Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Dirbtinė menopauzė turi įtakos pažintinėms funkcijoms(1)

vlmedicina.lt | 2014-01-10 09:53:31

Kai kurių ginekologinių operacijų metu neišvengiamas abiejų kiaušidžių pašalinimas. Tuo atveju staiga nutrūksta estrogenų ir progesterono gamyba kiaušidėse, sukeliama dirbtinė arba operacinė menopauzė. Kuo jaunesniame amžiuje tai įvyksta, tuo sparčiau vystosi kognityvinių funkcijų sutrikimai, ypač epizodinės ir semantinės atminties sferoje, dažniau vystosi Alzheimerio liga,- teigia mokslininkai.

Živilė Petrutienė
Gydytoja akušerė ginekologė Živilė Petrutienė sakė, kad kuo jaunesnė pacientė, tuo labiau tausojamos kiaušidės, o neišvengiamai jos šalinamos operuojant dėl onkologinių ligų. Algirdo Kubaičio nuotr.

Sieja su estradiolio kiekio sumažėjimu

Amerikiečių mokslininkai ne tik patvirtino daugelio studijų duomenis apie tai, kad operacijos metu sukeltas hormoninis šokas veikia moters pažintines funkcijas, bet ir papildę juos informacija apie smegenų pakitimus, randamus autopsijos metu.

Tyrime dalyvavo 1884 moterys, kurių vidutinis amžius sudarė 78 metus. Trečdalis iš jų - 607 - patyrė operacinę menopauzę. Klinikinis moterų tyrimas vyko kasmet 18 metų laikotarpiu (1994-2012 metais). Kognityvinės funkcijos buvo vertinamos pasitelkiant specialius testus ir skiriamos į penkias kategorijas: epizodinė, semantinė, darbinė atmintis, įsiminimo greitis ir regimasis-erdvinis suvokimas.

Buvo nustatyta, kad moterų, patyrusių ginekologines operacijas, menopauzė pasireiškė vidutiniškai 42 metų amžiaus, lyginant su natūralia menopauze sulaukus 49 metų. Jos dažniau naudojo pakaitinę hormoninę terapiją (PHT) - 53 vs 27 proc. 71 proc. moterų, naudojusių pakaitinę hormonų terapiją, nurodė, kad hormonus pradėjo vartoti mažiausiai per penkerius metus po operacijos ir vartojo juos vidutiniškai 13 metų.

Rezultatai parodė, kad kuo jaunesnė moteris, patyrusi operacinę menopauzę, tuo staigesnis kognityvinių funkcijų blogėjimas. Kiekvieni ankstyvos operacinės menopauzės metai buvo prilyginti šešių mėnesių neigiamam kognityvinių funkcijų efektui. T.y. jaunesnėms moterims kognityvinės funkcijos blogėja staigiau nei toms, kurioms operacinė menopauzė sukeliama vėliau, arba toms, kurių menopauzė buvo natūrali. Ypač tai pasireiškė vertinant semantinę ir epizodinę atmintį.

Beveik 600 smegenų autopsija parodė, kad moterų, kurios patyrė ankstyvą dirbtinę menopauzę, smegenyse randami pakitimai, panašūs į tuos, kurie atsiranda sergant Alzheimerio liga, - amiloido plokštelės ir neurofibriliai rezginiai.

Manoma, kad esminės reikšmės patologijos vystymuisi turi staigus kiaušidžių gaminamo estradiolio kiekio sumažėjimas. Todėl pakaitinė hormonų terapija, pradėta 5 metų laikotarpiu po operacijos ir besitęsianti mažiausiai 10 metų,  yra susijusi su mažiau staigiu kognityvinių funkcijų blogėjimu, geresniais epizodinės, semantinės atminties ir regimojo-erdvinio suvokimo rezultatais.

Tyrėjai pabrėžia, kad rezultatai nereiškia, jog visos moterys savo kognityvinių funkcijų užtikrinimui turi naudoti pakaitinę hormonų terapiją. Tačiau operuojantys ginekologai turi ne tik atsakingai daryti sprendimą dėl abiejų kiaušidžių šalinimo, bet ir dėl pakaitinės hormonų terapijos skyrimo, įvertinus visus galimus rizikos faktorius ir pašalinį šios terapijos poveikį.

Kokiais kriterijais vadovaujasi Lietuvos ginekologai

Kokiais kriterijais vadovaujasi Lietuvos ginekologai, spręsdami kiaušidžių šalinimo ar išsaugojimo klausimą? Kokių principų laikosi po operacijos skirdami pakaitinę hormonų terapiją?

„Sveikos kiaušidės paprastai nešalinamos net ir menopauzės metu. Kuo jaunesnė pacientė, tuo labiau jos tausojamos. Neišvengiamai šalinamos operuojant dėl onkologinių ligų (gimdos kūno, kiaušidžių vėžio). Kiekvienai pacientei operacinės apimtys numatomos individualiai pagal ligą, amžių, šeimos onkologinių ligų anamnezę. Ar reikalinga pakaitinė hormonų terapija, sprendžiama pagal pacientės savijautą po operacijos, įvertinus gretutines ligas, amžių. Neskiriama onkologinių ligų atvejais“, - pakomentavo Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja akušerė ginekologė Živilė Petrutienė.

Šaltinis

Neurology. Published online December 11, 2013.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų