Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Gydant prostatą nevalia pamiršti kraujospūdžio

vlmedicina.lt | 2014-03-27 00:01:54

Gerybinė prostatos hiperplazija yra viena dažniausių ligų, ja serga daugiau nei pusė vyrų, vyresnių nei 50 metų. Prostatos hiperplazijos gydymui skiriami vaistai priklauso alfa receptorių antagonitų ir 5/alfa reduktazės inhibitorių grupėms. Alfa receptorių blokatoriai neretai sukelia vadinamąją ortostatinę hipotenziją.

Ir tamsulozinas padidina hipotenzijos riziką

„Ortostatinė hipotenzija pasireiškia tuo, kad  žmogui atsistojus staiga nukrenta  jo kraujospūdis. Toks žmogus staigiai atsistojęs gali nualpti“, - interneto dienraščiui VLMEDICINA.LT  paaiškino Kauno UAB Rasos klinikos vidaus ligų gydytoja Rasa Borisovienė.

Kraujospūdžio matavimas
Algirdo Kubaičio nuotr.

Neseniai paskelbto tyrimo rezultatai parodė, kad tamsulozinas irgi gerokai padidina ortostatinės hipotenzijos riziką.

Retrospektyviniame tyrime išanalizuoti beveik 400 tūkst. ligonių duomenys. 40-85 metų amžiaus pacientai buvo gydomi tamsulozinu arba 5-alfa reduktazės inhibitoriais.

Tamsulozinu gydomiems pacientams hipotenzijos epizodai stebėti 2,12 karto dažniau, ypač per pirmas keturias gydymo savaites. 5-8 savaitę rizika išliko padidėjusi 1,5 karto, o po 9 savaitės jos nebenustatyta.

Geriau vartoti vakarais

Tamsulozinas laikomas selektyviu vaistu ir manoma, kad jis sukelia kur kas mažiau šios rūšies nepageidaujamų poveikių.

„Panašiai kaip ir alfa receptorių blokatoriai, tamsulozinas skiriamas gana dažnai. Juo gydomos  prostatos ligos ir būtent gerybinė prostatos hiperplazija. Taip pat tamsulozinas gali būti skiriamas esant šlapimo pūslės disfunkcijai, kai žmogus nesulaiko šlapimo, ir kitais šlapimo takų ligų atvejais“, - teigia R. Borisovienė.

Anot gydytojos, yra žinoma, kad šie vaistai gali sukelti ortostatinę hipotenziją. Todėl dažniausiai dėl šios priežasties tamsulozinas rekomenduojamas vartoti vakarais, prieš miegą, kad pacientas nejaustų neigiamo jų poveikio, kraujospūdžio kilimo ar kritimo ir išsimiegotų.

„Kiekvienas vaistas turi savo pašalinį poveikį, tačiau nereiškia, kad yra kenksmingas ir netinkamas vartoti“, - mano vidaus ligų gydytoja R. Borisovienė.

Ortostatinė hipotenzija - ne liga

„Ortostatinės hipotenzijos diagnozę turintis asmuo turėtų žinoti apie savo problemą ir stengtis staiga nesistoti, o tai daryti iš gulimos padėties, ramiai, prieš tai šiek tiek pasėdėjus, kad apsiprastų visa cirkuliacija su kūno padėties pakitimu. Ir tik tada atsistojus bei šiek tiek pastovėjus eiti“, - pataria gydytoja.

R. Borisovienė teigia, kad ortostatinė hipotenzija įprastai diagnozuojama kardiologiniuose konsultacinių poliklinikų poskyriuose ir tai nėra liga, tiesiog tokia būsena, su kuria reikia išmokti tinkamai gyventi.

Šaltinis

BMJ 2013;347:f6320


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų