjimu; antri besąlygiškai pasitiki; treti bando ją suderinti su šiuolaikinės medicinos principais; ketvirti tiesiog šypsosi: „Placebas!“. Tačiau aišku viena – nors ir puolama, kelią į pacientų širdis ji jau prasiskynė. O jei bandoma išstumti homeopatinius vaistus iš rinkos, - spėja kai kurie portalo kalbinti specialistai, - vadinasi, jie tapo rimtais konkurentais.

Homeopatija
Nors homeopatija gyvuoja jau daugiau nei 200 metų, iki šiol vis iškyla nepasitikėjimo ja bangos. Genovaitės Privedienės nuotr.

Prieš mėnesį atgimė sena homeopatinio vaisto „Oscillococcinum“ istorija. Keli Seimo nariai kreipėsi į generalinį prokurorą, suabejoję šio vaisto sudėtimi, registravimo teisingumu ir galimu neigiamu poveikiu sveikatai, ypač vaikų.

Portalo VLMEDICINA.LT kalbinta Seimo narė Aurelija Stancikienė sakė nelabai turinti ką pridurti, nes viskas aiškiai išdėstyta skunde: vaistas registruotas kaip homeopatinis, tačiau jame nėra veikliosios medžiagos; laukinių ančių Anas barbariae, iš kurių kepenų ir širdžių ekstrakto neva gaminamas vaistas, rūšis neegzistuoja, jį sudaro tik sacharozė ir laktozė ir t. t.

„Blogiausia, kad apie tai žmonės, kuriems tas preparatas siūlomas, rekomenduojamas ir parduodamas, visiškai neinformuojami“, – sakė politikė.

Pasak A. Stancikienės, ji ir sau, ir šeimos nariams ne kartą pirko oscilokokino bei kitų homeopatinių vaistų. „Tačiau kai sužinojau, kad oscilokokinas nėra tinkamai perregistruotas, kad jį sudaro tik cukrus ir nėra veikliosios medžiagos, nekalbant apie ančių kepenų serumus ir pan., jaučiuosi apgauta, rizikavusi savo ir savo vaikų sveikata“,- teigė Seimo narė.

Muskusinė, Anas barbariae, Cairina Moschata ar tiesiog antis?

Beveik detektyvinė situacija – vaistų informaciniame lapelyje nurodyta laukinių ančių rūšis Anas barbariae, kaip teigiama kreipimesi, neegzistuoja.

Portalas susisiekė su Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos fakulteto Biologijos katedra. Lektorius Julius Morkūnas patvirtino, jog jam nežinomos laukinės antys Anas barbariae. Su kolegomis bandė rasti Pasaulio paukščių atlase, tačiau bergždžiai. „Sunku ką pasakyti. Panašių rūšių atstovų yra Jamaikoje ir Madagaskare. Tačiau jūsų minimos mokslui nežinomos. Galbūt čia pavartotas senas, jau nebevartojamas pavadinimas ar tiesiog sinonimas?“ – svarstė J. Morkūnas.

Antis
Muskusinė antis, kurios egzistavimu suabejojo net Seimo nariai. Iš UAB „Miečys“ archyvo.

UAB „Miečys“ (turinti teisę platinti oscilokokiną bei teikti jo rinkodaros paslaugas Baltijos šalyse) verslo vystymo vadovė Baltijos šalims Rūta Paulauskienė labai nustebo dėl teiginio, kad tokios antys neegzistuoja: „Negali būti, kad tokių ančių nėra. Sutikite, ant pripažinto vaisto nerašys neteisingos informacijos. Kaip ir negali būti to, kad tai – apgaudinėjimas. Nė vienos pasaulio valstybės vaistų kontrolės tarnybai nekilo tokių klausimų, yra jos ar ne. Supraskite, gamintojas saugo vaisto formulę, todėl ir informacija apie sudėtines dalis yra įslaptinta“.

R. Paulauskienė pasiūlė interneto paieškos laukelyje įvesti prancūzišką pavadinimą: Canard de Barbarie arba paieškoti informacijos apie muskusines antis. Iš tiesų apie jas informacijos jau yra, ir ne tik lietuvių ar prancūzų kalbomis. Tačiau jos lotyniškasis pavadinimas skiriasi: Cairina Moschata. Beje, interneto enciklopedijoje „Wikipedia“, Cairina Moschata puslapiuose įvairiomis kalbomis, minima, kad šios antys naudojamos gaminant homeopatinį vaistą oscilokokiną.

Siekdamas išsiaiškinti, kuri čia antis tikra, portalas paskambino Lietuvos ornitologų draugijai. Jos direktorius Liutauras Raudonikis patvirtino, kad pasaulio paukščių atlase lotyniško pavadinimo Anas Barbariae ar prancūziško Canard de Barbarie nėra. Tačiau, jo teigimu, jei nėra pagrindinėje sistemoje, sunku spręsti, ar tokios rūšys neegzistuoja.

„Reikėtų patikrinti sinonimus. Jų yra gausybė. Net jau ir su lietuviškais pavadinimais – painiava. Tarkim, aukštaitiška ilgakojė antis yra ta pati didžioji antis. Visai įmanoma, kad jūsų minimos rūšys yra muskusinės anties veislės. Gal domestikuotos, kryžmintos ir pan. Neįsigilinus sunku ką pasakyti“, - svarstė L. Raudonikis.

„Su vaikais reikia elgtis labai atsargiai“

Ar iš tiesų homeopatiniai preparatai gali būti kenksmingi vaikams? Nevyriausybinių organizacijų vaikams konfederacijos valdybos pirmininkė medicinos mokslų daktarė Giedrė Žilinskienė portalui sakė, kad kalbėti apie homeopatinius preparatus ji nenorėtų ir negalėtų, nes mažai su jais susipažinusi. Kitokia situacija dėl oscilokokino - G. Žilinskienė teigė dviem Seimo nariams išsiuntusi raštą dėl galimai neteisėto jo perregistravimo, galimo paskirties ir informacinio lapelio klastojimo.

Birutė Jankuvienė
„Homeopatiniai vaistai veikia ne pagal chemijos, o fizikos dėsnius“, - įsitikinusi šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė. Gretos Jankutės nuotr.

„O jei ir kiti homeopatiniai vaistai taip registruojami? Ir dar jie siūlomi vaikams! Apskritai su vaikais reikia labai atsargiai elgtis“, - teigė NVO vaikams konfederacijos valdybos pirmininkė. Vis dėlto G. Žilinskienė teigė nenorinti plėstis šiuo klausimu, nes esą reikia palaukti Generalinės prokuratūros tyrimo rezultatų.

Du portalo kalbinti šiuolaikinės medicinos gydytojai taip pat atsisakė komentuoti apie homeopatinių vaistų poveikį, motyvavę tuo, kad būtų neetiška kalbėti apie nežinomus dalykus.

Gydytoja homeopatė Jurga Baikauskienė VLMEDICINA.LT sakė, kad homeopatiniai vaistai veikia švelniai, organizmą reguliuojančiai, atkuriančiai. Yra keli kompleksiniai homeopatiniai preparatai, kurie nerekomenduojami nėščiosioms ir maitinančioms. Tai būna nurodyta vaisto aprašymuose.

„Vaikus daug geriau nei suaugusiuosius veikia homeopatiniai vaistai. Nes jų organizmai dar neužteršti, jie nevartojo daug cheminių preparatų, o ligos - neįsisenėjusios“, - sakė gydytoja.

Veikliosios medžiagos gali ir nebūti

Lietuvos homeopatų asociacijos prezidentas doc. dr. Almantas Bagdonavičius, paklaustas, kiek tos veikliosios medžiagos turi būti homeopatiniame preparate, paaiškino, kad homeopatiniai preparatai ruošiami specialiu būdu  – medžiagos skiedžiamos taip, kad jų beveik arba visiškai nelieka. Tačiau, sakė A. Bagdonavičius, nuo to preparato efektyvumas ne mažėja, netgi priešingai – didėja.

Be mažų dozių principo, pasakojo A. Bagdonavičius, taikant homeopatinį gydymą, svarbus ir kitas - „panašus gydo panašų“. Paprasčiau sakant, pacientui skiriamas vaistas, galintis sveikam žmogui sukelti į ligą panašius simptomus. Žmogaus organizmas pats savo jėgomis sėkmingai įveikia negalavimą.

Gydytoja homeopatė J. Baikauskienė pateikė vaizdų pavyzdį: tarkim, pjaustome svogūną. Dažniausiai pradeda graužti nosį ir akis. Tai mums primena slogą. Taigi svogūnas homeopatijoje padės gydyti slogą, kuri pasireiškia nosies ir akių graužimu.

Veikia fizikos dėsniai

„Homeopatiniai vaistai veikia ne pagal chemijos, o fizikos dėsnius“, - įsitikinusi klaipėdietė šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė. Ji sako, kad viskas, kas egzistuoja, susideda ne tik iš materijos, bet gali virsti energija ir informacija, kuri saugoma ją perėmusioje medžiagoje.

Pasak gydytojos, naujausi fizikiniai tyrimai patvirtino vandens savybę turėti atmintį ir ją perduoti mūsų kūno ląstelėms. Juk ir žmogaus organizmas, kokio bebūtų amžiaus, daugiausia sudarytas iš vandens.

„Homeopatiniuose preparatuose esanti informacija apie medžiagą perduodama mūsų organizmo skysčių sistemai, o tai reiškia - kiekvienai ląstelei“, - įsitikinusi B. Jankuvienė.

Gydytojos nuomone, homeopatija skatina savaiminį protingą organizmo išsigydymą, teisingai taikant ją, daugybę metų galima išvengti įvairiausių negalavimų.

Kritikuoja neišmanantys ir bijantys konkurencijos

B. Jankuvienė mano, kad dažnai homeopatija puolama tų, kurie jos nežino.

„Neteko girdėti, kad homeopatiją kritikuotų su ja artimiau susipažinusieji. Aš pati, pirmą kartą išgirdusi apie homeopatiją, sureagavau skeptiškai. Tik pradėjusi į ją gilintis, supratau, kad čia viską galima paaiškinti moksliškai, tai ir radau tolesnėse studijose“, – pasakojo gydytoja.

Kita vertus, pasak B. Jankuvienės, dar viena iš homeopatijos puolimo priežasčių yra galima konkurencija farmacijos verslui.

„Reikia sutikti su tuo, jog homeopatiškai besigydantys žmonės tikrai daug mažiau vartoja cheminių medikamentų, daugiau laikosi sveikos gyvensenos principų ir labiau rūpinasi savo sveikatos išsaugojimu“, - įsitikinusi gydytoja.

Puolimu siekiama išstumti iš rinkos

UAB „Miečys“ Verslo vystymo vadovė Baltijos šalims R. Paulauskienė sakė, kad labai dažnai geri produktai patiria nepagrįstą puolimą. Matyt, taip siekiama juos išstumti iš rinkos. Jos nuomone, greičiausiai taip nutiko ir su bene metus puolamu homeopatiniu preparatu „Oscillococcinum“, kurį gamina prancūzų farmacijos bendrovė „Boiron“.

Pasak R. Paulauskienės, šis ir Lietuvoje populiarus vaistas – tikrai geras ir pripažintas, gaminamas nuo 1948 m. Ir per tą laiką nenustatyta nė vieno atvejo, kad preparatas kam nors būtų pakenkęs. Jį vartoja tūkstančiai pacientų, vaistą rekomenduoja gydytojai daugiau nei 50 šalių. Be to, kompanija jo efektyvumą ir veiksmingumą įrodė tyrimais, su jais gali susipažinti visi.

Svarbiausia  - neužsiimti savigyda

„Homeopatiniais vaistais galima gydyti daugelį ligų, viskas priklauso nuo gydytojo homeopato patyrimo. O tinkamai parinkus homeopatinį vaistą, kai kurias ūmias ligas galima išgydyti netgi greičiau negu cheminiais preparatais. Maža to, kai kuriais atvejais gali būti derinami cheminiai ir homeopatiniai preparatai, tinkamai išlaikant intervalus tarp skiriamų medikamentų“, - aiškino gydytoja  B. Jankuvienė.

Tačiau ji nepataria patiems užsiimti savigyda.

„Ūmių susirgimų atveju galima pradėti naudoti gerai žinomus preparatus tol, kol susisiekiama su gydytoju“, - rekomenduoja homeopatė.

Diagnozė – be laboratorinių tyrimų?

Interneto dienraščiui VLMEDICINA.LT yra žinomas atvejis, kai aklai pasitikėdamas vien homeopatiniais žirniukais ir ignoruodamas klasikinę mediciną, žmogus užleido rimtą ligą - vėžį. Mat ne visi homeopatai vaistus skiria remdamiesi tyrimais – dažnai vadovaujasi žmonių nusakytais simptomais.

Gydytoja J. Baikauskienė patvirtino, kad  klasikiniai homeopatai remiasi Samuelio Hanemano, homeopatijos pradininko, metodu, kai pacientas ilgai klausinėjamas, siekiant išsiaiškinti individualias jo savybes, ligos istoriją, kūno tipą, charakterį, fizinius bei emocinius pokyčius ir pan. Ir tik vėliau iš tos informacijos daromos išvados bei parenkamas tinkamiausias gydymas.

O J. Baikauskienė dirba, vadovaudamasi gydytojo Reinoldo Folio diagnostikos metodu, t. y. specialiu aparatu tikrinami akupunktūriniai taškai, žiūrima jų meridianų aktyvumas ir taip nustatomi sutrikimai. Žinoma, įvertinamos ir individualios paciento savybės, parenkamas tik jam tinkamas gydymas.

Skirtingiems ligoniams – skirtingi vaistai

Paklausta, ar vienu vaistu visiems gydo tą pačią ligą, gydytoja J. Baikauskienė juokėsi: „Savaime suprantama, kad vieno vaisto visiems neskirsi. Jį daugeliui žmonių įmanoma išrašyti nebent epidemijos atveju. Jei padėjo daugeliui, tikėtina, padės ir likusiems. Tačiau net ir tokiais atvejais vis tiek parenkamas individualus gydymas. Juk homeopatai ne slopina ligą, o harmonizuoja organizmą, skatina jį patį pasveikti“.

Apie oscilokokiną homeopatė teigė galinti pasakyti tą patį: nors vaistas geras, populiarus, tačiau ne visiems ir ne nuo visų ligų. „Ir pati kartais išrašydavau pacientams. Bet juk kiekvienas atvejis – konkretus, todėl vienodo vaisto negali skirti. Yra ir kitų homeopatinių vaistų, veikiančių panašiai“.

VLmedicina

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Saugumas kelyje: kodėl svarbu užsisegti saugos diržus
Saugumas kelyje labiausiai priklauso nuo vairuotojo įgūdžių ir atidumo bei automobilio techninės būklės. Transporto prie...
Lietuvoje vykdomas su demencija susijusių nuostatų tyrimas
Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International&ld...
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?
Ligonių kasos sulaukia klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus...
Ilgai trunkantis kraujavimas gali pranešti apie sunkią ligą
Patyrus nesunkią traumą, netrukus kraujas pradeda krešėti ir galiausiai nustoja bėgti. Tačiau hemofilija sergantiems žmo...
Klaipėdos universiteto ligoninė tobulins operacinių darbą su tarptautiniu ekspertu
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir opera...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų