Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Vidutinio amžiaus moterims seksas taip pat yra svarbus (1)

vlmedicina.lt | 2014-02-21 09:35:55

Visuomenėje gajus supratimas, jog vidutinio amžiaus moterys nustoja domėtis seksu, o vyresnės iš viso nesimyli. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad daugelis vidutinio amžiaus moterų yra seksualiai aktyvios, tokios išlieka sendamos, o taikomais testais klaidingai vertinamos seksualinės problemos šioje populiacijoje.

Seksas
© Fotolia.com

Dauguma – seksualiai aktyvios

Moterų lytinio gyvenimo sėkmė žymia dalimi priklauso nuo jų pačių požiūrio į seksą, kuris yra pagrindinė gyvenimo kokybės ir ilgaamžiškumo sąlyga.

JAV mokslininkai perspektyvinio kohortinio tyrimo metu siekė nustatyti faktorius, kurie palaiko senstančių moterų lytinį aktyvumą, taigi gerą sveikatą ir gyvenimo kokybę.

Jis buvo matuojamas, naudojant moters seksualinių funkcijų indeksą – FSFI (Female Sexual Function Index). Pagal testą, kurį sudaro 19 klausimų apie lytinio potraukio sužadinimą, orgazmą, makšties lubrikaciją ar skausmą lytinių santykių metu, buvo vertinamos 40-65 metų 602 moterų lytinės funkcijos. Testas buvo kartojamas po ketverių ir aštuonerių metų.

354 (66, 3 proc.) vidutinio amžiaus ir vyresnės moterys buvo seksualiai aktyvios tiek pirmojo testo metu, tiek kartojant jį po ketverių metų.

Daugiau nei 85 proc. moterų išliko seksualiai aktyvios, kartojant testą ir po aštuonerių metų, kai jų amžius siekė 48 -73 metus.

Tyrėjus nustebino faktas, kad, nepaisant aktyvaus seksualinio gyvenimo vyresniame amžiuje, FSFI bylojo apie seksualinę disfunkciją, kuriai būtinas gydymas.

Moterų jaunesnis amžius, aukštesnis išsilavinimas, rasė, svoris, geri santykiai su partneriu ir pačios moters pozityvus požiūris į lytinį gyvenimą, bet ne aukštas FSFI, buvo svarbiausi prognostiniai lytinio aktyvumo požymiai.

Moterys, kurios pripažįsta sekso svarbą ir turi pozityvų požiūrį į jį, tris kartus ilgiau išlieka seksualiai aktyvios nei tos, kurios nelaiko sekso svarbiu.

Baltosios rasės, lieknos moterys ilgiau nei kitos išlaiko susidomėjimą seksu.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad nutukusios moterys savo žavesį ir seksualines funkcijas gali susigrąžinti žymiai sumažinusios perteklinį svorį po bariatrinės chirurgijos operacijų.

Tyrėjai padarė išvadą, kad daugelis vidutinio amžiaus moterų yra seksualiai aktyvios, kas prieštarauja ankstesnių studijų rezultatams. Lytinių funkcijų tyrimo metodai - FSFI faktiškai neatspindi pasitenkinimo seksu šioje populiacijoje. Priešingai, moterims priskiriamos disfunkcijos problemos tada, kai jos tokių problemų neturi.

Gydytojai ir psichologai turėtų giliau nagrinėti lytinio gyvenimo šiame amžiuje aspektus, nes jis turi įtakos gerai sveikatai ir gyvenimo kokybei.

Gyvenimas – kaip kentėjimas

„Lietuvos moterims nėra būdinga skųstis lytinio gyvenimo problemomis, ypač vyresniame amžiuje. Dėl šių problemų kreipiasi jaunesnės, dažniausiai 20-35 metų amžiaus moterys. Iš ginekologų girdžiu, kad dažniausia vyresnio amžiaus moterų seksologinė problema yra makšties sienelių išplonėjimas ir lubrikacijos nebuvimas. Iš privačių pokalbių su vyresnio amžiaus moterimis susidaro įspūdis, kad dauguma jų „nurašo“ save ir mano, kad seksas nebereikalingas arba jo reikia tik vyrui. Vyresnei lietuvių kartai būdingas gyvenimo džiaugsmų nevertinimas, ypač asmeninių ir dar labiau seksualinių. Gyvenimas dažniau suvokiamas kaip sunkus dalykas ir kentėjimas. Daug kas iš 50-60 metų amžiaus žmonių sako: jei gavai kokį malonumą, po to už jį reikia atkentėti, sumokėti.

Vyresnio amžiaus moterys linkusios gyventi šeimoje bet kuriuo atveju, kad ir kaip bloga būtų su vyru. Senesnės kartos šeimas „sulipdo“ ne kokybiškas seksas, o kantrybė, kančia, savęs nepaisymas“, - portalui VLMEDICINA.LT papasakojo gydytojas psichiatras seksoterapeutas Viktoras Šapurovas.

Viktoras Šapurovas
Viktoras Šapurovas. Asmeninio archyvo nuotr.

Jis nurodo ir kitas sekso nebuvimo priežastis - tai moters ar jos partnerio sunkesnės sveikatos problemos, partnerio nebuvimas skyrybų ar mirties atveju.

Kurias moteris seksas domina labiau

Ar vyresnėms moterims seksas svarbus kaip sveikatos ir ilgaamžiškumo sąlyga? Į šį klausimą psichiatras atsako: „Seksas tame amžiuje yra svarbus tuomet, kai jis yra svarbus. Tai reiškia, kad jei moteris domisi juo, išgyvena dėl sekso nebuvimo, tai jai būtų naudinga turėti seksualinį partnerį ir mylėtis su juo. Sėkmingas lytinis gyvenimas pagerina gyvenimo kokybę, suteikia džiaugsmo, stiprina šeimą, pagerina sveikatos būseną, pailgina gyvenimą. Kita vertus, nepavyktų rekomenduoti sekso vyresnio amžiaus moterims kaip priemonę gyvenimui pratęsti. Dauguma vyresnių moterų nepažįsta pasitenkinimo ir orgazmo. Todėl jų sekso problemos nedomina. Paprastai vyresnės moterys domisi seksu, jei jaunystėje jis džiugino. Tuomet daugiau tikimybės, kad ir vyresniame amžiuje norės toliau mylėtis“.

Vyresnio amžiaus privalumai

Kokios priemonės gali būti taikomos moterų lytinio gyvenimo kokybei užtikrinti vyresniame amžiuje? „Vyresnis amžius suteikia svarbių privalumų. Tai kantrybė, išmintis ir menopauzė. Menopauzė leidžia mylėtis be kontracepcijos priemonių. Vyresnės kartos moterys jaunystėje gyveno bijodamos pastoti, nes kontracepcijos priemonės nebuvo prieinamos arba jos buvo prastos kokybės. Šioms moterims galimybė mylėtis be baimės – tikras džiaugsmas.

Vyresniame amžiuje labai svarbi tinkama sveikatos priežiūra, ypač ginekologinė pagalba. Neįmanoma džiaugtis artumu, kai jaučiamas skausmas, yra išskyrų. Makšties sausumas tvarkomas specialiais vaistais ir lubrikantais, kurie yra plačiai prieinami. Suartėjimo pozicijos turėtų būti priderinamos prie kiekvieno partnerio fizinių galimybių. Vyrams po miokardo infarkto paprastai rekomenduojama mylėtis pasyvioje (apatinėje) pozicijoje ir mažai judant“, - pataria V. Šapurovas.

Jis pabrėžia, jog dar vienas vyresnio amžiaus privalumas – vyrai gali ilgiau tęsti frikcijas. Vaginalinio orgazmo tipo moterims tai labai naudinga, nes padidina orgazmo tikimybę.

Psichiatro nuomone, svarbiausia lytinio gyvenimo sąlyga yra žmonių artumas, o ne amžius.

Šaltinis

AMA Intern Med. Published online February 10, 2014.

VLmedicina

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų