Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kaip padėkoti medikui?(6)

Daiva Ausėnaitė | 2014-02-11 00:01:04

Padėka medikui mūsų šalyje yra tema, kuri nepraranda dėmesio. Matyt, dar sovietmečiu įsišaknijus pinigų nešimui, pats dėkojimo procesas tapo korumpuotas. Kai kurie vyresnio amžiaus medikai dar atsimena, kaip ligoninėje išgydytas žmogelis po kurio laiko vėl pasirodydavo su kiaušinių pilna pintine. Tai buvo tikrai nuoširdi padėka. Kaip mes dėkojame mus gydžiusiems medikams? Ir ar tai gali keistis?

Gėlės
„Labai tikimės, kad ilgainiui žmonės įpras rašyti ar sakyti padėkos žodžius, o ne brukti gydytojui gėlių ar butelį“, – sako iniciatyvinės grupės „Perpetum mobile“ vadovas Šarūnas Sabaliauskas. Redakcijos archyvo nuotr.

Padėkos dovanų paletė

Dažno šeimos gydytojo kabinete yra spintelė, o joje prikrauta saldainių dėžučių, įvairių alkoholinių gėrimų. Šeimos gydytojui nešamos dovanos labiau primena kyšius nei padėkas. Jie negelbėja gyvybių, jie tiesiog skiria reikiamus siuntimus, parūpina greičiau vizitą pas antrojo lygio specialistą, kartais sugeba parūpinti sanatorinį gydymą ar išrašo nedarbingumo lapelį visai sveikai atrodančiam piliečiui. Kuo labiau šeimos gydytojo suteikta pagalba balansuoja ant etikos ir padorumo ribos, tuo didesnės yra saldainių dėžutės ir brangesni alkoholiniai gėrimai.

Antrinio lygio paslaugas teikiančių gydytojų kabinetuose ir namuose galima išvysti brangių paveikslų, dovanų čekių apsipirkti parduotuvėse – tai vis pacientų dovanos. Šiems gydytojams jau nieko negaila – jie kovojo dėl jūsų gyvybės, gal net laikė už rankos priimant svarbų sprendimą dėl operacijos, kartu išgyveno ligos paūmėjimus ir remisijas.

Vaikų skyriuose dovanos nuoširdesnės – čia gydytojų kabinetuose gali rasti vaikiškų piešinių, žaisliukų su žodžiu „ačiū“. Kaimo vietovėse populiarios „savos gamybos“ dovanos – dešros, kiaušiniai, naminukė.

Gimdant padėkos būtinos

Gimdymas daugeliui moterų būna vienas didžiausių sveikatos išbandymų, galinčių pasibaigti laimingai, tačiau ne visuomet. Todėl moterų baimės visuomet skatina jas ir jų vyrus galvoti apie finansinę padėką. Galima būtų pasirinkti privačias gydymo įstaigas, susimokėti apie 5 tūkst. litų ir nesukti galvos dėl papildomų dovanų. Tačiau bent jau Vilniuje esančios gydymo įstaigos nepriima gimdyvių, kurių nėštumo eiga komplikuota ir yra bent minimaliausia rizika, jog gali būti kokios nors komplikacijos gimdymo metu.

Sąmoningų mamų bendruomenės įkūrėja Giedrė Veličkienė neslepia, kad padėkojo gydytojui už atliktą cezario pjūvį. „Paskaitų metu moterys manęs dažnai klausia, ar daviau pinigų, kiek daviau. Neslepiu, kad daviau, nes gydytojas padarė daugiau nei parašyta jo pareigose. Jis ne tik prižiūrėjo mane, kalbėjo apie pogimdyvinį laikotarpį, jis ir mano vyrą ramino, kuris jaudinosi gal labiau nei aš“, - šypsosi prisiminusi moteris. Pinigais ji dėkojo ir slaugytojoms, ir kitiems gydytojams. Padėka už gimdymą siekė per 1 tūkst. litų.

Sveikos gyvensenos ir saviugdos instruktorė Jūratė Bratikienė irgi nuoširdžiai dėkojo ją nėštumo metu konsultavusiai gydytojai ir gimdymą priėmusiai akušerei. Moteris sako, kad tuo metu esi pakankamai įsitempęs ir nežinia iš kur išlenda įsitikinimas, jog reikia duoti pinigus.

„Yra dar tokia keista nusistovėjusi „tvarka“, kad jei žmogus davė pinigų ir viskas buvo gerai, jis apie tai niekam neprasitars, o jeigu sako, kad davė, tai greičiausiai kažkas buvo negerai. Labai keistas įsitikinimas. Aš buvau labai patenkinta tais gydytojais ir tuo metu mačiau vienintelį būdą padėkoti – tai įteikti jiems vokelį su pinigais. Viskas praėjo labai gerai, esu jiems dėkinga. Pasakyti, kad atsidėkojau pinigais, man ne gėda, bet gal ateityje rinkčiausi kitus padėkos būdus“, - sako J. Bratikienė.

Psichologinis požiūris

Gydytojas psichoterapeutas, individualios psichologijos analitikas Viktoras Šapurovas sako, jog neretai žmogaus pastangos duoti gydytojui pinigų yra susiję su jo noru valdyti situaciją. „Žmogus tikrai nesijaučia gerai ir saugiai. Juk yra iškilusi rizika jo sveikatai ir gal net gyvybei. Toje situacijoje jis jaučiasi labai pažeidžiamas, jaučia baimę, neviltį ir daugybę kitų emocijų. Su visu tuo padeda susitvarkyti tas pinigų davimas“, - sako psichoterapeutas.

Gydytojas atkreipia dėmesį į istorines pinigų davimo gydytojui šaknis. Pasak jo, sovietmečiu, kai medikų atsakomybė buvo daug didesnė nei gaunama alga, žmonės, tai suvokdami, stengdavosi pinigais kompensuoti esamą neatitikimą, per pinigus norėdami padaryti įtaką gydytojo nuotaikai ir nusiteikimui.

„Manau, šiais laikais piniginės padėkos jau turėtų dingti. Vieni žmonės vis dar iš inercijos neša pinigus, nes yra per kelias kartas buvusi tradicija. Kitiems jau nesmagu duoti pinigų, juolab kad medikai irgi turi įvairų požiūrį į pinigus. Nors ir sunkiai, bet sprendžiasi padėkų gydytojams klausimas – medikų algos auga, keičiasi visuomenės požiūris“, - sako individualios psichologijos analitikas.

Esami sprendimai

VUL Santariškių klinikų vienas iš vaikų ūmias būkles gydančių skyrių sugalvojo sprendimą, kaip apsaugoti gydytoją nuo nemalonios situacijos, kai jam kišami pinigai, ir tėvelius nuo galvos skausmo, kaip čia paduoti, kada paduoti ir kiek paduoti. Kai išgelbėjamas tavo vos gimęs kūdikėlis, dėkingumo širdyje tiek, kad itin sunku padėką įvertinti šimtu litų.

Šio skyriaus medikai atidarė atskirą sąskaitą, į kurią dėkingi tėvai gali pervesti pinigus. Šiuos pinigus medikai išleidžia savo vidinėms reikmėms – nusiperka tualetinio popieriaus, kavos, popieriaus spausdintuvams, kartais medicininės literatūros.

Viena kalbinta mama sakė, kad tuomet, kai buvo išgelbėtas jos sūnus, ji negailėdama pervedė ten per tūkstantį litų. Ji mano, jog to buvo mažai, moteris kasdien galvoja apie tai, kad galėtų dar daugiau pinigų pervesti į tą sąskaitą.

Žiniasklaida tiesia pagalbos ranką

Populiariajame sveikinimo koncerte niekas nesveikina juos gydžiusių gydytojų ir jiems nedėkoja. Tačiau daugelio sąmonėje yra suvokimas, jog padėkoti „iš televizoriaus“ būtų labai stipru ir vertinga. Tokią padėką ne vienerius metus savo žiūrovams suteikia ilgametė sveikatos laidų vedėja Irena Pivoriūnienė. Būdama gydytoja, ji puikiai suvokia, kaip svarbu išgirsti padėkos žodžius. Tad kiekvienoje jos vedamoje laidoje žmonės dėkoja gydytojams, neretai dar sėdėdami ar gulėdami ligoninės lovoje.

Šiandien, Tarptautinę pacientų dieną, startuoja naujas projektas „Ačiū, Daktare!“. Grupė iniciatyvių žmonių, pasivadinusių „Perpetum mobile“, išleido atvirukus - juos nemokamai bus galima rasti šalies gydymo įstaigose ir šalia bus instrukcija, kaip užrašyti padėkos žodžius. Iniciatyvinės grupės vadovas Šarūnas Sabaliauskas sako, jog svarbiausia rašyti nuoširdžiai, prisiminti, kiek gydytojas jums padėjo, ką jautėte, kaip po to pasikeitė jūsų gyvenimas.

„Labai tikimės, kad ilgainiui žmonės įpras rašyti ar sakyti padėkos žodžius, o ne brukti gydytojui gėlių ar butelį. Nebūtina padėką rašyti į mūsų sukurtą atviruką, įsigykite jums patinkantį atviruką arba pasigaminkite savo. Svarbiausia, kad išliktų mintis – nuoširdžiai padėkoti“, - sako Š. Sabaliauskas.

Jis labai rekomenduoja su padėka-atviruku ateiti kitą dieną, atsisėsti koridoriuje tarp kitų pacientų ir prasidėjus kalboms apie ligas, bėdas, kyšius, parodyti, jog galima dėkoti pozityviai, galima ugdyti pozityvius santykius su mediku.

„Tikiu, kad vieną dieną ta negatyvi atmosfera, tvyranti poliklinikų ir ligoninių laukiamuosiuose, išsisklaidys. Nes prie gydytojų kabinetų sėdės gausybė dėkingų pacientų“, - sako projekto „Ačiū, Daktare!“ sumanytojas.

Padėkoti medikams – skaugytojams ar gydytojams - kviečia ir portalas VLMEDICINA.LT. Tam yra sukurta atskira rubrika „Dėkoju“.

„Neabejojame, kad skaitytojų padėkos pasiekia gydytojus, kuriems jos skirtos. Labai kviečiame dėkoti jus gydžiusiems medikams ir prisidėti prie gražios nuoširdžių padėkų iniciatyvos“, - sako portalo redaktorė Genovaitė Privedienė.

Nuoširdžiausiai padėkojusiems skaitytojams ir gražiausių padėkų sulaukusiems medikams portalas planuoja skirti dovanėles.

VLmedicina

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (6)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų